Gotowanie to proces twórczy. Czasami bardzo trudno jest upilnować wszystkiego. W tym przeglądzie przeczytaj, jak złagodzić smak papryki chili w potrawie.
Nie wszystkie papryki są jednakowo pikantne. Czasami nawet wcześniejsza degustacja sprawia, że dość trudno jest obliczyć właściwą ilość, jaką należy dodać do potrawy. Ponadto gotowanie jest pod wieloma względami procesem twórczym i w przypływie inspiracji każdy może pomylić się w proporcjach.
Co zrobić, jeśli źle oceniłeś i dodałeś za dużo papryki do przygotowywanej potrawy? Nie rozpaczaj. Nie należy też wyrzucać potrawy i wzywać firmy cateringowej. Możesz i musisz spróbować przywrócić do życia zbyt pieprzne potrawy.
Oto pięć sposobów jak złagodzić smak papryki chili w potrawie.
Dodaj więcej pozostałych składników
Jeśli danie, które gotujesz, nie jest skomplikowane, np. zupa, ryż lub warzywa, spróbuj zwiększyć ilość innych składników. Na przykład, jeśli na kuchence mamy zupę paprykową, dodajemy więcej bulionu, a jeśli ryż, dodajemy kaszę ryżową. Większa ilość pozostałych składników pomoże przyćmić zbyt jaskrawy smak papryki.
Dodaj cukier
Można też spróbować zagłuszyć smak pieprzu produktem, który jest jego dokładnym przeciwieństwem — cukrem. Oczywiście metoda ta nie jest panaceum. Jeśli danie jest mocno spieprzone, słodki produkt raczej nie pomoże. Jednak w przypadku dania, które jest tylko nieco ostrzejsze, niż oczekiwano, łyżeczka cukru powinna wystarczyć. Aby wzmocnić efekt, należy dodać jeszcze jedną kroplę octu.
Przygotuj dodatek do dania głównego z warzywami
Ta metoda jest odpowiednia tylko dla drugich dań. Dzieje się tak dlatego, że świeże warzywa lubią przyjmować zbyt dużo pieprzu. Dlatego też rozgotowany ryż lub ziemniaki nie będą wydawały się tak pikantne, jeśli jako dodatek poda się warzywa. Wybieraj lekkie warzywa, które zawierają dużo wody. Np. ogórki, pomidory. Dodaj również świeże zioła.
Dodaj śmietanę
Ta metoda jest odpowiednia dla gęstych potraw. Kwaśna śmietana nie ma dużego wpływu na konsystencję potrawy, ale sprawia, że smakuje ona nieco delikatniej. Na przykład, delikatna konsystencja tego produktu zmniejszy ostrość papryki. Wystarczą ok. 2 łyżki stołowe. Zamiast kwaśnej śmietany można użyć dowolnego innego produktu zawierającego kwas mlekowy. Na przykład jogurt naturalny.
Dodaj coś kwaśnego
Kwaśny smak neutralizuje działanie pieprzu. Należy jednak zachować ostrożność podczas stosowania tej sztuczki kulinarnej. Wybierz dodatkowe składniki, które nie będą miały poważnego wpływu na smak potrawy. Na przykład ocet, sok z cytryny lub limonki. Najważniejsze jest, aby nie przesadzić, w przeciwnym razie istnieje ryzyko zrujnowania całego obiadu. Dodaj nie więcej niż jedną łyżeczkę kwasu. Przy okazji, zamiast soku z cytryny można bezpiecznie dodać pomidory. Zasadniczo są one bardzo podobne.
Podawaj z płatkami zbożowymi, chlebem lub ziemniakami
Jak złagodzić smak papryki chili w potrawie? Ryż, kasza gryczana, kasza bulgur, makaron, chrupkie pieczywo lub ziemniaki to świetne opcje. Dodanie ich pomaga zmniejszyć smak papryki. Jeśli jednak ziemniaki nie są odpowiednim składnikiem dania, można je wrzucić w całości na patelnię lub do garnka, a następnie po prostu wyjąć.
Użyj odrobiny oleju roślinnego
Na przykład lasagne, spaghetti i inne dania kuchni włoskiej dobrze komponują się z oliwą z oliwek. Niektóre inne rodzaje potraw również nie będą złe, jeśli doda się kilka kropel, ale nawet one będą bardzo skuteczne i pomogą zneutralizować pieprz.
Niezależnie od tego, jaką metodę wybierzesz, aby uchronić danie przed dodaniem dużej ilości pieprzu, najważniejsze jest powolne dodawanie małych ilości wybranego składnika i smakowanie potrawy po każdym dodaniu.