Czy można zamrozić surowe grzyby leśne?

Smakiem pysznych grzybów możemy cieszyć się przez cały rok, a nie tylko podczas sezonowych miesięcy. Wszystko dzięki temu, że możemy je zamrozić. Jest to alternatywne rozwiązanie do suszenia czy marynowania. Taki sposób konserwacji sprawi, że użyte później grzyby do przygotowywania potraw będą bardzo zbliżone do świeżych.

Należy jednak pamiętać o tym, że do mrożenia nadają się wyłącznie grzyby świeże, najlepiej od razu po zbiorze. Trzeba je dokładnie oczyścić i przyciąć nożykiem trzonek grzyba, aby sprawdzić, czy jest zdrowy. Wilgotną ściereczką albo pędzelkiem wyczyścimy kapelusz. Czy można zamrozić surowe grzyby leśne?

Zamrażanie grzybów leśnych – całe czy pokrojone?

Zanim przystąpimy do mrożenia grzybów leśnych, powinniśmy zastanowić się nad tym, do czego będziemy je później wykorzystywać. Jeżeli naszym celem jest użycie ich do zupy albo sosów, to od razu można je pokroić w kostkę lub paseczki.

Natomiast w przypadku małych grzybów takich jak prawdziwki czy podgrzybki, warto je zamrozić w całości. Maślaki oczyszczamy i pozbawiamy śluzowej skórki kapelusza. Rydze z kolei pozostawiamy w całości, ale przycinamy trzonek.

Mrożenie grzybów surowych czy po obróbce?

Wielu grzybiarzy zastanawia się nad tym, czy można zamrozić surowe grzyby leśne. Odpowiedź jest prosta, ponieważ oczywiście można.

Kozaki, borowiki, podgrzybki i maślaki bez problemu można mrozić na surowo, bez wykonywania wstępnej obróbki termicznej. Warto jednak do tego celu posiadać dobrą zamrażarkę, która osiąga bardzo niskie temperatury.

Kiedy chcemy zamrozić grzyby w zamrażarce lodówki, to warto je przesmażyć na klarowanym maśle. Smażymy około 5 minut, dodając ząbek czosnku. Całe kapelusze należy umieścić spodem grzyba do góry, aby odparowała znajdująca się w nich woda.

Kurki oraz rydze niezależnie od tego, czy będziemy je zamrażać w zamrażarce wolnostojącej czy zamrażarce lodówki powinniśmy zblanszować, dzięki czemu nie nabiorą później gorzkiego smaku. Trzeba je także odsączyć z wody.

Jak włożyć grzyby do zamrażarki i ile czasu przechowywać?

Wiemy już, że można zamrozić surowe grzyby leśne, ale w jaki sposób je przygotować do mrożenia i ile czasu przechowywać? Sprawdzonym rozwiązaniem jest podzielenie grzybów na porcje, które następnie będziemy zużywać w całości. Wkładamy je do foliowego opakowania albo woreczka i na każdy naklejamy etykietę z opisem, jaki gatunek grzyba mrozimy wraz z datą.

Grzyby w zamrażarce mrożone na surowo powinno przechowywać się około 6 miesięcy. Natomiast te po obróbce termicznej można przechowywać dłużej.

Doświadczeni grzybiarze sugerują, że zamrożone grzyby można przechowywać nawet do następnego sezonu. Mrożonych grzybów nie musimy rozmnażać przed obróbką termiczną, ponieważ można je od razu gotować, smażyć albo dusić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Jak uratować przesoloną zupę?

Jak uratować przesoloną zupę?

Zupa nie da się przełknąć, bo jest zbyt słona?

Next
Jak ugotować jajka żeby nie popękały?

Jak ugotować jajka żeby nie popękały?

Jajka to jedne z najbardziej popularnych dań, które jemy o każdej porze dnia

You May Also Like