Wiele osób zaczyna zwracać uwagę na to co na co dzień pojawia się na talerzu. Moda na zdrowe żywienie z roku na rok rośnie, jest coraz większe zainteresowanie tym co nie ma barwników, konserwantów i dodatków poprawiających smak. Coraz bardziej świadomi jesteśmy tego, że te składniki mają negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Dlatego zaczynamy sami gotować, starannie dobieramy produkty. Z jednej strony dbamy tak o swoje zdrowie, z drugiej możemy również czerpać satysfakcję z samodzielnie przygotowanych dań. Wśród tych składników żywieniowych, które możemy samodzielnie przygotować znajduje się między innymi jogurt. Z tego wpisu dowiecie się czym jest jogurtownica i jak przygotować w niej własny domowy jogurt.
Co to takiego jogurtownica?
Jogurtownica to specjalne urządzenie, które pozwala w domowych warunkach przygotowywać jogurt. To urządzenie, które pozwala na stworzenie idealnych warunków, w których dochodzić będzie do kwaszenia mleka. Utrzymanie właściwej temperatury jest kluczowe do przygotowania jogurtu, samodzielnie utrzymanie takiej temperatury byłoby trudne, jogurtownica radzi sobie z tym doskonale i bez problemu przygotuje dla nas jogurt.
Domowy jogurt – samo zdrowie w zasięgu ręki
Jogurty z jakimi spotykamy się w sklepach niestety mają często różne dodatki, które nie koniecznie są dla nas zdrowe i odpowiednie. Dlatego właśnie samodzielne przygotowanie domowego jogurtu może być ciekawą opcją. Taki jogurt będzie zdrowszy, ma wiele składników odżywczych, a jednocześnie nie ma dodatków, które mogą być niekorzystne dla naszego zdrowia. Jogurt to także szansa na poprawę stanu jelit i układu pokarmowego dzięki wprowadzeniu do organizmu probiotycznych bakterii.
Jakie składniki są potrzebne do stworzenia jogurtu?
Mimo, że lista składników produktów jakie spotykamy w sklepach jest czasami bardzo długa to w rzeczywistości przygotowanie domowego jogurtu będzie od nas wymagało wyłącznie dwóch składników. Należy mieć do swojej dyspozycji mleko pełnotłuste i do tego tak zwany starter. To saszetka z kulturami bakterii w środki. To na pierwszy rzut, by przygotować jogurt w jogurtownicy. Potem będzie można zamiast startera wykorzystywać własny jogurt wcześniej przygotowany w ilości 150 gram na litr mleka. Te dwa składniki będą wystarczające, by przygotować swój domowy jogurt.
Jak wykonuje się własny jogurt?
Mając już do swojej dyspozycji jogurtownice, a także dwa wspomniane wyżej składniki można samodzielnie przygotowywać jogurt. Zadanie to jest nieskomplikowane. Na początek należy ugotować mleko i ostudzić do temperatury około 40 stopni Celsjusza. Do mleka dodajemy kultury bakterii ze startera, albo zostawiony z poprzedniej produkcji jogurt naturalny. Wszystko należy dokładnie wymieszać i następnie przelać do pojemnika jogurtownicy bądź pojemników w zależności czy jogurtownica ma jeden czy kilka pojemników. Następnie uruchamiamy jogurtownice i pozostaje nam czekać. W zależności od urządzenia będzie to trwało od 6 do 12 godzin.
Jogurt – szerokie możliwości jego wykorzystywania
Przygotowany w domu jogurt naturalny będzie miał doskonały smak i pozbawiony będzie składników, które mogą być niekorzystne dla naszego zdrowia. To doskonała propozycja również jeśli chodzi o możliwości późniejszego wykorzystania jogurtu. Można go dodawać do sałatek, sosów, można przygotować jogurty z dodatkiem owoców właśnie na bazie jogurtu naturalnego. Możliwości jest co nie miara, a przechowywany w lodówce jogurt długi czas zachowuje świeżość więc bez problemu będzie można po niego sięgać.