Jak przyprawić warzywa na parze?

Jak przyprawić warzywa na parze

Gotowanie warzyw na parze sprawia, że można zjeść pyszne, zdrowo i co najważniejsze, w zgodzie z naturą. Spożywanie takich posiłków pozwala na zadbanie o swoją linię. Pomimo tego, że spora część z nas kocha warzywa, to jednak samo ich spożywanie nie do końca musi nas przekonywać. Trudno też wyobrazić sobie jedzenie jakichkolwiek dań bez przypraw. Chociaż jest to subiektywna kwestia, ponieważ jedni wolą ostrzejsze potrawy, a drudzy łagodniejsze, to jednak postanowiliśmy bliżej przyjrzeć się kwestii przyprawiania warzyw na parze. Aby się dowiedzieć więcej, zachęcamy do przeczytania poniższego tekstu.

Przyprawianie wg własnych preferencji

Trzeba sobie w pierwszej kolejności odpowiedzieć, jaki jest cel spożywania warzyw na parze. Przeważnie jemy dlatego, bo jesteśmy na diecie i chcemy zgubić parę dodatkowych kilogramów, zadbać o swoje ciało, by uniknąć kolejnych kalorii. Oczywiście, nie jest to wymóg, ponieważ jest wiele diet, dzięki którym można pilnować swojej wagi, ale jednak warzywa na parze mają to siebie, że są bardzo skuteczne. Osoby, które nie mają większego doświadczenia w zakresie kulinariów mówią, że jest to niesmaczne jedzenie, które wymaga wiele samozaparcia. Jest to nieprawda, ponieważ gotowanie na parze może być naprawdę smaczne, a w dodatku z przyprawami może być uwieńczeniem codziennego jadłospisu.

Kwestia przyprawiania warzyw na parze zawsze powinna być według własnych preferencji. Należy tutaj rozróżnić warzywa kupowane jako produkt zamrożony, będący mieszanką różnego rodzaju warzyw od świeżych warzyw, które sami kupujemy i komponujemy wg własnych potrzeb. Do mrożonek przeważnie dodawana jest mieszkanka, która zdecydowanie ułatwia to, jak przyprawić warzywa na parze – wystarczy wsypać zawartość i tak naprawdę są one gotowe. Inaczej jest z warzywami będącymi naszą inwencją twórczą – tutaj można dodawać tak naprawdę wszystko, czego się chce. Przeważnie poza podstawowymi takimi jak pieprz i sól, dodajemy również paprykę, oregano, bazylię, curry, chociaż tak jak wspomnieliśmy – to prawdziwie „wolna amerykanka”!

Gotowanie warzyw na parze z naczyniami

Nie ma co ukrywać, że technologia i powstające nowości z zakresu akcesoriów kuchennych pozwalają na to, aby przygotować jedzenie coraz szybciej, smaczniej i mniej absorbująco. Przykładem takiego postepowania jest elektryczny parowar, który posiada pojemniczki na zioła i przyprawy. W takim parowarze przygotowanie dań jest łatwiejsze, ale nie jest to jego jedyną zaletą. Przede wszystkim chodzi o to, żeby nie musieć na końcu przyprawiać warzyw, tylko sprawić, że już na początku ich aromat spłynie na warzywa na parze i ich smak będzie o wiele pyszniejszy. Można tutaj wspomnieć, że niektóre warzywa wpływają pozytywnie na spalenie tkanki tłuszczowej, a nawet przyspieszają ten proces.

Warto wspomnieć, że są takie przyprawy, które zdecydowanie zmieniają smak i są uznawane za uniwersalne. Wymieniona została już bazylia, natomiast dodać należy takie przyprawy jak:

  • koperek zwalczający wzdęcia, a dodatkowo mający działanie przeciwgrzybiczne. Idealnie pasuje do każdych warzyw na parze i jak najbardziej będzie wartościowym dodatkiem
  • pietruszka sprawiająca, że poprawia się stan układu moczowe, jak również pomaga odświeżać oddech i jest źródłem witaminy

Reasumując, warzywa na parze to idealny sposób na to, by nie jeść produktów przesiąkniętych wodą, które tylko i wyłącznie zapełniają nasz brzuch. Ta forma zdrowego i smacznego jedzenia jest od lat popularyzowana i stosowana na całym świecie. Gotowanie na parze jest łatwe i nie trzeba mieć wielkich umiejętności, by stworzyć pyszne danie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Jak zrobić placki na tortille?
Jak zrobić placki na tortille

Jak zrobić placki na tortille?

O tortilli słyszał chyba każdy – pyszne, chrupiące placki, podawane z

Next
Jak upiec ciasto w mini piekarniku?
Jak upiec ciasto w mini piekarniku

Jak upiec ciasto w mini piekarniku?

Mini piekarnik to świetna i niezwykle praktyczna alternatywa dla tradycyjnego

You May Also Like