Jak przechowywać warzywa i owoce?

Jak przechowywać warzywa i owoce

Aby warzywa i owoce dłużej utrzymywały świeżość i ciągle pozostawały smaczne, należy je prawidłowo przechowywać. Innych warunków wymagają warzywa korzeniowe, innych świeże, a innych różne gatunki owoców. Warto więc znać kilka przedstawionych poniżej zasad.

Owoce

Jabłka i gruszki

Owoce tego typu powinny być przechowywane w suchym, chłodnym miejscu. Jeżeli kupimy większa ilość tych owoców warto przechowywać je na balkonie lub w piwnicy w temperaturze od 3 do 4 stopni. Należy jednak bardzo pilnować, by nie zostały wystawione na działanie mrozu. Przed dłuższym przechowywaniem warto przejrzeć owoce i usunąć wszystkie uszkodzone i nadgniłe sztuki by uniknąć rozprzestrzeniania się pleśni.

Banany

Te owoce najlepiej przechowywać samodzielnie w ciemnym, suchym miejscu. Należy pamiętać, że banany przyśpieszają proces dojrzewania innych owoców, z którymi się stykają. Jeśli chcemy by banany wolniej dojrzewały można owinąć kiść folią aluminiową.

Truskawki

Truskawki należy obrać i umyć bezpośrednio przed samym spożyciem. Przed tym dobrze jest przechowywać je w przewiewnym naczyniu, takim jak łubianka czy durszlak oraz w chłodnym miejscu – nie w lodówce.

Awokado

Awokado zawsze należy przechowywać z pestką, nawet gdy jest pokrojone, warto włożyć do miski z nim obraną pestkę, zapobiega to czernieniu owocu. Dobrym sposobem na przedłużenie trwałości częściowo zjedzonego awokado jest posmarowanie przeciętego brzegu olejem lub oliwą.

Cytryny

Owoce cytrusowe powinno się przechowywać na blacie, unikając zimna i wilgoci. Wyjątkiem od tej reguły jest jednak cytryna, która można wstawić do miski z wodą a następnie do lodówki – dzięki temu owoc nie będzie wysychał i dłużej utrzyma świeżość

Warzywa

Warzywa korzeniowe

Marchewkę najlepiej jest obrać, pokroić na słupki, włożyć do słoika a następnie zalać zimną wodą i przechowywać w lodówce, taki zabieg nie tylko umożliwi zachowanie jej świeżości i jędrności, ale pozwoli również na odświeżenie nieco zwiędłych warzyw. Pietruszkę, selera i buraki dobrze jest przechowywać w lodówce, najlepiej nieumyte, lecz tylko obtarte z ziemi. Dobrym miejscem dla nich będzie dostępna w niektórych lodówkach specjalna szuflada na warzywa.

Ziemniaki

Ziemniaki powinno się trzymać w koszyku w ciemnym, suchym miejscu. Jeśli masz spiżarnię na pewno świetnie się do tego sprawdzi, w innym wypadku dobrym miejscem może być szafka pod zlewem. Dobrze jest przykryć je papierem, by nie zzieleniały w kontakcie ze światłem. Takie warunki ograniczą również parowanie, dzięki czemu ziemniaki dłużej unikną kurczenia się i zmarszczenia.

Cebula i czosnek

Cebulę i czosnek powinno się przechowywać w miejscu z wentylacją, suchym, chłodnym i ciemnym. Dobrym pomysłem będzie trzymanie jej w papierowej torbie lub przewiewnym koszu. Cebuli nie powinno się przechowywać w lodówce, bo straci swoje właściwości (twardość i smak).

Sałaty

Wszystkie sałaty po zerwaniu lub zakupie należy dokładnie umyć, dobrze jest przełożyć je do szklanego pojemnika a następnie przykryć zwilżonym listkiem ręcznika papierowego i szczelną pokrywką, dzięki temu pozostaną jędrne i soczyste. Sałatę masłową można również kupić w doniczce, w takim wydaniu regularnie podlewana, również utrzyma świeżość na dłużej.

Rzodkiewki

Po przyniesieniu rzodkiewek z działki lub sklepu dobrze jest odciąć całą ich zieloną część, wyczyścić główki i umieścić je w słoiku z zimną wodą włożonym do lodówki. Należy jednak pamiętać by usunąć wszystkie zielone elementy, ponieważ pozostawione w wodzie szybko zgniją.

Pomidory

Te warzywa nie powinny być przechowywane w lodówce bo tracą wtedy swój smak. Świeżość utrzymają przechowywane na blacie, najlepiej bez odrywania szypułki.

Niezależnie od tego, jaki sposób przechowywania warzyw i owoców wybierzemy, aby warzywa i owoce utrzymały swoją świeżość jak najdłużej należy wybierać te najlepszej jakości, nieuszkodzone oraz nieprzejrzałe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Jaka patelnia do steków? – Ranking 2022
Jaka patelnia do steków

Jaka patelnia do steków? – Ranking 2022

Idealnie wysmażony stek może stać się popisowym daniem pani domu, jednak jego

Next
Jaki garnek do gotowania na parze? – Ranking 2022
Jaki garnek do gotowania na parze

Jaki garnek do gotowania na parze? – Ranking 2022

W poniższym rankingu zapoznamy się z garnkami przeznaczonymi do gotowania na

You May Also Like