Świąteczne pierniki – najlepsze przepisy

Christmas gingerbread cookies on vintage plate and anise, cinnamon, pine cones, cedar branches with golden lights on rustic table. Baked traditional gingerbread man, tree, star cookies

Jeśli mowa o świątecznych słodyczach, pierniki to zdecydowanie jedne z naszych ulubionych pozycji. Kuszących odmian tych przepysznych ciasteczek jest wiele. W tym artykule przedstawimy jeden ze sprawdzonych przepisów na świąteczne pierniki. Zapraszamy!

Skąd wywodzą się tradycyjne pierniki?

Pierniki to słodki produkt spożywczy aromatyzowany imbirem i zawierający zazwyczaj miód bądź melasę, a nie tylko cukier. Piernikowe wypieki są różne – od miękkiego, wilgotnego ciasta bochenkowego, po kruche ciasteczka. Jednak te różne rodzaje prawdopodobnie mają wspólne pochodzenie.

Pierniki zostały sprowadzone do Europy w 992 roku przez ormiańskiego mnicha Gregory’ego Makara, który opuścił Nikopolis i zamieszkał we Francji, gdzie przebywał przez siedem lat i uczył francuskich chrześcijan pieczenia pierników. Pierwszy udokumentowany handel piernikami pochodzi z XVII wieku, kiedy to sprzedawano je w klasztorach, aptekach oraz na targowiskach miejskich.

Przepis na świąteczne pierniki

Składniki:

  • 75 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g złotego syropu
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Na małej patelni podgrzej masło, cukier i złoty syrop – mieszaj i trzymaj na ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie odstaw do ostygnięcia na 5 min.
  2. W misce wymieszaj mąkę, imbir i sodę oczyszczoną. Zrób wgłębienie na środku i wlej powstałą mieszaninę masła. Ugniataj masę dłońmi w celu wyrobienia gładkiego ciasta. Zawiń i schładzaj ciasto w lodówce przez 15 min, aby lekko stwardniało.
  3. Wyłóż formę do pieczenia pergaminem. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm. Za pomocą foremki do pierników wybijaj kształty, a następnie przełóż powstałe ciasteczka na blachę, zachowując odstępy.
  4. Ponownie schłodź ciasto – tym razem przez 30 min.
  5. Rozgrzej piekarnik do 190°C i piecz ciastka przez 10 min.
  6. Pozostaw do wystygnięcia na blaszce na 5 minut, a następnie przenieś na metalową kratkę do całkowitego ochłodzenia.
  7. Udekoruj lukrem według uznania.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Ekspres Saeco czy De’Longhi: Porównanie i praktyczne wskazówki wyboru

Ekspres Saeco czy De’Longhi: Porównanie i praktyczne wskazówki wyboru

Wybór idealnego ekspresu do kawy to nie lada wyzwanie, zwłaszcza gdy na rynku

Next
Frytownica do gastronomii – czym się powinna charakteryzować?

Frytownica do gastronomii – czym się powinna charakteryzować?

Bez względu na to, czy chodzi o bar szybkiej obsługi, czy restaurację, jest

You May Also Like