Wysokiej jakości zestaw patelni to niezbędny element wyposażenia kuchennego, niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym ekspertem, czy początkującym kucharzem. Ponieważ tego rodzaju naczynia są używane praktycznie codziennie, warto zainwestować w wysokiej jakości, trwały zestaw. Jednocześnie w wielu sytuacjach kwestia płyty kuchennej jest całkowicie pomijana.
Typ patelnia a płyta grzewcza
Na początek przeczytaj poniższe proste porady, aby zdecydować, który rodzaj naczynia najlepiej pasuje do Twojej kuchenki lub piekarnika. Odpowiednia płyta grzewcza lub źródło ciepła są często wskazywane przez oznaczenia na dnie naczynia. Zapytaj sprzedawcę lub poszukaj specyfikacji produktu w Internecie, jeśli nie masz pewności.
Płyta ceramiczna
Naczynia z miedzi, stali nierdzewnej z odsłoniętą miedzianą podstawą i szkła są jedynymi, których nie można używać na ceramicznej płycie grzejnej. Aby zagwarantować optymalny kontakt z pierścieniem płyty, upewnij się, że patelnia ma gładką, płaską podstawę. Można używać tradycyjnych modeli żeliwnych, ale uważaj, aby nie przeciągać ich po płycie kuchennej, ponieważ może to im zaszkodzić.
Płyta elektryczna
Na płytach elektrycznych można umieścić praktycznie każdą patelnię bez obaw o ich uszkodzenie. Jedynym wyjątkiem są te wykonane z miedzi.
Płyta gazowa
Na kuchence gazowej możesz użyć dowolnej patelni. Najlepiej będzie, jak wybierzesz nieco lżejszy model; patelnie z cieńszym dnem nie zatrzymują ciepła tak skutecznie, jak te z grubszym dnem, co ułatwia przejście od szybkiego smażenia do gotowania na wolnym ogniu. Ustaw płomień tak, aby nie sięgał poza dno naczynia, ponieważ może to uszkodzić uchwyt i wydzielać zapachy.
Płyta halogenowa
Na halogenowej płycie kuchennej można używać dowolnych garnków oprócz tych z odsłoniętą miedzią lub dnem odbijającym światło. Jeśli podstawy są nadmiernie jasne i błyszczące, ogranicznik termiczny można wyciąć, aby zapobiec przegrzaniu szkła.
Płyta indukcyjna
Płyty indukcyjne stają się coraz bardziej popularne, ale nie wszystkie patelnie są z nimi kompatybilne. Jeśli użyjesz niewłaściwej patelni albo się nie nagrzeje, albo lampka będzie migać. Odpowiednie są tylko patelnie z podstawą magnetyczną, taką jak żeliwo lub stal nierdzewna. Tylko wtedy, gdy podstawa jest przymocowana do metalu magnetycznego, będzie działać czyste aluminium lub miedź.
Typ „Range”
W tym temacie prosimy o bezpośredni kontakt z producentem. Najlepsze są zazwyczaj patelnie z grubym dnem, np. żeliwne.
Płyta uszczelniona
W tym przypadku należy unikać patelń z miedzi.
Podsumowanie
Wybierając patelnię łatwo przeoczyć fakt, że nie każde naczynie od razu będzie działać z Twoim piecem. Niedocenianie tego ryzyka może prowadzić do niewłaściwego użytkowania sprzętu kuchennego, a w rezultacie do uszkodzenia. Lepiej jest dowiedzieć się więcej na ten temat z wyprzedzeniem i przestudiować różne komponenty używane do produkcji poszczególnych patelni. Tylko wtedy możesz mieć pewność, że przygotowywane przez Ciebie potrawy będą najlepsze!
Partner artykułu: Prymus AGD