Jaka kawa ziarnista jest najlepsza?

Jeżeli mamy automatyczny ekspres do kawy, to na pewno nie raz zadajemy sobie pytanie – jaka kawa ziarnista będzie najlepsza? Warto wiedzieć, że na smak zaparzonej przez automatyczny ekspres kawy, wypływa wiele różnych czynników, takich jak rodzaj kawy, metoda obróbki ziarna kawy, stopień świeżości, sposób przechowywania, jak i sposób mielenia ziaren oraz sposób parzenia kawy.

Każda kawa ziarnista do ekspresu powinna mieć właściwe parametry, żeby podczas całego procesu palenia, została z niej wydobyta pełnia smaku oraz aromatu. Warto zatem wiedzieć, jakie cechy ma najlepsza na rynku kawa ziarnista i czym się kierować, jeżeli zależy nam na wyborze tej najlepszej.

Kawa ziarnista: najważniejsze cechy

Każda osoba, która ma u siebie ekspres do kawy, co jakieś czasu musi zdecydować, jaką kawę ziarnistą wybrać. Warto przy tym wiedzieć, że obecnie dostępne są trzy główne rodzaje ziaren kawy, a więc liberica, robusta oraz arabica. Każdy z tych rodzajów kaw ma inne cechy smakowe, a co za tym idzie różna jest również cena. Powszechnie uważa się, że zdecydowanie najlepszą kawą ziarnistą na świecie jest stuprocentowa arabika, ponieważ tworzy ona nieco oleistą konsystencję o doskonałych walorach smakowych.

Dlatego też, do ekspresu warto kupować taką właśnie kawę. Ponadto, trzeba też wspomnieć, że jeżeli wybieramy rodzaj kawy, to trzeba zwracać uwagę na inne oznakowania na opakowaniu. Liczy się jakość ziaren, jak i miejsce pochodzenia. Ofertę kaw ziarnistych można przejrzeć np. tutaj – https://coffee-mat.pl/pol_m_KAWY_RODZAJ_KAWA-ZIARNISTA-101.html.

Zwracamy uwagę na świeżość kawy

Zdecydowanie najlepsza kawa ziarnista do ekspresu, to przede wszystkim kawa świeżo palona. Jeżeli kupujemy kawę, to jej data palenia nie może być starsza nic trzy miesiące, ponieważ po tym okresie, traci ona wszystkie swoje aromaty. Kawa najdroższa niekoniecznie musi być kawę najlepszą. Przede wszystkim, tak jak już wspomniano zdecydowanie najważniejsze jest to, aby była ona świeża.

Na większości opakowaniach kawy, dokładnie oznaczona jest data palenia i z całą pewnością warto na to zwrócić uwagę. Zdecydowanie najczęściej termin przydatności do spożycia wynosi dwa lata, ale niektóre kawy mogą mieć krótszy termin. Wszystkie ważne informacje powinny znajdować się na opakowaniu.

Stopień palenia ziaren

Proces palenia ziaren niekiedy określany jest całym sercem produkcji kawy ziarnistej, gdzie w zdecydowanym stopniu decyduje o uzyskanym smaku i aromacie kawy. Wyróżnić możemy cztery główne poziomy palenia ziaren, a mianowicie jasny, średni, średnio-ciemny i ciemny. To, jaki jest dla nas najlepszy, zależy od naszych upodobań smakowych. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Lampki nie tylko na święta

Lampki nie tylko na święta

Większości z nas ozdobne lampki kojarzą się przede wszystkim ze świętami Bożego

Next
Urządzamy mieszkanie w stylu boho

Urządzamy mieszkanie w stylu boho

Wśród ostatnich trendów wnętrzarskich, wyraźnie widać, że znacznie dominującym

You May Also Like