Frytownica do gastronomii – czym się powinna charakteryzować?

Bez względu na to, czy chodzi o bar szybkiej obsługi, czy restaurację, jest szereg sprzętów, w jakie lokal gastronomiczny trzeba wyposażyć. Jednym z nich jest bezsprzecznie frytownica. Kiedy jednak zaczniemy przeglądać dostępne w sprzedaży urządzenia, szybko okaże się, że wybór jest spory. Jak więc spośród tych opcji wybrać tę najlepszą? Czym powinny wyróżniać się frytownice gastronomiczne, abyśmy mieli pewność, że stawiamy na najlepszy model?

Wydajność – aby dania były gotowe szybko

Niezależnie od charakteru prowadzonej działalności gastronomicznej każdy właściciel wie, że klienci chcą mieć zrealizowane zamówienia w możliwie jak najkrótszym czasie. Wpływa to m.in. na ocenę dania, obsługi i samego lokalu. Wybierając wyposażenie kuchni, trzeba mieć to zawsze na uwadze. Przeglądając frytownice gastronomiczne, koncentrujemy się na tych, które mają dużą moc. Im jest ona wyższa, tym szybciej nagrzewa się olej, a smażone potrawy są szybciej gotowe do spożycia.

Pojemność i rodzaj zasilania – urządzenie dopasowane do potrzeb lokalu

Jeżeli w lokalu dania przygotowywane we frytownicy cieszą się dużym powodzeniem, warto pomyśleć o urządzeniu mającym większą pojemność. Trzeba przy tym wziąć pod uwagę możliwości i rozkład kuchni. W przypadku gdy nie jest ona zbyt przestronna, z gabarytami sprzętów kuchennych trzeba uważać. Z jednej strony chcemy móc przygotować więcej dań jednocześnie, z drugiej musi być blat, na którym będziemy kroić, mieszać składniki lub układać potrawy na talerzach. Od możliwości lokalowych zależny jest też rodzaj paliwa. Frytownice gastronomiczne mogą być zasilane elektrycznie lub gazowo.

Konstrukcja i jakość wykonania – dla wygodnej pracy

Kolejną istotną kwestią jest konstrukcja urządzenia. Frytownice gastronomiczne muszą być solidnie zbudowane. Będą znacznie intensywniej eksploatowane niż te zaprojektowane z myślą o użytkowaniu domowym. Najlepiej przy tym pamiętać o tym, by materiał wykonania był łatwy w utrzymaniu w czystości. Oba te wymagania spełnia stal nierdzewna. Takie urządzenie łatwo się myje, nie pojawi się rdza, a przy tym stal nierdzewna jest wyjątkowo wytrzymała. Ważne również, by frytownica miała solidne i ergonomiczne uchwyty.

Frytownica gastronomiczna ma być urządzeniem wielofunkcyjnym

Od profesjonalnych urządzeń oczekuje się, że będą posiadały znacznie więcej funkcji aniżeli zwykłe. Nie inaczej jest w tym przypadku. Podstawowym parametrem, na jaki zwraca się uwagę w przypadku frytownic gastronomicznych, jest możliwość kontroli temperatury. Dzięki temu można z łatwością nagrzać olej do poziomu pozwalającego przygotować dania o pożądanym poziomie wysmażenia. Praktyczny jest też podział na różne strefy gotowania.

Sprawdź wyjątkową ofertę na stronie: https://primegastro.pl/kategorie/327-frytownice

Energooszczędność – w trosce o niższe rachunki

Wspomnieliśmy, że frytownice gastronomiczne powinny mieć większą moc. Aby w związku z tym nie ponosić wysokich kosztów, lepiej już na wstępie zainwestować w sprzęt energooszczędny. Co prawda, jest on nieco droższy, ale przy tak częstej eksploatacji, jak ma to miejsce w restauracji, szybko się zwróci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Świąteczne pierniki – najlepsze przepisy

Świąteczne pierniki – najlepsze przepisy

Jeśli mowa o świątecznych słodyczach, pierniki to zdecydowanie jedne z naszych

Next
Automatyczne ekspresy do kawy – ewolucja i popularność na przestrzeni lat

Automatyczne ekspresy do kawy – ewolucja i popularność na przestrzeni lat

Historia ekspresów do kawy jest barwna i zróżnicowana, a ich ewolucja od

You May Also Like