Jak zrobić jogurt w jogurtownicy?

Jak zrobić jogurt w jogurtownicy

Wiele osób zaczyna zwracać uwagę na to co na co dzień pojawia się na talerzu. Moda na zdrowe żywienie z roku na rok rośnie, jest coraz większe zainteresowanie tym co nie ma barwników, konserwantów i dodatków poprawiających smak. Coraz bardziej świadomi jesteśmy tego, że te składniki mają negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Dlatego zaczynamy sami gotować, starannie dobieramy produkty. Z jednej strony dbamy tak o swoje zdrowie, z drugiej możemy również czerpać satysfakcję z samodzielnie przygotowanych dań. Wśród tych składników żywieniowych, które możemy samodzielnie przygotować znajduje się między innymi jogurt. Z tego wpisu dowiecie się czym jest jogurtownica i jak przygotować w niej własny domowy jogurt.

Co to takiego jogurtownica?

Jogurtownica to specjalne urządzenie, które pozwala w domowych warunkach przygotowywać jogurt. To urządzenie, które pozwala na stworzenie idealnych warunków, w których dochodzić będzie do kwaszenia mleka. Utrzymanie właściwej temperatury jest kluczowe do przygotowania jogurtu, samodzielnie utrzymanie takiej temperatury byłoby trudne, jogurtownica radzi sobie z tym doskonale i bez problemu przygotuje dla nas jogurt.

Domowy jogurt – samo zdrowie w zasięgu ręki

Jogurty z jakimi spotykamy się w sklepach niestety mają często różne dodatki, które nie koniecznie są dla nas zdrowe i odpowiednie. Dlatego właśnie samodzielne przygotowanie domowego jogurtu może być ciekawą opcją. Taki jogurt będzie zdrowszy, ma wiele składników odżywczych, a jednocześnie nie ma dodatków, które mogą być niekorzystne dla naszego zdrowia. Jogurt to także szansa na poprawę stanu jelit i układu pokarmowego dzięki wprowadzeniu do organizmu probiotycznych bakterii.

Jakie składniki są potrzebne do stworzenia jogurtu?

Mimo, że lista składników produktów jakie spotykamy w sklepach jest czasami bardzo długa to w rzeczywistości przygotowanie domowego jogurtu będzie od nas wymagało wyłącznie dwóch składników. Należy mieć do swojej dyspozycji mleko pełnotłuste i do tego tak zwany starter. To saszetka  z kulturami bakterii w środki. To na pierwszy rzut, by przygotować jogurt w jogurtownicy. Potem będzie można zamiast startera wykorzystywać własny jogurt wcześniej przygotowany w ilości 150 gram na litr mleka. Te dwa składniki będą wystarczające, by przygotować swój domowy jogurt.

Jak wykonuje się własny jogurt?

Mając już do swojej dyspozycji jogurtownice, a także dwa wspomniane wyżej składniki można samodzielnie przygotowywać jogurt. Zadanie to jest nieskomplikowane. Na początek należy ugotować mleko i ostudzić do temperatury około 40 stopni Celsjusza. Do mleka dodajemy kultury bakterii ze startera, albo zostawiony z poprzedniej produkcji jogurt naturalny. Wszystko należy dokładnie wymieszać i następnie przelać do pojemnika jogurtownicy bądź pojemników w zależności czy jogurtownica ma jeden czy kilka pojemników. Następnie uruchamiamy jogurtownice i pozostaje nam czekać. W zależności od urządzenia będzie to trwało od 6 do 12 godzin.

Jogurt – szerokie możliwości jego wykorzystywania

Przygotowany w domu jogurt naturalny będzie miał doskonały smak i pozbawiony będzie składników, które mogą być niekorzystne dla naszego zdrowia. To doskonała propozycja również jeśli chodzi o możliwości późniejszego wykorzystania jogurtu. Można go dodawać do sałatek, sosów, można przygotować jogurty z dodatkiem owoców właśnie na bazie jogurtu naturalnego. Możliwości jest co nie miara, a przechowywany w lodówce jogurt długi czas zachowuje świeżość więc bez problemu będzie można po niego sięgać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Jak upiec ciasto w mini piekarniku?
Jak upiec ciasto w mini piekarniku

Jak upiec ciasto w mini piekarniku?

Mini piekarnik to świetna i niezwykle praktyczna alternatywa dla tradycyjnego

Next
Jak zrobić mak do makowca?
Jak zrobić mak do makowca

Jak zrobić mak do makowca?

Trudno wyobrazić sobie święta bez pachnącego drożdżowego makowca

You May Also Like