Co zrobić żeby ugotowane ziemniaki nie czerniały?

Jeśli ugotowałeś ziemniaki i zauważyłeś, że są ciemne, nie spiesz się z ich wyrzuceniem. Naukowcy ustalili, że ciemnienie ziemniaków nie jest spowodowane pestycydami ani chemikaliami. Azotany stosowane do zwalczania stonki ziemniaczanej również nie mają wpływu na czernienie. Sczernienie ziemniaków zmienia ich smak i estetyczny wygląd, ale nie szkodzi organizmowi.

Dlaczego ziemniaki czernieją?

  • Ziemniak rośnie na glebach o wysokiej zawartości chloru i niskiej zawartości potasu. Firmy produkujące ziemniaki stosują nawozy o wysokiej zawartości chloru w celu zwiększenia masy ziemniaków. Chlor łatwo przenika do miąższu owocu i zmieniając jego strukturę od wewnątrz, sprawia, że staje się on miękki i wodnisty, ale ma większą objętość.
  • Stosowanie nawozów azotowych w uprawie ziemniaków. Azot sprzyja gromadzeniu się aminokwasów w owocach, zwłaszcza tyrozyny, co prowadzi do powstawania plam. Po ugotowaniu lub po obraniu plamki ciemnieją.
  • Narażenie na działanie niskich temperatur. Po zamrożeniu zmienia się struktura ziemniaka – staje się on słodki, a po ugotowaniu ciemnieje.
  • Ziemniaki są źle przygotowane do przechowywania. Przed włożeniem ziemniaków do piwnicy należy je wysuszyć i usunąć zgniłe lub uszkodzone ziemniaki.
  • Niewłaściwe warunki przechowywania. Wysoka wilgotność i brak tlenu w miejscu przechowywania powodują czernienie ugotowanych ziemniaków.

Co zrobić żeby aby ziemniaki nie czerniały?

Jeśli będziesz przestrzegać kilku zasad, Twoje ziemniaki nie będą czerniały.

Wybieraj całe ziemniaki

Przy zakupie należy zwracać uwagę na skórkę i twardość ziemniaka. Powierzchnia powinna być nieuszkodzona i bez śladów zgnilizny. Ziemniaki nie powinny mieć żadnych wgnieceń. Jeśli kupujesz worek, zwróć uwagę na zapach i suchość owoców znajdujących się w worku.

Prawidłowe nawożenie i przechowywanie

Ustaliliśmy już, dlaczego obrane ziemniaki czernieją. Dzieje się tak dlatego, że związki zawarte w produkcie wchodzą w interakcję z powietrzem, a to z kolei powoduje proces utleniania. Co zrobić żeby ugotowane ziemniaki nie czerniały? Można temu zapobiec, mocząc ziemniaki w wodzie z dodatkiem octu.

Postępuj zgodnie z instrukcją gotowania

Jeśli ziemniaki są bardzo brudne przed obraniem, umyj je. Przyklejone zanieczyszczenia mogą zawierać ślady substancji chemicznych pochodzących z nawozów, które podczas obierania dostaną się do miąższu i mogą być szkodliwe dla organizmu.

Obrane ziemniaki należy opłukać pod zimną bieżącą wodą i przechowywać w zimnej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego. Woda zmywa skrobię z powierzchni owoców, a kwas cytrynowy działa jako środek konserwujący. Po ugotowaniu woda powinna całkowicie przykryć ziemniaki.

Jeśli pozostawiłeś ziemniaki na jakiś czas w zimnej wodzie, odcedź wodę i przed ugotowaniem ugotuj je w świeżej wodzie. Dobrym środkiem zapobiegającym czernieniu ziemniaków jest liść laurowy. Co zrobić żeby ugotowane ziemniaki nie czerniały? W trakcie gotowania należy dodać kilka listków. Kilka ziaren kwasku cytrynowego lub kilka kropel octu zapobiegnie czernieniu ziemniaków po ugotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Jak przechować ogórki kiszone bez wody?

Jak przechować ogórki kiszone bez wody?

Czy ogórki kiszone można zrobić bez wody?

Next
Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej?

Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej?

Na sklepowych półkach znajdziemy dwa różne, choć tak podobne do siebie produkty

You May Also Like