Na sklepowych półkach znajdziemy dwa różne, choć tak podobne do siebie produkty. Mowa o kapuście kiszonej i kwaszonej, bo choć wydawać by się mogło, iż są to te same produkty, czeka nas spore zaskoczenie. Co prawda ich nazwy są bardzo do siebie podobne, to jednak mowa o dwóch różnych produktach, z których tylko jeden jest zdrowy. Kapusta kwaszona z podobnie brzmiącą nazwą do kapusty kiszonej nie posiada jej właściwości probiotycznych. Oprócz tego jest nieco inna w smaku. Dlatego też w tym artykule zdradzimy, jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej podczas zakupu.
Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej?
Kapusta kiszona zawiera wiele składników odżywczych, witamin, minerałów oraz tak jak inne kiszonki zapewnia naturalne działanie probiotyczne. Dzięki temu świetnie wpływa na działanie układu pokarmowego oraz jelit. Z kolei kapusta kwaszona nie zawiera cennych składników, jest to po prostu poszatkowana kapusta zalana mieszanką cukrowooctową. Dlatego oprócz podobnego smaku nie zapewnia niezbędnych właściwości prozdrowotnych.
Jeśli zależy nam na znalezieniu zdrowego produktu, zdecydowanie wybierajmy tylko kapustę kiszoną. To świetny wyrób szczególnie dla osób o obniżonej odporności, oraz będących na diecie. Niestety na sklepowych półkach nie trudno o pomyłkę. Dlatego też podpowiadamy, jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej w prosty i skuteczny sposób.
Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej w prosty sposób
Aby móc odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej należy dokładnie się jej przyjrzeć. Niezależnie od tego, w jakim opakowaniu się znajduje, powinna być widoczna przede wszystkim barwa produktu wewnątrz. Dlatego też przede wszystkim podczas wyboru danego produktu zwróć uwagę na kolor kapusty. Kiszoną kapustę charakteryzuje widoczny i charakterystyczny żółty odzień, będący skutkiem zdrowej i naturalnej fermentacji. Z kolei kapusta kwaszona jest dużo jaśniejsza a nierzadko również biała. To kluczowe różnice pomiędzy tymi produktami, które umożliwiają ich proste rozróżnienie.
Czym jeszcze różni się kapusta kiszona od kwaszonej?
Jeśli wiemy już, jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej bezpośrednio na podstawie wyglądu produktu, warto również wiedzieć, jakie są inne różnice pomiędzy nimi, ponieważ oba rodzaje różnią się również ze względu na smak oraz zapach. Kapusta kiszona ma mocny i intensywny aromat oraz dość wyczuwalną kwasowość. Z kolei kwaszoną kapustę cechuje raczej octowy aromat oraz zdecydowanie delikatniejszy smak. Pierwsza z nich ceniona jest jako zdrowa żywność, natomiast druga spożywana dla jej zdecydowanie łagodniejszego smaku i aromatu.