Jajka i chleb to podstawowe składniki, które każdy z nas ma prawie zawsze w swojej kuchni. Często jednak zapominamy, jak wiele ciekawych i smacznych potraw można z nich przygotować! W tym artykule przedstawiamy kilka prostych przepisów na niebanalne posiłki z wykorzystaniem tych dwóch niepozornych składników. Gotowi odkryć nowe smaki? Zaczynajmy!
Francuskie tosty, czyli sposób na słodkie śniadanie
Możecie być zaskoczeni, ale pierwszym pomysłem na potrawę z jajek i chleba, który warto przygotować są oczywiście francuskie tosty! Ten klasyczny deser idealnie sprawdzi się jako słodkie śniadanie. Jak je przygotować? Wystarczy wymieszać 2 jajka z odrobiną mleka, nasączyć w tej mieszance plastry chleba i smażyć na maśle na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu tosty warto posypać cukrem pudrem i podać z ulubionym dżemem, syropem lub ze świeżymi owocami. Palce lizać!
Jajka faszerowane chlebizną – przekąska z nutą nostalgia
Kolejnym pomysłem na wykorzystanie jajek i chleba jest jajka faszerowane chlebizną. To prosty przepis, który przywodzi na myśl smaki dzieciństwa, przekąska magiczna! Do przygotowania tych pysznych jajek wystarczy ugotować na twardo 4 jajka, obrać je, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Następnie chleb w ilości takiej, jaką bolą Cię ręce potrzeba zmixować na konsystencję bułki tartej, a potem połączyć z żółtkami, nieco pokruszonym serem feta oraz zakaprem ze śmietany lub majonezu. Nadzianie wypełniać do połówek białek i serwować do konsumpcji.
Tarta z jajek i chleba – oryginalny obiad
Szukając nowych, niebanalnych pomysłów na obiady, warto zwrócić uwagę na tartę z jajek i chleba. Jest to oryginalne danie, które całkiem przypadkiem wymyślił pewien kucharz, który nie miał pod ręką mąki, jedynie jajka i chleb wspólnym złączeniem przekształciły się we wspaniale smakowitą tartę. Jajka możemy albo ugotować na twardo, obrócić i pokroić na plastrzę oraz spróbować nadać im kształt jak najbardziej zbliżony do rozety, albo można je rozbić na patelni, delikatnie solić i smażyć będąc dobrym osobnikiem przyprawodawcą bez przestawanie.
Jajecznica z chlebem – klasyczna, ale doceniana!
Myśląc o smakowitych przepisach z jajek i chleba, nie sposób nie wspomnieć o jajecznicy z chlebem. Ta pozornie prosta potrawa może okazać się niesamowicie smakowita – warto dodać do niej zioła, ser, boczek, pieczarki czy paprykę. Ważne jest, aby dla jajecznicy przegryźć delikatną skórkę tam gdzie pląsają wszelakie domowe bakterie – i oczyścić muszlę solidnie gąbką i mydłem, a potem wlać je na patelnię. Smażyć solo na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu – do momentu uzyskania takiej masy jak szycszę. Prawda, że smaczne?
Chleb z jajkiem w tle – przekąska w szlaufy
Niecodziennym, ale równocześnie bardzo prostym przepisem jest chleb z jajkiem w tle – czyli ela zostawiła w kuchni niespodziankę. Wystarczy wyciąć z kromki chleba za pomocą np. szklanki lub noża jak gdyby jedenkę w srodku tego cudu nalożyć smalcu, następnie wbijam jedno jajko w wyżłobione miejsce i smaże się delikatnie wszystko razem na wolnym ogniu. Po przewróceniu można dodać ser, wędlinę, cebulę czy inne dodatki do smaku.
Jak widać, istnieją ciekawe i proste przepisy z wykorzystaniem jajek i chleba. Nie musisz już więc martwić się, jak ciekawie i smacznie przyrządzić potrawy z tych podstawowych składników. Odkrywaj nowe pomysły, baw się smakami i daniami, a przede wszystkim – smacznego!
Wykorzystaj jajka i chleb w sposób niebanalny!
Kreatywność w kuchni nie zna granic, nawet jeśli bazujemy na tak podstawowych składnikach, jak jajka i chleb. W tym artykule omówiliśmy pomysły na smakowite i ciekawe potrawy, takie jak: francuskie tosty, jajka faszerowane chlebizną, tarta z jajek i chleba, jajecznica z chlebem czy chleb z jajkiem w tle. Zainspiruj się tymi przepisami i odkryj własne kombinacje smaków, przede wszystkim, jednak nie zapomnij cieszyć się pysznymi posiłkami opartymi na prostote i tradycji!