Login

Don’t have an account?

Search Results

so far empty...

Loading

Jak zrobić steka na patelni?

  • 21 kwietnia, 2022
  • 4 Minutes
  • 0 Comments
Jak zrobić steka na patelni?
Jak zrobić steka na patelni?
By myKitchen.pl 21 kwietnia, 2022
  • Views: 213
  • Add +

Stek to flagowe danie kuchni amerykańskiej. Chociaż z założenia wydaje się bananie proste, to jednak w praktyce wcale nie łatwo jest je przygotować tak, aby było naprawdę smaczne. Zatem jak zrobić steka na patelni, aby był miękki, soczysty i aromatyczny?

Jak zrobić steka na patelni: wybieramy mięso

Dobry produkt to podstawa dobrego dania. Jeśli zależy nam na pysznym steku, wybierajmy młode, świeże mięso z dobrego gatunku wołowiny. Najbardziej poleca się wołowinę z mięsnej rasy krów lub byków, a konkretniej polędwicę. Stek z takiego mięsa będzie najdelikatniejszy, natomiast stek z antrykotu, udźca czy rostbefu może okazać się mniej soczysty i delikatny, za to bardziej wyrazisty w smaku. Istotną kwestią jest także tłuszcz. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić steka na patelni tak, aby był jak najbardziej aromatyczny, to wybierz mięso z dużą zawartością drobnych przerostów tłuszczowych wewnątrz i z obfitą okrywą tłuszczową dookoła – to w końcu tłuszcz jest nośnikiem smaku.

Jaka patelnia do smażenia steków?

Niekiedy kluczem nie jest odpowiedź na pytanie, jak zrobić steka na patelni, ale na jakiej patelni go usmażyć. Potrzebujemy do tego celu naczynia z grubym dnem, które równomiernie i mocno się rozgrzewa, a następnie intensywnie oddaje to ciepło smażonym produktom. Pozwala to bowiem zamknąć w mięsie wszystkie soki i cały naturalny smak wołowiny. Do smażenia steków nadają się więc patelnie:

  • stalowe (wymagają natłuszczenia),
  • żeliwne (wymagają natłuszczenia),
  • ceramiczne (nie wymagają natłuszczenia),
  • grillowe z żeliwa, stali lub z powłoką ceramiczną.

Jak zrobić steka na patelni: przygotowanie mięsa

Aby usmażyć dobrego steka na patelni, musimy wyjąć mięso z lodówki po to, aby nieco się podgrzało. Jeśli tego nie zrobimy, jego chłód obniży temperaturę rozgrzanej patelni, co uniemożliwi uzyskanie oczekiwanych rezultatów. Należy pamiętać więc, aby przynajmniej 30 minut przed smażeniem wyjąć kawałki wołowiny z lodówki i osuszyć je ręcznikiem papierowym.

Doprawianie

To nieprawda, że mięsa wołowego nie wolno solić przed smażeniem. Jeśli najpierw zetniemy je na patelni, nie wchłonie już do wnętrza żadnych przypraw. Co prawda, sól powoduje wyciek soków, ale nie wpływa negatywnie na soczystość steku. Przed smażeniem posyp więc mięso solą, a po smażeniu oprósz je też pieprzem (ten na patelni może się przypalić).

Zasady smażenia steka na patelni – o czym pamiętać?

Jak zrobić steka na patelni? Z pewnością przestrzegając kilku złotych zasad. Oto najważniejsze z nich:

  • steka smaży się w temperaturze około 150 stopni Celsjusza, dlatego do obróbki cieplnej należy używać tłuszczu o wysokim punkcie dymienia: oleju, masła klarowanego lub rafinowanej oliwy z oliwek,
  • tłuszcz do smażenia steka nie jest potrzebny, jeśli wybierzemy nieprzywierającą patelnię,
  • steka nie wolno nakłuwać podczas smażenia – powoduje to utratę soków – najlepiej więc przewracać mięso łopatką lub szczypcami,
  • zanim przystąpimy do smażenia steka na patelni – rozgrzewamy kolejno patelnię, a następnie tłuszcz, dopiero wtedy kładziemy na niej mięso.

Czas smażenia steka

A jak zrobić steka na patelni, aby był średnio lub dobrze wysmażony? Tutaj liczy się czas. Mamy 6 stopni wysmażenia steków:

  1. Bardzo krwisty – smaży się 1 minutę z każdej strony,
  2. Krwisty – smaży się około 2 minuty z każdej strony,
  3. Średnio krwisty – smaży się około 3 minuty z każdej strony,
  4. Średnio wysmażony – smaży się około 4 do 5 minut z każdej strony,
  5. Dobrze wysmażony – smaży się maksymalnie po 7 minut z każdej strony,
  6. Bardzo dobrze wysmażony – wymaga smażenia po około 8 minut z każdej strony.