Jak ugotować jajka żeby nie popękały?

Jajka to jedne z najbardziej popularnych dań, które jemy o każdej porze dnia. To idealny wybór na śniadanie, kiedy potrzebujemy energii na dobry początek naszego dnia. Jajka to także produkt, który sprawdzi się do przygotowania apetycznego obiadu czy lekkiej kolacji. Wiele z nas zadaje sobie jednak pytanie, jak ugotować jajka żeby nie popękały podczas gotowania? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.

Dlaczego jajka pękają podczas gotowania?

Już nasi przodkowie zastanawiali się jak ugotować jajka żeby nie popękały. Niestety, bardzo często skorupki jajek podczas gotowania pękają. Jest to spowodowane przede wszystkim gwałtowną  zmianą temperatur lub wzrostem ciśnienia. Jedną z przyczyn są także jajka o wyjątkowo cienkich skorupach. Nic więc dziwnego, że wiele z nas zastanawia się, jak ugotować jajka żeby nie popękały.

Kilka sprawdzonych metod na skuteczne gotowanie jajek

Jeśli zależy Ci na tym, by Twoje jajka nie popękały podczas gotowania, wyjmij je na około 30 minut przed gotowaniem zalewając wodą z kranu. Taki sposób spowoduje, że ich temperatura zrówna się z temperaturą wody. Nie wolno wkładać jajek wprost z lodówki do gotującej się wody. Takie posunięcie będzie wręcz gwarancją, że jajka ze względu na zbyt dużą różnicę temperatur, popękają.

Kilka ważnych dodatków

Jak ugotować jajka żeby nie popękały podczas ich gotowania? Znaczenie ma kilka kluczowych dodatków, które warto dodać to wody przygotowywanej na gotowanie jaj. Jednym z najbardziej popularnych i skutecznych sposobów jest dodanie 1-2 łyżek stołowych soli. Sól zabezpiecza skorupki jajek przed niekontrolowanym pękaniem. Rewelacyjnie spisze się także sok z cytryny bądź ocet, który dodamy do wody podczas gotowania. Z pozoru bardzo proste sposoby, które zazwyczaj każdy z nas ma w swojej kuchni, pomogą nam uzyskać rewelacyjne rezultaty.

Igła do jajka

Jeśli nie dysponujesz dużą ilością czasu, możesz skorzystać z igły, jako jednego ze sposobu na całe skorupki jajek podczas ich gotowania. Wystarczy wyjąć jajka z lodówki, a następnie nakłuć je na ich szerszym końcu. Tak malutki otwór sprawi, że jajko nie wypłynie.

Jak ugotować jajka żeby nie popękały? Po ugotowaniu nie wolno zalewać ich zimną wodą – to jedna z najczęstszych przyczyn, które powodują, że ugotowane jajka nadają się na pastę jajeczną czy sos tatarski. Stosując kilka sprawdzonych trików, od dziś możesz zapomnieć o nieestetycznych, popękanych skorupach jajek, które uniemożliwiają dalsze przygotowanie ich w dowolnie wybrany sposób.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Czy można zamrozić surowe grzyby leśne?

Czy można zamrozić surowe grzyby leśne?

Smakiem pysznych grzybów możemy cieszyć się przez cały rok, a nie tylko podczas

Next
Czy można używać zwykłych garnków na płycie indukcyjnej?

Czy można używać zwykłych garnków na płycie indukcyjnej?

Płyty indukcyjne z roku na rok zyskują na popularności

You May Also Like