Jak przechowywać ciasto drożdżowe żeby nie wyschło?

Jak przechowywać ciasto drożdżowe, żeby nie wyschło?

Własne wypieki drożdżowe są bardzo smaczne. Bułki, chałki czy cisto z kruszonką albo owocami zrobione w domu są zdrowsze niż ich odpowiedniki kupowane w cukierni czy piekarni. Nie zawsze jednak mamy czas, by przygotować świeże ciasto. Można więc przygotować więcej ciasta za jednym razem, by korzystać z niego przez dłuższy czas. Jak przechowywać ciasto drożdżowe, żeby nie wyschło? Zdradzamy sposoby na przedłużenie świeżości zarówno ciasta surowego jak i gotowych wypieków.

Jak przechowywać surowe ciasto drożdżowe, żeby nie wyschło?

Ciasto drożdżowe najlepiej jest upiec do 3h od momentu jego wyrobienia. Ten czas nie ma znaczenia, jeżeli do przygotowania ciasta została wykorzystana dokładnie taka ilość składników, jaka była podana w przepisie. A co, jeżeli chcielibyśmy mieć możliwość upieczenia np. bułeczek drożdżowych na śniadanie przez 2-3 dni z rzędu? Czy za każdym razem należałoby przygotowywać ciasto od początku? Okazuje się, że można przechowywać surowe ciasto drożdżowe w taki sposób, żeby nie wyschło i nadawało się do kolejnych wypieków.

Żeby przechować surowe ciasto drożdżowe, należy przygotować większą ilość porcji, a następnie podzielić je na odpowiednie części. Każdą z nich należy szczelnie zamknąć w pojemniku do przechowywania żywności lub woreczku foliowym. Wcześniej jednak należy je zwilżyć oliwą, żeby zapobiec utracie wody. Tak przygotowane surowe ciasto drożdżowe może być przechowywane w lodówce do 5 dni od momentu wyrobienia.

Jak przechowywać gotowe ciasto drożdżowe, żeby nie wyschło?

Wyschnięte ciasto drożdżowe bardziej przypomina sucharki niż słodkie wypieki. Jak więc przechowywać ciasto drożdżowe, żeby dłużej zachowało swoją świeżość? Najprostszym sposobem jest umieszczenie go w szczelnie zamykanym pojemniku do przechowywania ciasta. Na rynku dostępnych jest wiele pudełek o różnych kształtach, więc łatwo można je dopasować do posiadanych w domu foremek. Świetnie chronią one ciasto nie tylko przed wysuszeniem, ale także przed zawilgoceniem. Zamknięty pojemnik zabezpieczy też wypieki przed przejęciem innych zapachów.

Ciasto drożdżowe przechowuje się najczęściej w temperaturze pokojowej. Jeżeli nie dysponujemy zamykanym pojemnikiem, możemy posłużyć się folią spożywczą. Dokładne owinięcie ciasta zabezpieczy go prawie tak samo skutecznie. Wyjątek stanowi ciasto z owocami, które warto przechowywać w lodówce.

Gotowe wypieki z ciasta drożdżowego można też zamrozić. Po rozmrożeniu będzie tak samo smaczne jak wtedy, gdy było świeże.

Prev
Co zrobić żeby śmietana się nie zwarzyła?

Co zrobić żeby śmietana się nie zwarzyła?

Śmietana to doskonały i lubiany dodatek do zup i sosów

Next
Czy ciasto na pierogi można przechowywać w lodówce?

Czy ciasto na pierogi można przechowywać w lodówce?

Zdarza się, że przygotowane od razu ciasto nie może być użyte od razu

You May Also Like