Jak uratować przesoloną zupę?

Zupa nie da się przełknąć, bo jest zbyt słona? Powody tego stanu mogą być różne. Począwszy od tego, że dodałeś zbyt słonego wywaru instant przez to, że wygotowało się zbyt dużo wody, aż po prozaiczne zdarzenie, że po prostu wsypałeś zbyt dużo soli. Jaki jest najlepszy sposób, aby to naprawić?

Jak uniknąć przesolenia zupy?

Najlepszym sposobem jest dodawanie soli małymi porcjami, sukcesywne mieszanie i degustacja potrawy w trakcie gotowania. Pamiętaj, że po odstawieniu potrawy z ognia przygotowywane danie może stać się bardziej słone, niż w czasie gotowania. Pamiętaj także, że wiele mieszanek przypraw zawiera również dodatek soli. Koniecznie przeczytaj etykiety, aby uniknąć podwójnego posolenia gotowanej zupy.

Jak uratować zbyt słoną zupę?

Nawet jeżeli stanie się najgorsze i Twoja zupa wydaje się naprawdę nie do przełknięcia, nie poddawaj się i wykorzystaj jeden z proponowanych sposobów na uratowanie posiłku. Oto kilka porad, jak uratować przesoloną zupę.

Rozcieńcz zupę wodą

  • Najłatwiejszym rozwiązaniem jest dodanie większej ilości wody lub wywaru. Dodawaj go po trochu, degustując na bieżąco. Działa to najlepiej w przypadku zup, które są bardziej rosołowe niż gęste i kremowe.
  • Wypadku zup gęstych musisz liczyć się z koniecznością dodania dogotowanych osobno składników, w celu utrzymania konsystencji potrawy.

Oszukaj kubki smakowe

  • Kwaśne dodatki, takie jak ocet lub sok z cytryny mogą złagodzić słoność. Podobnie jak niewielka ilość cukru. Działa to najlepiej w przypadku zup, które tylko nieco przesolonych, które wymagają zrównoważenia wymagają zrównoważenia.
  • Kiedy zupa jest bardziej słona, zawsze możesz zdecydować się na połączenie smaków kwaśnego i słodkiego i dokończyć zupę w nowej, azjatyckiej odsłonie.

Wyciągnij sól dodatkami lub ziemniakiem

  • Składniki zawierające skrobię, takie jak makaron i ryż, wchłoną część nadmiaru soli podczas gotowania i pomogą zagęścić zupę. Korzystając z tej metody pamiętaj, że musisz dodać trochę więcej wody, aby nie stałą się zbyt gęsta.
  • Do słonej zupy, gotującej się zupy można dodać również obrany ziemniak w całości i wyjąc go po ugotowaniu. Ziemniak wyciągnie nieco soli z przesolonej potrawy.

Dodaj śmietanę lub jogurt

Ten sposób nadaje się do wybranych zup. Jeśli masz w lodówce trochę nabiału, to dodaj jogurt, gęstą śmietanę, a nawet kwaśną śmietanę do przesolonej potrawy. Nabiał można dodać do całego garnka lub bezpośrednio przed spożyciem, do miski lub talerza przed podaniem zupy.

Ostatnia rada

Nie bój się gotować, eksperymentować, ale rób to zawsze z głową. Pamiętaj, że zupy soli się zawsze na koniec gotowania! Ale nawet jeżeli Ci się to przydarzy, to jest kilka sposobów na to, jak uratować przesoloną zupę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Czy pojemnik styropianowy można włożyć do mikrofalówki?

Czy pojemnik styropianowy można włożyć do mikrofalówki?

Jednym z bardzo często użytkowanych urządzeń w domu jest kuchenka mikrofalowa

Next
Czy można zamrozić surowe grzyby leśne?

Czy można zamrozić surowe grzyby leśne?

Smakiem pysznych grzybów możemy cieszyć się przez cały rok, a nie tylko podczas

You May Also Like