Czy warto jeść mięso ekologiczne?

Coraz więcej w ostatnich latach słyszy się o produktach ekologicznych i organicznych. Część osób nie wie jednak, czy za tymi nazwami kryje się coś więcej, niż korzyści reklamowe. Produkty ekologiczne to znacznie więcej niż marketing. Przede wszystkim są gwarantem lepszej jakości i wyższej zawartości składników odżywczych. Jeśli chcesz się dowiedzieć, czym jest mięso ekologiczne oraz jakie są jego zalety, zapraszamy do lektury!

Ekologiczny chów zwierząt

Przemysłowa hodowla zwierząt stopniowo prowadziła do obniżenia jakości i pogorszenia smaku mięsa. Jednak dzięki rozwiązaniom proponowanym przez gospodarstwa ekologiczne mięso znów może smakować tak dobrze jak dawniej, a proces jego produkcji może być bardziej przyjazny dla planety. Mięso nazywane ekologicznym to certyfikowany produkt powstający w uprawnionych do tego gospodarstwach. Takie miejsca regularnie (minimum raz na rok) są poddawane rygorystycznym kontrolom jakości. Aby móc się tytułować ekologicznymi, muszą spełnić wiele surowych wymogów rolnictwa ekologicznego.

W zgodzie z potrzebami zwierząt

Ekologiczny chów zwierząt ma na uwadze większy szacunek dla ich potrzeb. Hodowane w ten sposób zwierzęta mają dostęp do lepszych wybiegów, pastwisk i większej ilości słońca. Karmi się je wyłącznie naturalnymi paszami. W hodowli znajdują się tylko zwierzęta rodzimych ras odpowiednio przystosowane do warunków panujących w kraju. W takich gospodarstwach zwierzęta później trafiają do uboju, żyją dłużej i spokojniej. Chów ekologiczny nie wywiera negatywnego wpływu na środowisko, co jest kontrolowane za pomocą sprawdzania ilości azotu, jaką gospodarstwo produkuje. Jeśli chcesz się zapoznać z ofertą mięs ekologicznych, warto spojrzeć na stronę: https://ekoaleja.eu/pol_m_Zywnosc-ekologiczna_Swieze-owoce-i-warzywa-mrozonki_Mieso-ekologiczne-539.html

Polacy wybierają zdrowie

Mimo powiększającego się grona zwolenników diety wegetariańskiej i wegańskiej duża część ludzi nie planuje całkowicie rezygnować z konsumpcji mięsa. Niektórzy nie czują takiej potrzeby, innym brakuje silnej woli. Sporo osób postanawia jednak ograniczyć spożycie produktów odzwierzęcych i mięsa ze względów zdrowotnych. Nawet zagorzali mięsożercy chcą mieć poczucie, że to, co jedzą, jest dobre dla ich zdrowia. Osoby ograniczające spożycie mięsa chcą mieć pewność, że kiedy decydują się na spożycie produktów mięsnych to tylko tych najwyżej jakości. Mięso ekologiczne może pomóc sprostać potrzebom obu wspomnianych grup konsumentów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Sposoby na szybkie i sprawne wyczyszczenie deski do krojenia

Sposoby na szybkie i sprawne wyczyszczenie deski do krojenia

Deska do krojenia to jeden z podstawowych kuchennych sprzętów

Next
Lampki nie tylko na święta

Lampki nie tylko na święta

Większości z nas ozdobne lampki kojarzą się przede wszystkim ze świętami Bożego

You May Also Like