Jeśli mowa o świątecznych słodyczach, pierniki to zdecydowanie jedne z naszych ulubionych pozycji. Kuszących odmian tych przepysznych ciasteczek jest wiele. W tym artykule przedstawimy jeden ze sprawdzonych przepisów na świąteczne pierniki. Zapraszamy!
Skąd wywodzą się tradycyjne pierniki?
Pierniki to słodki produkt spożywczy aromatyzowany imbirem i zawierający zazwyczaj miód bądź melasę, a nie tylko cukier. Piernikowe wypieki są różne – od miękkiego, wilgotnego ciasta bochenkowego, po kruche ciasteczka. Jednak te różne rodzaje prawdopodobnie mają wspólne pochodzenie.
Pierniki zostały sprowadzone do Europy w 992 roku przez ormiańskiego mnicha Gregory’ego Makara, który opuścił Nikopolis i zamieszkał we Francji, gdzie przebywał przez siedem lat i uczył francuskich chrześcijan pieczenia pierników. Pierwszy udokumentowany handel piernikami pochodzi z XVII wieku, kiedy to sprzedawano je w klasztorach, aptekach oraz na targowiskach miejskich.
Przepis na świąteczne pierniki
Składniki:
- 75 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 100 g złotego syropu
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Na małej patelni podgrzej masło, cukier i złoty syrop – mieszaj i trzymaj na ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie odstaw do ostygnięcia na 5 min.
- W misce wymieszaj mąkę, imbir i sodę oczyszczoną. Zrób wgłębienie na środku i wlej powstałą mieszaninę masła. Ugniataj masę dłońmi w celu wyrobienia gładkiego ciasta. Zawiń i schładzaj ciasto w lodówce przez 15 min, aby lekko stwardniało.
- Wyłóż formę do pieczenia pergaminem. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm. Za pomocą foremki do pierników wybijaj kształty, a następnie przełóż powstałe ciasteczka na blachę, zachowując odstępy.
- Ponownie schłodź ciasto – tym razem przez 30 min.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C i piecz ciastka przez 10 min.
- Pozostaw do wystygnięcia na blaszce na 5 minut, a następnie przenieś na metalową kratkę do całkowitego ochłodzenia.
- Udekoruj lukrem według uznania.