Jak się robi ciasto na pizzę?

Jak się robi ciasto na pizzę

Pizza chociaż jest potrawą pochodzącą z Włoch, w naszym kraju cieszy się ogromną, niegasnącą popularnością. Coraz ciężej spotkać kogoś, kto nie lubi od czasu do czasu zjeść pysznej pizzy. Każdy jej miłośnik zdaje sobie doskonale sprawę z faktu, że ciasto jest jej kluczowym składnikiem. Jak się robi ciasto na pizzę, by uzyskać jej niespotykany smak niczym z najlepszej włoskiej restauracji? Przyjrzyjmy się zagadnienieniu z bliska. Gotowi na garść praktycznych wskazówek? Zaczynamy!

Zacznijmy od drożdży…

Jak się robi ciasto na pizzę, zarówno cienkie jak również grube i puszyste? Bez znaczenia pozostaje jaki rodzaj ciasta wybierzemy, jego przygotowanie wygląda identycznie. To czy ciasto będzie grube czy cienkie, zależy od grubości rozłożenia, a nie od receptury.

Zaczynają przygodę z przygotowaniem ciasta na pizzę, w pierwszej kolejności należy zająć się drożdżami. Około 25g drożdży należy rozpuścić w ogrzanym do 35-40°C mleku, w minimalnej ilości. Następnie należy dodać szczyptę cukru, jedną łyżkę mąki i taki zaczyn pozostawić do wyrośnięcia. To czas, w którym drożdże zaczynają pracować i wyrastać, dzięki czemu nasze ciasto na pizzę będzie puszyste, aksamitne i delikatne. Możemy także użyć drożdży instant, jednak smak ciasta nie będzie tak intensywny, dlatego też rekomenduję się użycie tradycyjnej wersji.

Przygotuj idealne ciasto na pizzę w mgnieniu oka

Jak się robi ciasto na pizzę? Przede wszystkim prosto i szybko. Gdy tylko nasz drożdżowy zaczyn urośnie, nasze ciasto będzie gotowe w mgnieniu oka. Do miski należy wsypać dwie szklanki mąki. By ciasto było elastyczne oraz rozciągliwe, warto dodać dwie, trzy łyżki oliwy z oliwek. Warto zadbać także o odpowiedni poziom słoności naszego ciasta. Na przedstawioną proporcję jedna, mała łyżeczka soli będzie wystarczająca. Do tak przygotowanych suchych składników należy dodać drożdżowy zaczyn.

Letnia woda – niezbędny składnik do wyrobienia ciasta na pizzę

Jeśli chcemy wiedzieć jak się robi ciasto na pizzę, które jest idealne w smaku oraz w konsystencji, nie wolno zapomnieć o wodzie. Jej temperatura również odgrywa niebagatelne znacznie. Musi być letnia, wtedy ciasto bardzo łatwo się zarabia. Dodajemy ją stopniowo, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy, która odkleja się nam od rąk. Pół szklanki letniej wody to dobra ilość do podanych proporcji pozostałych składników. Należy mieć na uwadzę, że zbyt duża ilość wody w cieście sprawi, że będzie ono zbyt lejące i nie będzie chciało łatwo rozłożyć się na blaszce. Jeśli zaś w związku ze zbyt lejącą konsystencją dodamy więcej mąki, ciasto może być gumowate i twarde, co również odbierze mu wiele walorów smakowych.

Chwila cierpliwości..

Jeśli już uda nam się zarobić nasze ciasto na pizzę na gładką kulkę, warto zaparzyć sobie kubek aromatycznej kawy czy herbaty i poczekać na jego wyrośnięcie. Optymalny czas to mniej więcej 30 minut nim ciasto będzie rozłożone i uformowane na dowolny kształt (najczęściej okrągły) na blaszce. By ciasto wyrosło, należy mu jednak zapewnić dogodne warunki. W celu ochrony przed zanieczyszczeniami, warto okryć go ściereczką. Drożdże lubią ciepło, dlatego dobrym sposobem jest ciasto na pizzę pozostawić w lekko nagrzanym piekarniku, co przyspieszy proces jego wyrośnięcia.

Bardzo wiele osób zadaje siebie pytanie jak się robi ciasto na pizzę, by móc delektować się ulubionym daniem w zaciszu własnego domu. Odrobina cierpliwości oraz pare kluczowych składników sprawia, że możemy mieć swoją ulubioną włoską potrawę zawsze wtedy, gdy mamy na nią tylko ochotę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Jaki garnek do gotowania na parze? – Ranking 2022
Jaki garnek do gotowania na parze

Jaki garnek do gotowania na parze? – Ranking 2022

W poniższym rankingu zapoznamy się z garnkami przeznaczonymi do gotowania na

Next
Jaką patelnię grillową wybrać? – Ranking 2022
Jaką patelnię grillową wybrać

Jaką patelnię grillową wybrać? – Ranking 2022

Patelnia grillowa to sposób na rozkoszowanie się grillowanymi potrawami przez

You May Also Like