Realizując projekt kuchni, należy przede wszystkim pomyśleć o tym, aby był on funkcjonalny. Prawdziwy komfort podczas realizacji najróżniejszych dań zapewni odpowiedni układ, praktyczne meble, ale także inne akcesoria, bez których ciężko byłoby gotować i nie tylko. Poznaj kilka elementów, o których warto pamiętać podczas urządzania swojej wymarzonej kuchni.
Kuchenne zasady
Kuchnia powinna być nie tylko ładna, ale przede wszystkim ergonomiczna. Potwierdzi to każdy, kto na co dzień zmaga się z przygotowywaniem co najmniej kilku posiłków, nie wspominając o wyjątkowych okazjach. Priorytetem jest więc ustawność, a także takie zagospodarowanie przestrzeni, aby maksymalnie ułatwić sobie zarówno gotowanie, jak i późniejsze ogarnianie pomieszczenia. Aranżując kuchnię, warto trzymać się więc tzw. trójkąta roboczego, czyli układu lodówki, kuchenki i zlewu na planie trójkąta. Rozwiązanie to sprawia, że łatwiej jest się poruszać pomiędzy newralgicznymi punktami, co usprawnia pracę.
W nowoczesnej kuchni warto postawić na nowoczesne sprzęty! Dzięki praktycznym artykułom takim jak miksery, blendery, ekspresy do kawy, czy niezastąpione roboty kuchenne można znacznie łatwiej i szybciej przygotować pożądane produkty. Bo w gotowaniu wcale nie chodzi o to, by utrudniać sobie życie – wręcz przeciwnie! Stosując zautomatyzowane akcesoria, jesteśmy w stanie wykonać dokładniej pewne prace, dzięki czemu efekt końcowy z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagającą Panią domu.
Inne rzeczy, które dobrze jest mieć w kuchni
Kuchnia to nie tylko gotowanie, ale również i sprzątanie po nim. Dlatego kluczowe są nie tylko solidne blaty, ale i praktyczna i wygodna w użytkowaniu armatura! Doskonale sprawdzają się baterie kuchenne, które nie tylko są estetyczne, ale przede wszystkim praktyczne, czyli mają ruchomą wylewkę. Genialnie wypadają baterie kuchenne z wyjmowaną wylewką, dzięki czemu nie tylko łatwiej umyć nieporęczne garnki, ale i napełniać sporych rozmiarów pojemniki.
Jednak baterie kuchenne to nie wszystko – poza nimi warto zadbać o maksymalne wykorzystanie przestrzeni, w czym pomocne są szafki w postaci zabudowy. Zasada jest prosta – więcej szafek do chowania, mniej rzeczy na widoku i mniejsza szansa na bałagan. Wspaniale sprawdzają się głębokie szuflady, w których można umieścić wszystkie szpargały, a także sypkie produkty i nie tylko. Jeśli dodatkowo posegregujemy je w szczelnie zamykanych, plastikowych pojemnikach, nie tylko będziemy mieć wszystko pod ręką, ale przy okazji przedłużymy żywotność żywności, a kawy, przyprawy, czy zioła uchronimy przed wywietrzeniem.