Popcorn to świetna przekąska na wieczór filmowy, którą kupimy bez problemu w każdym sklepie spożywczym. Gotowy popcorn nie ma jednak takiej samej wartości i tak dobrego smaku, jak ten przygotowany w domu – świeży, ciepły i aromatyczny. Możemy, co prawda, zdecydować się także na popcorn do mikrofalówki, ale ten również posiada w swoim składzie różne zbędne dodatki. Na szczęście, domowy popcorn możemy przygotować też „od zera” z samych ziaren kukurydzy, z własnymi dodatkami. Potrzebujemy jedynie odpowiedniego naczynia. Jak zrobić popcorn w garnku?
Czego potrzebujemy, aby zrobić popcorn w garnku?
Popcorn przygotowany w domu będzie najzdrowszy, najświeższy i najsmaczniejszy. Aby go przygotować potrzebujemy:
- dobrej jakości ziaren kukurydzy, najlepiej eko/bio, ponieważ zwykła kukurydza często jest modyfikowana genetycznie,
- wysokiego garnka z grubym dnem i pokrywką,
- tłuszczu o wysokim punkcie dymienia, czyli masła klarowanego lub oliwy.
Jak zrobić popcorn w garnku, posiadając już te wszystkie przedmioty w swojej kuchni?
Domowy popcorn: jak zrobić popcorn w garnku?
Zrobienie domowego popcornu to proste zadanie, choć ze względu na towarzyszące procesowi dźwięki, może wydawać się nieco ekstremalnym doświadczeniem. Aby popcorn był smaczny i zdrowy, należy:
- Dobrze rozgrzać tłuszcz w wysokim garnku z grubym dnem, które równomiernie się nagrzewa i oddaje ciepło.
- Wsypać ziarna kukurydzy do rozgrzanego tłuszczu w takiej ilości, aby równomiernie pokryły dno.
- Natychmiast nakryć garnek pokrywką.
- Gdy ziarna zaczną „strzelać”, zmniejszyć ogień pod garnkiem.
- Kiedy ziarna przestaną strzelać, szybko wyłączyć ogień i zdjąć garnek z palnika.
- Doprawić popcorn według uznania: na słodko, na słono lub na ostro.
- Przesypać popcorn do miski.
Jak nie przypalić popcornu?
Jak zrobić popcorn w garnku, aby się nie przypalił? Kluczem jest tutaj przede wszystkim użycie odpowiedniej ilości tłuszczu. Olej lub masło klarowane musi pokryć równomiernie całe dno garnka na wysokość około 1 – 2 mm. Poza tym, po rozgrzaniu go do około 160 stopni Celsjusza – co da się wyczuć poprzez uniesienie dłoni nad garnkiem – należy szybko wsypać ziarna kukurydzy do naczynia, rozprowadzić je w oleju i przykryć pokrywką, a następnie zmniejszyć ogień. Kiedy dokładnie należy go wyłączyć? Najlepszy moment to czas, kiedy częstotliwość strzelania ziarenek wyraźnie się zmniejszy (około 1 – 2 ziaren co kilka sekund). Wtedy trzeba wyłączyć gaz i odstawić garnek na bok, ale nie podnosić pokrywki jeszcze przez kilka minut.
Ziarenka kukurydzy nie pękły – gdzie był błąd?
Podczas przygotowywania popcornu w garnku często zdarza się, że niektóre ziarenka okazują się „zamknięte”. Jaka może być przyczyna? Najczęściej problem wynika z użycia zbyt niskiej temperatury lub zbyt małej ilości tłuszczu. Przyczyną może być także zbyt duża ilość ziaren w stosunku do średnicy garnka – najlepiej jeśli ziarenka tworzą na dnie jedną warstwę.
Czym doprawić popcorn?
Domowy popcorn w garnku można przygotować na wiele sposobów, czyli w różnych odsłonach smakowych. Proponujemy między innymi:
- popcorn polany roztopionym masłem,
- klasyczny popcorn z solą,
- popcorn karmelowy (w roztopionym cukrze),
- popcorn z parmezanem i rozmarynem,
- popcorn z ostrą papryką.
Po przyprawieniu popcornu warto pamiętać o odczekaniu chwili przed degustacją – świeży przysmak jest bardzo gorący i łatwo jest się nim poparzyć. A jak zrobić popcorn w garnku, aby był jak najmniej kaloryczny? Po usmażeniu wystarczy przesypać go na ręcznik papierowy i odcisnąć delikatnie nadmiar oleju.