Makowiec drożdżowy zawijany: przepis krok po kroku na pyszne ciasto

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak cudownie by było, gdyby ktoś podpowiedział Wam, krok po kroku, jak zrobić ten przepyszny, tradycyjny w naszej kulturze, makowiec drożdżowy zawijany? Pewnie tak, dlatego, że kto z nas nie uwielbia tego smaku dzieciństwa i chętnie by sobie przypominał, jak smakuje najlepszy makowiec drożdżowy, zarówno długi, jak i zawijany! Otóż mam dla was dobrą wiadomość, gdyż właśnie w tym artykule postaram się bez trudności wyjaśnić wam, jak samemu w domu bez najmniejszych problemów, można stworzyć ten smakowity przysmak, który wprost zniknie ze stołu w mgnieniu oka, a twój dom będzie wypełniony zapachem prosto z babciowej kuchni! Jeśli już do tej pory nie zdołaliśmy z państwem wywołać głodnego uczucia i zachęcić do przeczytania tego niezwykle ciekawego, instruktażowego artykułu, odnaleźć odpowiedzi na takie frapujące pytania jak: „jak długo piec makowiec drożdżowy”, „ile piecze się makowiec”, „w jakiej temperaturze piec makowiec zawijany” i wiele, wiele innych, to gorąco zachęcamy do poznawania tajników tego, intrygującego przepisu krok po kroku. Zapraszamy, zatem do smakowania ciasta, a bynajmniej do uczenia się jak zrobić dobry makowiec zawijany w samodzielny sposób – z gwarancją pysznego smaku!

Składniki i przygotowanie ciasta drożdżowego

Jak zrobić makowiec drożdżowy zawijany: ciasto

Aby przygotować ciasto drożdżowe na makowiec, będziemy potrzebować następujących składników:
– 500 g mąki
– 50 g drożdży świeżych lub 20 g drożdży suchych
– 250 ml ciepłego mleka
– 100 g cukru
– 2 jajka
– 100 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
– szczypta soli

W misce umieszczamy mąkę, drożdże oraz cukier. W drugiej misce ubijamy jajka i dodajemy do nich ciepłe mleko, sól oraz rozpuszczone masło. Następnie łączymy mokre składniki z suchymi i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1,5 godziny, żeby wyrosło.

Masa makowa i nadzienie

Jak zrobić makowiec drożdżowy zawijany: masa makowa

Na masę makową potrzebujemy:
– 500 g maku
– 400 ml mleka
– 200 g cukru
– 200 g suszonych śliwek
– 200 g bakalii (orzechów, migdałów, rodzynków)
– skórka z cytryny, aromat waniliowy

Mak przesypujemy do miski i zagotowujemy z mlekiem. Aby pozbyć się goryczy maku, moczymy go wcześniej przez 3 godziny w ciepłej wodzie, następnie odcedzamy i płuczemy. Do masy dodajemy cukier, suszemy łiwek, bakalii, skórkę z cytryny oraz aromat waniliowy, a następnie blendujemy na gładką masę.

Zawijanie rodzynkami i upieczony makowiec

Jak zrobić makowiec drożdżowy zawijany: zawijanie

Vyrosłe ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Następnie równomiernie rozprowadzamy na nim masę makową, zostawiając 2 cm pustego miejsca przy jednym z dłuższych brzegów. Delikatnie zawijamy ciasto w sposób jak na roladę, zaczynając od strony przeciwnej do tej z wolnym miejscem.

Uwaga na czas i temperaturę pieczenia

Jak długo piec makowiec drożdżowy: czas pieczenia

Makowiec zawijany układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie smarujemy go rozbełtanym jajkiem. Przed pieczeniem zostawiamy makowiec jeszcze na ok. 15 minut, aby nieco urosł.

W jakiej temperaturze piec makowiec zawijany: temperatura pieczenia

Makowiec drożdżowy należy piec w temperaturze 180-190°C (góra-dół).

Podsumowując

Ile się piecze makowiec zawijany: czas pieczenia
Cały proces pieczenia makowca powinien trwać około 40-50 minut. Po upieczeniu makowiec powinien być złocisty na wierzchu. Smacznego!

Esencja przygotowania i pieczenia makowca drożdżowego zawijanego

Tworzenie idealnego makowca drożdżowego zawijanego zaczyna się od właściwego ciasta, które przygotowuje się, mieszając mąkę, drożdże, cukier, jajka, mleko, sól i masło, a następnie wyrabiając i pozostawiając do wyrośnięcia. Masa makowa wymaga natomiast przemyślanego użycia maku, mleka, cukru, suszonych śliwek, bakalii, skórki z cytryny i aromatu waniliowego. Kluczem w zawijaniu ciasta jest równomierne rozłożenie masy oraz precyzyjne zawinięcie.

W obszarze pieczenia, istotne jest zrozumienie czasu i temperatury: zarówno 'ile piecze się makowiec’ oraz 'w jakiej temperaturze piec makowiec zawijany’. Idealny czas pieczenia to około 40-50 minut, natomiast temperatura wynosi 180-190°C, varo-góra. Tylko dzięki doskonałemu połączeniu wszystkich elementów, od przygotowania składników, przez pieczenie, aż po temperament i serce włożone w każde ciasto, można stworzyć prawdziwie wyśmienity makowiec drożdżowy zawijany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Makaron ze szpinakiem: Prosty przepis na smaczne danie z mrożonym szpinakiem

Makaron ze szpinakiem: Prosty przepis na smaczne danie z mrożonym szpinakiem

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić makaron ze szpinakiem, w prosty i

Next
Przepis na szybką i smaczną małą pizzę idealną do domowej uczty

Przepis na szybką i smaczną małą pizzę idealną do domowej uczty

Czy kiedyś zastanawiałeś się, jak zrobić małą pizzę, która będzie nie tylko

You May Also Like