Ogórki małosolne, nie są do końca zakiszone, a jedynie zalane słoną wodą, która przez kilka dni wnika w ich strukturę. A jaką wodą zalewać ogórki małosolne? Cóż, jest to z pewnością zależne od osobistych preferencji, jednak istnieją pewne uniwersalne zasady. Wiele osób zastanawia się także, czy do zalewania małosolnych używa się wody gorące, ciepłej, letniej, a może całkowicie zimnej. W tej wersji przepisu używa się wody ostudzonej, która najpierw jednak musi być zagotowana. Jak dokładnie zrobić małosolne i co jeszcze oprócz wody jest do nich potrzebne? Oto jedna z wersji przepisów na ten specjał.
Jaką wodą zalewać ogórki małosolne? Przepis.
Na początek warto wymienić wszystkie składniki potrzebne do przygotowania małosolnych zalewanych wodą chłodną. Są to:
- ogórki gruntowe 2kg,
- woda,
- sól (1 łyżka na 1 litr wody),
- koper w gałązkach,
- ząbki czosnku 3-5,
- liść laurowy,
- korzeń chrzanu,
- ziele angielskie.
Pierwszym krokiem jest zagotowanie wody z solą. W tym czasie należy ułożyć umyte ogórki w słoiku, kamieniaku lub innym naczyniu wraz z czosnkiem, koprem i liśćmi laurowymi. Przyprawy ułożyć równomiernie pomiędzy ogórkami oraz na ich powierzchni. Tak ułożone produkty zalać ostudzoną wodą z solą i przykryć. Spożywać można po około 2-3 dniach. Należy pamiętać, aby były one w tym czasie w dość chłodnym miejscu.
Czy małosolne można zalewać gorącą wodą?
Zdania na temat używania gorącej wody do sporządzania małosolnych są podzielone, jednak istnieją osoby, które właśnie w taki sposób przygotowują tę potrawę. Według nich, tak przygotowane ogórki szybciej kiszą się i nabierają smaku już po 1-2 dniach. Wygląda więc na to, że każda z podanych metod jest skuteczna i być może warto przetestować obie z nich, aby dowiedzieć się, która właściwie jest najlepsza.
Istnieją opinię, że używając wody gorącej, należy jednak zrezygnować z dużej ilości dodatków i przypraw, bo mogłoby to spowodować, że ogórki będą zbyt intensywne w smaku. Zatem jaką wodą zalewać ogórki małosolne? Warto samodzielnie zbadać tę kwestię. Jednak użycie wody ostudzonej jest metodą sprawdzoną i polecaną przez wiele gospodyń domowych. Ciekawostką jest także fakt, obcinając ogórkom końcówki jeszcze przed ułożeniem ich w słoiki lub gliniaku można liczyć na jeszcze szybsze nasiąknięcie ich solanką — niezależnie od temperatury wody.
Podsumowanie
Podsumowując, to, jakiej temperatury użyć do zalewania ogórków małosolnych jest zależne od osobistych preferencji. Istnieją bowiem osoby, którym niezależnie od tego parametru, udało się przygotować ten specjał w smacznej, jędrnej i zbalansowanej w smaku wersji. Cóż, nic tylko eksperymentować.