Jak przechować piernik do świąt?

Jak przechować piernik do świąt

Święta to wyjątkowy i magiczny czas, do którego niejednokrotnie przygotowania zaczynamy o wiele wcześniej. Jedną z kluczowych potraw, których nie może zabraknąć na świątecznym stole jest piernik. Jednak o jego przygotowaniu należy pomyśleć na długo przed świętami. Im dłużej piernik „dojrzewa”, tym bardziej intensywnego smaku nabiera. Jak przechowywać piernik, do świąt by zachwycił wszystkich swoim smakiem i aromatem? Przyjrzyjmy się tematowi z bliska.

Odpowiednie warunki dla piernika – wybierz dogodne pomieszczenie

Jeśli będziemy odpowiednio przechowywać piernik, bezpiecznie może on czekać na czas świąt nawet kilka tygodni. Korzenny zapach i smak będzie przenikał przez strukturę ciasta. Piernik tuż po upieczeniu jest twardy, z czasem mięknie i nabiera wyrazu. By jednak piernik dotrwał w idealnym stanie do świąt, najlepiej jest go przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Mogą to być spiżarnie, ciemne szafki, komody a także lodówki. Generalnie najlepsze dla piernika będą miejsca nieogrzewane.

Opakowanie – klucz do perfekcyjnego przechowywania upieczonego piernika

Lokalizacja jaką znajdziemy dla naszego piernika nie jest wystarczająca, by móc cieszyć się jego idealnym smakiem przy świątecznym stole. Kluczową rolę odgrywa opakowanie, w którym piernik będzie się znajdować. Jeśli upiekliśmy ciastka pierniczki, możemy zamknąć je w uroczym, świątecznie udekorowanym i zamkniętym słoiku. Dobrym rozwiązaniem będzie także zamykana, metalowa puszka.  Jeśli zaś upiekliśmy ciasto, należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym metalowym pudełku.

Wilgoć – miękki piernik na wyciągnięcie Twoich rąk

Wiele osób zadaje sobie pytanie jak przechowywać piernik do świąt, by stał się idealnie miękki. Twardość piernika po jego upieczeniu jest zjawiskiem naturalnym. Właśnie dlatego powinno przygotowywać się go wcześniej, by miał czas zmięknąć. Podczas przechowywania niebagatelne znacznie odgrywa również poziom wilgoci. Istnieje jeden znany trik naszych babć, który zagwarantuje nam, że w dzień świąt nasz piernik będzie rozpływał się w ustach. Receptura na idealnie miękki piernik jest banalna – wystarczy zamknąć go wraz z obranym jabłkiem, obierkami pomarańczy czy ćwiartką cytryny. Ciasto pochłonie wilgoć z owoców i stanie się jedwabiście miękkie oraz aksamitne. Nie należy jednak zapominać o podmienianie owoców co kilka dni, by nie zaczęły się psuć.

Szczelne zamknięcie – dlaczego to takie ważne?

Dlaczego piernik, który przechowujemy do świąt musi być szczelnie zamknięty? Odpowiedź jest bardzo prosta. Jeśli nasze ciasto zostawilibyśmy przykryte jedynie szmatką, dostające się powietrze mogłoby spowodować pleśnienie. Jak przechowywać piernik do świąt by mieć pewność, że nadaje się do spożycia?. Musi być jedynie upieczony. Wszelkie polewy czy jego dekorowanie należy zostawić na bezpośredni moment przed konsumpcją. Oprócz tego, że lukier czy polewa czekoladowa popsułby się to dodatkowo uniemożliwiłyby dostęp do ciasta wilgoci, co sprawi, że piernik byłby twardy tak samo jak po upieczeniu.

Jeśli przygotowaliśmy piernik bez nadzienia i znamy już odpowiedź na pytanie jak przechowywać piernik do świąt, decyzję o jego upieczeniu możemy podjąć nawet na kilka miesięcy przez świętami. Takie leżakowanie wypieku sprawi, że jego niezwykły smak i aromat, który przywodzi na myśl wspólne chwile spędzone w kręgu rodzinnym, będą niezwykle intensywne, a on sam stanie się głównym symbolem świąt. Miękki, rozpływający się w ustach piernik jest na wyciągnięcie Twoich rąk- przekonaj się osobiście, jakie to proste i przechowaj swój cenny skarb, który stanie się świąteczną gwiazdą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Jakie kieliszki do nalewki?
Jakie kieliszki do nalewki

Jakie kieliszki do nalewki?

Nalewki są znane od V w p

Next
Jakie kieliszki do białego wina?
Jakie kieliszki do białego wina

Jakie kieliszki do białego wina?

Aby wybrać odpowiedni kieliszek do biegłego wina trzeba być od razu światowej

You May Also Like