Każda profesjonalnie działająca restauracja powinna zainwestować w wysokiej klasy przyprawy dla gastronomii. Można z nich korzystać nie tylko w tradycyjnych restauracjach, ale również w tych hotelowych. Jak widać przyprawy zaskoczą użytkowników swoją uniwersalnością. Dodatkowo są niezwykle aromatyczne i można je dodawać do wielu oryginalnych potraw, np. z kuchni polskiej, francuskiej, meksykańskiej czy też włoskiej i hiszpańskiej.
Przyprawy dla gastronomii – na co konkretnie postawić?
Przyprawy dla gastronomii występują obecnie pod wieloma różnymi postaciami. Przy ich wyborze ogromne znaczenie ma oczywiście to, w jakiej konkretnie restauracji znajdą zastosowanie (to właściciele i kucharze decydują się na kierunek danej kuchni, np. amerykański). W pierwszej kolejności warto rozważyć zakup następujących przypraw dla gastronomii:
– anyż, bazylia i curry,
– cebula suszona, chili i cząber,
– cynamon, czosnek, czystek i estragon,
– gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki i imbir,
– jałowiec, kardamon, kmin rzymski i kminek,
– kolendra, koper, kozieradka i kurkuma,
– liść laurowy, lubczyk, majeranek, marchew suszona i melisa,
– mieszanka ziół, mięta, oregano, papryka czerwona i pasternak,
– pieprz, pietruszka, pomidor suszony, por i przyprawa do bigosu,
– przyprawa do drobiu, fasoli, flaków, grilla, kurczaka i mięsa mielonego.
Jak widać jest tego pod dostatkiem, dlatego na samym początku należy wziąć pod uwagę charakter danej kuchni i na tej podstawie dobrać idealne przyprawy do prowadzonej restauracji.
Przyprawy dla gastronomii – czym się kierować?
Wybierając przyprawy dla gastronomii warto kierować się nie tylko indywidualnymi preferencjami i rodzajem prowadzonej kuchni, ale też upodobaniami potencjalnych klientów. To przecież oni będą spożywać przygotowywane przez kucharzy potrawy i muszą im smakować. Bez wysokiej jakości przypraw byłoby to trudne do zrealizowania. Najlepiej inwestować w przyprawy, które są znane na całym świecie, a do tego pochodzą z ciekawych zakątków oraz regionów (np. Azji).
Atutem przypraw dla gastronomii jest ich różnorodność, dlatego każdy przedstawiciel branży gastronomicznej zdoła wybrać dla siebie idealne produkty i przekonać do nich swoich klientów. Co najważniejsze można je kupować w ilościach hurtowych i przechowywać w zgrabnych słoiczkach, tak aby w restauracyjnej kuchni zapanował ład i porządek. Takie przyprawy sprawią, że każda potrawa zyska swój niepowtarzalny smak i aromat. Dzięki temu można trafić w kubki smakowe najbardziej wymagających klientów.