Lokale gastronomiczne serwują każdego dnia swoim klientom ogromne liczby potraw. Aby usprawnić pracę w kuchni, stosuje się specjalne urządzenia, takie jak np. naleśnikarki. Co to za urządzenia, jakie są ich zalety i gdzie znajdują zastosowanie?
Czym są naleśnikarki gastronomiczne?
Naleśnikarka to nic innego jak maszyna do robienia naleśników. Tego typu urządzenia stosuje się w profesjonalnych lokalach gastronomicznych, choć mniejszy sprzęt sprawdzi się także w domowej kuchni miłośnika naleśników. Naleśniki są znaną i bardzo lubianą potrawą w Polsce – można je przygotować na słodko lub wytrawnie, ponadto stanowią ważny element innych dań, takich jak np. krokiety. Z tego powodu można je znaleźć w menu wielu restauracji, barów i kawiarni w każdym mieście. Często serwują je także firmy cateringowe, można je kupić w formie gotowego dania do podgrzania w wielu popularnych sklepach.
Z racji tego, iż jest to danie, które dobrze wszyscy znają, lokale gastronomiczne muszą postawić na wysoką jakość ciasta i dodatków, by sprostać wymaganiom najbardziej wybrednych gości. A co pozwala przygotować najlepsze naleśniki? Oczywiście – naleśnikarka. Maszyna do smażenia naleśników umożliwia uzyskanie przepysznych naleśników o idealnym, okrągłym kształcie i różnej wielkości. Klienci gastronomii właśnie tego oczekują – idealnych i identycznych placków na swoim talerzu.Maszyna do naleśników przemysłowa to niewielkie urządzenie AGD, które jest okrągłe i pokrywa je specjalna powłoka, dzięki której ciasto nie przywiera – stosując naleśnikarkę istnieje więc zerowe prawdopodobieństwo, że placek zostanie przypalony i będzie trzeba go wyrzucić do kosza.
Maszyna do naleśników – zalety stosowania
Maszyna do naleśników przemysłowa to urządzenie znacznie większe i bardziej wydajne niż standardowa patelnia do naleśników, którą stosuje się w domowych kuchniach. Naleśnikarki elektryczne cechują się poniższymi zaletami:
-pozwalają smażyć naleśniki w różnychrozmiarach;
-łatwo dzięki nim uzyskać idealnie okrągłe placki;
-obudowa maszyny jest wykonana z wytrzymałej i trwałej stali nierdzewnej;
– płyty grzewcze są wykonane z żeliwa, które zapewnia równomierne nagrzanie powierzchni;
– temperatura płyty może wynosić do 300 stopni Celsjusza, dzięki czemu naleśniki są smażone błyskawicznie;
– średnica płyty grzewczej jest duża, dzięki czemu naleśnikarka umożliwia wykonanie placków w różnych rozmiarach;
– można w łatwy sposób regulować wielkość płomienia;
– zużycie gazu lub prądu (w zależności od tego, jak zasilana jest naleśnikarka) jest niewielkie;
– naleśnikarka pozwala uzyskać znakomitej jakości naleśniki;
– żeliwna płyta jest pokryta powłoką, która zapobiega przywieraniu ciasta do niej – dzięki temu naleśniki smażone w naleśnikarce nigdy nie zostaną spalone;
– maszyna do smażenia naleśników tego typu jest niezwykle łatwa w czyszczeniu, z racji tego, iż została wykonana ze stali i żeliwa.
Na rynku można znaleźć również takie rozwiązania jak maszyna do naleśników z funkcją automatycznego dozowania ciasta (co umożliwia wykonanie wszystkich placków o tej samej wielkości i grubości) czy z timerem (który informuje użytkownika o tym, kiedy należy obrócić naleśnik na drugą stronę). Maszyna do robienia naleśników pozwala uzyskać najwyżej jakości placki, które wyróżnia atrakcyjny wygląd i pyszny smak, co jest niezwykle ważne w takich miejscach jak restauracje.
Maszyna do smażenia naleśników – zastosowanie
Profesjonalna maszyna do naleśników przemysłowa powinna być stosowana tam, gdzie na co dzień serwuje się tradycyjne naleśniki i takie dania, jak placki ziemniaczane czy omlety. Tego typu urządzenia można nabyć w sklepach z wysokiej jakości sprzętem do gastronomii, takim jak sklep.technica.pl. Naleśnikarki gastronomiczne powinny więc być stosowane w restauracjach, barach mlecznych, kawiarniach, naleśnikarniach czy firmach cateringowych. Taka maszyna pozwala uzyskać znakomity smak i aromat, dzięki czemu klienci chętnie wracają do lokalu na kolejne porcje ulubionych placków. Co ważne, płyta do naleśników może być z łatwością stosowana również w domowej kuchni.