Pomysł na obiad – meksykańska potrawka

Jeżeli nie ma się ochoty na dłuższe gotowanie, a przy tym nie jest wielbicielem zamawiania na telefon, można i tak przygotować dobry obiad. W takim przypadku poleca się meksykańska potrawka – proste danie jednogarnkowe, które za sprawą dodatku kiełbasy staje się bardziej polskie. Ze względu na zawartość ostrej papryki przyjemnie rozgrzewa, sprawdza się więc idealnie w chłodniejsze dni.

Kuchnia meksykańska w polskim domu

Potrawy i dania z dalekiego Meksyku znalazły uznanie dzięki świetnemu połączeniu aromatycznych przypraw, warzyw – głównie kukurydzy, pomidorów i papryki – oraz mięsa. Również w polskich domach przygotowuje się je coraz częściej. Za prostotą meksykańskiej potrawki stoi mała ilość naczyń potrzebnych do jej przygotowania, zaś za smak odpowiadają liczne składniki, które nie tylko sycą, ale i dostarczają cennych wartości odżywczych.

Składniki:

– pół kilograma kiełbasy śląskiej
– 1 cebula
– 1 papryka czerwona
– 1 puszka pomidorów
– 1 puszka kukurydzy
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 2 szklanki bulionu
– 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
– 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
– ½ łyżeczki ostrej papryki mielonej
– ½ łyżeczki tymianku
– 1-2 łyżki mąki
– olej do smażenia

Przygotowanie

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Na rozgrzanej patelni, z odrobiną oleju, podsmażyć kiełbasę, a po chwili dodać cebulę i paprykę.

Na patelnię dodać fasolę i kukurydzę odsączone z zalewy oraz pomidory z puszki wraz z zalewą, całość zalać bulionem, dodać przecier pomidorowy, wymieszać, doprawić do smaku. Gotować kilka minut, aby warzywa zmiękły.

1-2 łyżki mąki rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i zagęścić nią sos. Dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować, w razie potrzeby doprawić.

Podając, można udekorować pietruszką czy listkami świeżej kolendry.

 

Prev
Rozgrzewające zupy ze świata

Rozgrzewające zupy ze świata

Nie masz pomysłu na zupę?

Next
Bogactwo smaków kuchni maltańskiej

Bogactwo smaków kuchni maltańskiej

Kuchnia maltańska jest mieszanką wpływów brytyjskich i śródziemnomorskich, w tym

You May Also Like