Rozgrzewające zupy ze świata

Nie masz pomysłu na zupę?  Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na pyszne i rozgrzewające zupy:)

 

Barszcz ukraiński

Składniki:

2 l bulionu drobiowego
2 czerwone buraki
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek kapusty włoskiej
1 puszka białej fasoli
1 ząbek czosnku
4 łyżki pomidorów z puszki
1.5 łyżki masła
1 łyżka soku z cytryny
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka ziołowego pieprzu

Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle w garnku. Marchewkę, seler i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do garnka. Mieszając, smaż 3 min.

Buraczki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka. Zalej warzywa gorącym bulionem i gotuj.
W trakcie wrzuć poszatkowaną kapustę, obrany czosnek, fasolkę z puszki z zalewą oraz przyprawy. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj zupę i zmniejsz ogień. Gotuj 20 min.
Dołóż obrany pomidor pokrojony w kostkę i gotuj 5 min. Wlej sok z cytryny. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i natką pietruszki.

Meksykańska

Składniki:

500 g wołowiny, np. na gulasz, 4 ząbki czosnku
1 cebula, 1 marchew
1 pietruszka, 3 ziemniaki
po 1 puszce czerwonej fasoli, kukurydzy i pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
5 łyżek oleju
5 szklanek bulionu
1 łyżka słodkiej papryki
po 1 łyżeczce soli i cukru
po 1/2 łyżeczki chili, pieprzu, kminku, kolendry i oregano

Przygotowanie:

W dużym garnku na 4 łyżkach oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj posiekany czosnek i smaż 1 min. Dołóż starte marchew i pietruszkę oraz obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki. Duś 10 min.
Składniki z garnka przełóż do osobnej miski. Wlej do niego resztę oleju i podsmaż 10 min mielone mięso i wszystkie przyprawy.
Do mięsa dodaj podsmażone warzywa, puszkę pomidorów, koncentrat oraz odsączone kukurydzę i fasolę. Wlej bulion.
Gotuj 20 min. Dopraw chili. Podawaj z kawałkami awokado i czipsami kukurydzianymi.

Tajska

Składniki:

4 szklanki bulionu drobiowego
puszka mleka kokosowego
1 czerwona papryka
1 czerwona chili
1 garść kolendry
cebula, sok i skórka otarta z limonki
3 ząbki czosnku
3 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki świeżego imbiru
2 łyżki oleju
1-2 łyżki sosu rybnego, brązowy cukier do smaku
200 g makaronu ryżowego
kiełki fasoli mung, kolendra i chili do podania

Przygotowanie:

Wrzuć do blendera posiekane czosnek, imbir, kolendrę, chili, paprykę, cebulę oraz pastę curry, olej, skórkę z limonki. Zmiksuj.
Włóż pastę do rondla i smaż, aż zacznie intensywnie pachnieć.
Wlej bulion i mleko kokosowe. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 10 min. Dopraw zupę do smaku sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym.
Wlej do talerzy i podawaj posypaną świeżą kolendrą, chili i kiełkami fasoli. Podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym.

Węgierska

Składniki:

1 l gorącego bulionu
500 g mięsa gulaszowego
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
3 kolorowe papryki
3 ziemniaki, 1/4 selera
2 marchewki, 1 cebula
1 pietruszka, 4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku, sól
2 łyżki przecieru pomidorowego, pieprz
po 1 łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj. Papryki oczyść z pestek. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler obierz. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Mięso potnij na kawałki o boku 2 cm. Dopraw słodką i ostrą papryką.
W garnku obsmaż mięso na oleju. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dołóż posiekany czosnek, przecier i bulion, by zakrył mięso. Dopraw solą i wędzoną papryką.
Gotuj ok. 40 min pod przykryciem. Dolewaj wodę, by składniki były przykryte. Dodaj marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler. Gotuj 15 min.
Wrzuć paprykę i gotuj 10 min. Dołóż pomidory z puszki i gotuj 5 min. Dopraw solą i pieprzem.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Jak stworzyć kuchnię nowoczesną?

Jak stworzyć kuchnię nowoczesną?

Udana i właściwie zaprojektowana oraz urządzona kuchnia nie może być tylko i

Next
Pomysł na obiad – meksykańska potrawka

Pomysł na obiad – meksykańska potrawka

Jeżeli nie ma się ochoty na dłuższe gotowanie, a przy tym nie jest wielbicielem

You May Also Like