Jak ugotować ryż na parze?

Jak ugotować ryż na parze

Ryż gotowany na parze jest bardzo smaczny i zdrowy, ponieważ podczas takiej obróbki zachowuje więcej pożytecznych substancji w porównaniu ze zwykłym gotowaniem. W dodatku jest kruchy, dlatego jeśli chcesz uzyskać dokładnie taki efekt, proponujemy Ci dwa sposoby na to jak ugotować ryż na parze — w parowarze lub multicookerze oraz w zwykłym garnku. Spróbuj ugotować dwie partie ryżu, stosując różne metody, aby ocenić i wybrać tę, która najbardziej Ci odpowiada.

Składniki na ryż gotowany na parze

  • Ryż 2 filiżanki
  • Sól do smaku
  • Woda do płukania

Gotowanie ryżu na parze

Przygotuj ryż

Ponieważ ryż jest naszym głównym składnikiem, musimy poświęcić mu dużo uwagi. Aby wybrać odpowiedni ryż, należy wcześniej wiedzieć, co chcemy z niego ugotować. Na przykład ryż okrągłoziarnisty zawiera dużo skrobi, a ponieważ po ugotowaniu skleja się, jest idealny do zapiekanek, kasz i sushi.

Ryż długoziarnisty świetnie nadaje się do gotowania, ponieważ nie skleja się i umiarkowanie chłonie wodę, dlatego proponujemy wybrać właśnie ten. Najpierw należy przesortować ryż, usuwając ciemne ziarna ryżu i inne przypadkowe ziarenka. Następnie należy kilkakrotnie umyć ryż w chłodnej wodzie, aby usunąć kurz i brud.

Gdy woda stanie się przezroczysta, można użyć ryżu do gotowania. Jeśli gotujesz ryż na dwa sposoby, pamiętaj, aby rozdzielić umyte ziarna na różne talerze. Szczególną opcją ryżu gotowanego na parze jest namoczenie go w zimnej wodzie na godzinę przed gotowaniem, aby nieco napęczniał i łatwiej wchłaniał parę.

Jak ugotować ryż na parze — gotujemy na kuchence

Do tej metody potrzebujemy garnka i durszlaka, który można wygodnie przymocować do garnka. Napełnij garnek do połowy czystą wodą, załóż pokrywkę i doprowadź do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować, zdejmij pokrywkę, a na garnku umieść durszlak, do którego wsypiemy nasz ryż. Pamiętaj, że dno durszlaka nie powinno dotykać wody. Ryż znajdzie się w obłoku pary i będzie się w ten sposób gotował. Durszlak musi być przykryty taką samą pokrywką. Aby ugotować ryż w ten sposób, należy poświęcić 25-30 minut, nie zapominając o mieszaniu od czasu do czasu. Następnie należy wyłączyć kuchenkę i pozwolić ryżowi parzyć przez kolejne 10 minut, po czym można go podawać.

Jak ugotować ryż na parze — gotujemy w parowarze

Wygodniej jest gotować ryż w parowarze. Wystarczy wsypać ryż do specjalnej miski, którą umieszczamy w parowarze, i nastawić minutnik na pół godziny. Gdy zegar wyemituje sygnał dźwiękowy, należy otworzyć parowar, zamieszać trochę ryż, aby rozdzielić ziarna, i włączyć go na kolejne 10 minut. Ryż jest gotowy i można go podawać.

Podawanie ryżu gotowanego na parze

Kiedy ryż na parze będzie gotowy, przełóż go do miseczek, posól do smaku i podawaj jako przystawkę. Do ryżu można dodać odrobinę masła lub sosu sojowego. Do ryżu dobrze pasują sałatki ze świeżych warzyw i tarty ser. Ryż gotowany na parze jest równie zdrowy w każdym z powyższych sposobów. Wypróbuj obie metody i zdecyduj, która z nich jest dla Ciebie wygodniejsza. Bon appetit!

Wskazówki do przepisu

  • Aby ryż był bardziej aromatyczny, należy dodać do niego przyprawy, takie jak czarny pieprz, liść laurowy, curry, szafran, rozmaryn. Do aromatyzowania nadają się również skórka cytryny lub pomarańczy oraz suszone zioła. W pierwszym sposobie gotowania należy dodać przyprawy bezpośrednio do wody. W drugim przypadku dodaj przyprawy podczas mieszania ryżu i ponownie ustaw zegar.
  • Ryż brązowy jest zdrowszy od ryżu białego ze względu na minimalny stopień przetworzenia, ale czas jego gotowania jest dłuższy niż ryżu białego i wynosi około 40 minut i 1 godzinę odpowiednio dla pierwszej i drugiej metody.
  • Ryż gotowany na parze nadaje się do gotowania nadziewanych gołąbków lub placków.
  • Zdrowszy jest ryż, który nie jest całkowicie ugotowany i jest lekko gruby w środku.
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Jaki kieliszek do prosecco?
Jaki kieliszek do prosecco

Jaki kieliszek do prosecco?

Dobór rodzaju szkła do serwowanego alkoholu nie musi stanowić kłopotliwego

Next
Pod jakim kątem ostrzyć nóż – krok po kroku
Pod jakim kątem ostrzyć nóż

Pod jakim kątem ostrzyć nóż – krok po kroku

Problem tępych noży to chyba koszmar każdej osoby, która lubi gotować

You May Also Like