Sposoby na szybkie i sprawne wyczyszczenie deski do krojenia

Deska do krojenia to jeden z podstawowych kuchennych sprzętów. Najczęściej używamy desek kuchennych wykonanych z drewna, bo mają najwięcej zalet – są naturalne, nie tępią noży i mogą wyglądać naprawdę elegancko, jeśli będą odpowiednio zadbane. Są też deski plastikowe, szklane, a nawet kamienne. Podpowiadamy, jak czyścić deski, aby służyły nam jak najdłużej i ładnie się prezentowały.

Trwałość drewnianej deski do krojenia zależy przede wszystkim od rodzaju drewna, z jakiego ją zrobiono. Najtwardsze, a zarazem najtrwalsze są deski wykonane z hebanu i kokosu, aczkolwiek te z drewna bukowego, akacjowego czy dębowego także będą odpowiednie.

Patent na błyskawiczne wyczyszczenie deski do krojenia

Za każdym razem po skorzystaniu z kuchennej deski należy ją przetrzeć gąbką lub wilgotną ściereczką z odrobiną płynu do mycia naczyń. Można ją także umyć, a potem opłukać pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha. Ostatnia czynność jest bardzo ważna, bo inaczej sprzęt może wchłonąć wodę, a do tego się odkształcić.

Po krojeniu na desce bardzo aromatycznych i tłustych produktów można ją przetrzeć cytryną (wystarczy połówka owocu). Natarty sprzęt kuchenny warto zostawić na 20 minut, spłukać, a na końcu wytrzeć do sucha ściereczką. Cytryna pomoże odtłuścić powierzchnię i usunąć obcą woń, a ponadto zadziała wybielająco i bakteriobójczo.

Staranne czyszczenie deski

Jeżeli deska jest naprawdę bardzo zapuszczona, niezbędne jest jej staranne wyczyszczenie. Sprawdzą się tutaj naturalne produkty. Połówkę cytryny zanurzcie w soli i przetrzyjcie nią deskę, zataczając na niej okręgi. Tym sposobem pozbędziecie się nawet zaschniętych resztek jedzenia, a deska zostanie także rozjaśniona i wygładzona. Natarty w ten sposób sprzęt zostawcie na 5 minut, a następnie opłukajcie go pod bieżącą, ciepłą wodą. W kolejnym kroku przeprowadźcie olejowanie. W tym celu wytrzyjcie deskę do sucha, natrzyjcie ją olejem jadalnym i odstawicie na pewien czas, aby drewno wchłonęło tłuszcz.

Nadmiar oleju wytrzyjcie ręcznikiem papierowym. To ochroni deskę przed wchłanianiem barwników oraz soków z krojonych pokarmów, a także zapewni jej ładny wygląd i przedłuży jej żywotność. Naolejować możecie również inne przybory kuchenne, zwłaszcza jeśli są nowe i dopiero zamierzacie ich użyć. Dzięki temu surowe drewno będzie zabezpieczone przed absorbowaniem barwników, aromatów i soków.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Przyprawy w Twojej kuchni, których działanie Cię zaskoczy

Przyprawy w Twojej kuchni, których działanie Cię zaskoczy

Jak często robisz przegląd produktów w swojej domowej spiżarni?

Next
Czy warto jeść mięso ekologiczne?

Czy warto jeść mięso ekologiczne?

Coraz więcej w ostatnich latach słyszy się o produktach ekologicznych i

You May Also Like