Przemierzając Włochy wiele razy natkniemy się na urocze knajpki serwujące turystom najlepsze przysmaki włoskiej ziemi. Włosi to wyjątkowi hedoniści, dla których kuchnia ma ogromne znaczenie, zwłaszcza ta przygotowywana przez ukochaną mamę. Kuchnia to jedna z tych sfer w życiu każdego Włocha, które bez przesady można uznać za centrum wspólnego życia rodzinnego i towarzyskiego. Jest wszędzie i jest bardzo ważna.
Konieczne spróbuj!
Właśnie tego doświadczymy podczas pobytu w tym cudownym kraju i warto się temu poddać, ponieważ kuchnia Włochów to wyjątkowa mieszanka kuchni śródziemnomorskiej przeplatana tradycyjnymi makaronami oraz pizzą. Entuzjaści pizzy z pewnością nie powinni odmawiać sobie kosztowania ulubionych placków drożdżowych, które zupełnie różnią się we Włoszech od tych, do których przywykliśmy w Polsce. Prawdziwa pizza jest doskonała bez ton zbędnych dodatków, ponieważ króluje przekonanie, że im mniej, tym lepiej. Możemy spodziewać się oliwy zamiast ulubionego sosu, więc z całą pewnością pierwsza włoska pizza będzie nie lada przeżyciem. Niemniej, jest pyszna i z całą pewnością można się w niej zakochać od pierwszego kęsa.
Czego jeszcze warto skosztować? Przemierzając wąskie uliczki włoskich miast i miasteczek nie sposób nie zwrócić uwagi na ulicznych sprzedawców lodów, którzy zwłaszcza latem pojawiają się niemal wszędzie. Włoskie lody to smaki czekolady gorzkiej i mlecznej, pistacji, tiramisu czy śmietany. To istne niebo w gębie, które w błyskawicznym tempie uzależnia. Najlepsze na świecie lody to jednak nie wszystko. Włosi wyspecjalizowali się w słodkich przekąskach, choć szczególnym uznaniem cieszą się niezmiennie tradycyjne Cannoli, czyli niewielkie ciasteczka w kształcie rurek wypełnione najczęściej ricottą. To kolejna wizytówka Włochów, choć najczęściej można ją spotkać na południu kraju.