Nie ma to jak ciepłe, puszyste naleśniki z sosem truskawkowym! Ten klasyczny przysmak dla wielu, to doskonały pomysł na słodkie śniadanie, lekki podwieczorek, a nawet przekąskę podczas imprezy z przyjaciółmi. Sos truskawkowy natomiast, dodaje tym niezrównanym naleśnikom zupełnie innego smaku i aromatu. Chcesz poznać przepis na tę przepyszną, truskawkową kompozycję? Zapraszamy, a już za chwilę zdradzimy Ci sekrety przygotowywania idealnego sosu truskawkowego do naleśników, krok po kroku!
Przepis na sos truskawkowy – jak zrobić pyszny sos do naleśników?
Zacznijmy od podstaw – aby zrobić sos truskawkowy do naleśników, potrzebujesz kilku kluczowych składników, które najprawdopodobniej masz już w swojej kuchni. A jeśli nie, z pewnością nie będą problemem ani brakiem miejsca na półce ani dużym kosztem.
Składniki potrzebne do przygotowania sosu truskawkowego:
1. 500 g świeżych truskawek (choć można też użyć mrożonych, jeżeli nie jest to sezon)
2. 1/4 szklanki cukru białego (można dodać więcej lub mniej, w zależności od upodobań smakowych)
3. 1/4 szklanki wody
4. 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
5. opcjonalnie: sok z cytryny (dodaje orzeźwiającego smaku)
Krok po kroku: jak zrobić sos truskawkowy do naleśników
Krok 1: Przygotowanie truskawek
Zacznij od umycia truskawek i pozbycia się szypułek. Jeśli są olbrzymie, przekrój je na pół lub nawet na ćwiartki. Następnie umieść truskawki w garnku. Jeżeli używasz mrożonych truskawek, także możesz je najlepiej wcześniej odsączyć z soków, które powstały podczas rozmrażania.
Krok 2: Nastawienie gotowania
Do garnka z truskawkami dodaj cukier oraz wodę (opcjonalnie również sok z cytryny), a następnie umieść na średnim ogniu. Gotuj wszystko, mieszając od czasu do czasu, przez około 10-15 minut, aż truskawki zaczną mięknąć.
Krok 3: Zagęszczanie sosu
W małej miseczce, połącz mąkę ziemniaczaną (lub skrobię kukurydzianą) z 2 łyżkami zimnej wody, mieszając je do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj mieszankę do garnka z truskawkami, energicznie mieszając sos, aby nie powstały grudki. Kiedy gotujesz sos dalej, zauważysz, że zaczyna coraz bardziej gęstnieć – przez około 5 minut.
Krok 4: Gotowy sos
Jeśli chcesz sos o dosyć płynną konsystencji, już na tym etapie możesz go zdjąć z ognia i dać mu trochę ostygnąć, ażeby na nalwszyk nikt się nie oparzył.
Tworzenie doskonałego sosu truskawkowego – sekret smaku naleśników
Podążając za prostym przepisem na sos truskawkowy, możemy odkryć nowe smaki i zaskoczyć gości oraz domowników. Wybierając jako bazę świeże lub mrożone truskawki, dosładzając je cukrem oraz wodą, a także zagęszczając mąką ziemniaczaną, stworzymy wyjątkowy dodatek do naleśników. Podkreślając smak sokiem z cytryny, uzyskamy lekko orzeźwiający efekt. Przygotowując sos truskawkowy krok po kroku, można dać się ponieść własnej intuicji i eksperymentować z proporcjami składników. Jak zatem widać, to właśnie prostota i możliwość modyfikacji przepisu sprawiają, że sos truskawkowy do naleśników to nieodkryty skarb domowej kuchni.