Pomysł na obiad – meksykańska potrawka

Jeżeli nie ma się ochoty na dłuższe gotowanie, a przy tym nie jest wielbicielem zamawiania na telefon, można i tak przygotować dobry obiad. W takim przypadku poleca się meksykańska potrawka – proste danie jednogarnkowe, które za sprawą dodatku kiełbasy staje się bardziej polskie. Ze względu na zawartość ostrej papryki przyjemnie rozgrzewa, sprawdza się więc idealnie w chłodniejsze dni.

Kuchnia meksykańska w polskim domu

Potrawy i dania z dalekiego Meksyku znalazły uznanie dzięki świetnemu połączeniu aromatycznych przypraw, warzyw – głównie kukurydzy, pomidorów i papryki – oraz mięsa. Również w polskich domach przygotowuje się je coraz częściej. Za prostotą meksykańskiej potrawki stoi mała ilość naczyń potrzebnych do jej przygotowania, zaś za smak odpowiadają liczne składniki, które nie tylko sycą, ale i dostarczają cennych wartości odżywczych.

Składniki:

– pół kilograma kiełbasy śląskiej
– 1 cebula
– 1 papryka czerwona
– 1 puszka pomidorów
– 1 puszka kukurydzy
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 2 szklanki bulionu
– 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
– 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
– ½ łyżeczki ostrej papryki mielonej
– ½ łyżeczki tymianku
– 1-2 łyżki mąki
– olej do smażenia

Przygotowanie

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Na rozgrzanej patelni, z odrobiną oleju, podsmażyć kiełbasę, a po chwili dodać cebulę i paprykę.

Na patelnię dodać fasolę i kukurydzę odsączone z zalewy oraz pomidory z puszki wraz z zalewą, całość zalać bulionem, dodać przecier pomidorowy, wymieszać, doprawić do smaku. Gotować kilka minut, aby warzywa zmiękły.

1-2 łyżki mąki rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i zagęścić nią sos. Dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować, w razie potrzeby doprawić.

Podając, można udekorować pietruszką czy listkami świeżej kolendry.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Rozgrzewające zupy ze świata

Rozgrzewające zupy ze świata

Nie masz pomysłu na zupę?

Next
Bogactwo smaków kuchni maltańskiej

Bogactwo smaków kuchni maltańskiej

Kuchnia maltańska jest mieszanką wpływów brytyjskich i śródziemnomorskich, w tym

You May Also Like