Żywność bogata w kwas foliowy. 10 najzdrowszych produktów spożywczych

Często słyszymy o stosowaniu kwasu foliowego w kosmetykach, ale rzadko bierzemy go pod uwagę, jeśli chodzi o wprowadzenie go do naszej diety. A prawda jest taka, że powinniśmy to robić, ponieważ jest to rodzaj witaminy B, która jest niezbędna dla naszego zdrowia, zwłaszcza dla kobiet w czasie ciąży.

Korzyści z kwasu foliowego dla kobiet

Kwas foliowy jest dla nas niezbędny, ponieważ dostarcza nam wielu minerałów i witamin, a także odgrywa kluczową rolę w odbudowie komórek. W ten sposób pomaga w zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Właściwości te są jeszcze bardziej potrzebne kobietom w ciąży.
Istnieje wiele badań i artykułów naukowych, które mówią o korzyściach, że kwas foliowy ma na tworzenie płodu. Dieta bogata w tę substancję pomaga zapobiegać wadom rozwojowym układu nerwowego dziecka i jest niezbędna do tworzenia jego organów i do jego wzrostu, w dużej mierze dzięki funkcji regeneracyjnej.

Co ważne, dieta bogata w tę witaminę pomaga znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia rozszczepu kręgosłupa u płodu, wady rozwojowej, która może prowadzić do poważnego kalectwa. Problem ten pojawia się w pierwszych tygodniach ciąży, jeszcze przed pozytywnym wynikiem testu ciążowego. Dlatego kobietom pragnącym zostać matkami zaleca się spożywanie pokarmów zawierających kwas foliowy w miesiącach poprzedzających zajście w ciążę.

Suplementy witaminowe są często zalecane w tym okresie, aby wzmocnić jego właściwości. Ale niezależnie od tego, możemy spożywać kwas foliowy w sposób całkowicie naturalny, poprzez niektóre pokarmy, które zawierają wysoki poziom kwasu foliowego.

1. Szpinak.

Mała porcja szpinaku dostarcza ponad 50% zalecanego dziennego spożycia kwasu foliowego. Jest również bardzo obecny w innych zielonych warzywach liściastych, takich jak sałata czy boćwina.

2. Jaja

Jaja zawierają wysoki procent kwasu foliowego i są bardzo zalecane dla kobiet w ciąży. Jeśli będziemy starali się używać jaj ekologicznych, unikniemy ewentualnej obecności szkodliwych substancji.

3. Szparagi

Niewielka ilość zapewnia nam ważny poziom tej witaminy, stanowiący ponad 50% zalecanych dziennych wartości.

4. Pomarańcze i owoce cytrusowe

Owocem, który zawiera najwięcej tej substancji są pomarańcze, choć możemy również zdecydować się na papaję, awokado, grejpfruta, banana czy truskawki.

5. Czerwone mięso

Ono również zawiera dużą ilość tej substancji.

6. Brokuły

Poza zawartością kwasu foliowego, ma wysoki poziom wapnia, witaminy C i błonnika. Jest również bardzo niskokaloryczny, co czyni go idealnym składnikiem diet odchudzających.

7. Chleb i zboża

Istnieje wiele rodzajów pieczywa, które zawierają ten składnik, ponieważ jest on dodawany w procesie jego przygotowania. Idealnie nadaje się do tego chleb razowy, jak również naturalne płatki śniadaniowe. Należy jednak powiedzieć, że żywność wzbogacona kwasem foliowym jest często kontrowersyjna, ponieważ nadal nie ma jasnego porozumienia co do konkretnej ilości, która powinna być dodawana do tych produktów.

8. Tłuste ryby

Zawiera mniejszą ilość niż powyższe pokarmy, ale ma tę zaletę, że jest również bardzo bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają utrzymać elastyczność tkanek wewnętrznych.

9. Soczewica

Ma wysoką wartość kwasu foliowego, dlatego jest polecana kobietom w ciąży. Pomaga również w walce z anemią i obniża poziom cholesterolu.

10. Brukselka

Brukselki są nie tylko bogate w tę witaminę, ale dostarczają również witamin A, C i K, a także potasu i innych cennych składników odżywczych.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Odchudzanie – kilka zdrowych nawyków

Odchudzanie – kilka zdrowych nawyków

Możemy szybko schudnąć poprzez drastyczne zmniejszenie ilości jedzenia, które

Next
Niskokaloryczne desery – poznaj nasze propozycje

Niskokaloryczne desery – poznaj nasze propozycje

Kiedy jesteśmy na diecie, pierwszą rzeczą, którą robimy jest rezygnacja ze

You May Also Like