Często zostajesz z pozostałymi białkami po przygotowywaniu różnych potraw? Zamiast wyrzucać je, można wykorzystać do stworzenia smacznych wypieków! W naszym artykule znajdziesz pomysły oraz przepisy na ciasta, przy ich przygotowywaniu które właśnie białka odgrywają główną rolę. Odkryj te inspiracje i przekonaj się, że białka to doskonały składnik dla wielu ciast!
Niezwykłe bezę – klasyczne ciasto z białek
Jeśli zastanawiasz się, jakie ciasto zrobić z białek, to na pewno znasz klasyczną bezę. Beza to lekki i puszysty deser, którego głównym składnikiem są ubite białka. Do jej wykonania potrzebujesz tylko białek, cukru oraz odrobiny soli i octu. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier, sól oraz ocet i idealnie połącz wszystko. Wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 1,5 godziny w temperaturze 120 stopni Celsjusza.
Białkowy sernik na zimno
Czy wiedziałeś, że z białek można zrobić pyszny sernik bez pieczenia? Zamiast sera, w tym przepisie użyj ubitych białek. Do wykonania tego deseru potrzebować będziesz białek, śmietany 30%, żelatyny, cukru pudru, galaretki o dowolnym smaku oraz biszkoptów. Połącz białka z cukrem pudrem, stopniowo dodawaj śmietanę i stopioną żelatynę. Rozłóż kawałki biszkoptów na dnie formy, a następnie wyłóż na to powstałą pianę i umieść ciasto w lodówce na kilka godzin. Możesz dodać również jeszcze jedną warstwę galaretki na wierzch.
Alpejska pavlova – z owocami i bitą śmietaną
Pavlova to wyjątkowe ciasto z białek, które składa się z dwóch warstw: bezy oraz bitą śmietaną z owocami. Do wykonania tego deseru potrzebować będziesz białek, cukru pudru, soli, octu oraz śmietany 30% i dowolnych owoców. Piekarnik nagrzej do 150 stopni i formuj znów płatek bezy. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i delikatnie schładzaj bezę z jego wnętrza. Ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywną masę, dodaj owoce i wyłóż na ostudzoną bezę.
Frittelle – włoskie pączki z białek
Frittelle to kolejny smakowity pomysł na wykorzystanie białek. Włoskie pączki, które świetnie sprawdzą się na przyjęciach. Do ich przygotowania będziesz potrzebować białek, mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, soli oraz oleju do smażenia. Ubij białka z cukrem pudrem, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Nakładaj łyżką porcje ciasta na rozgrzany olej i smaż, aż pączki zrobią się złote. Odsącz na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem.
Delikatny biszkopt z samych białek
Biszkopt z samych białek to lekkie i puszyste ciasto, które świetnie sprawdzi się jako baza do różnych deserów. Do jego wykonania potrzebujesz białek, mąki, cukru, proszku do pieczenia oraz aromatu waniliowego. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukry, aromat i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj i przelej do formy. Piecz ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Podsumowanie
Teraz wiesz, jakie ciasto zrobić z białek! Wypróbuj te przepisy, a na pewno twoje białka się nie zmarnują. Białka to doskonały składnik do ciast, który sprawi, że są one lekkie, puszyste i smaczne. Wykorzystaj swoją kreatywność w kuchni i odkryj jeszcze więcej pomysłów na wykorzystanie tego cennego składnika!
Odkryj bogactwo smaku w białkowych wypiekach
Białka to nieocenione źródło kulinarnych inspiracji, czekające na wykorzystanie w twojej kuchni! Wybierz spośród unikalnych propozycji na ciasta z białek i odkryj, jak mnóstwo smaków i konsystencji można osiągnąć dzięki temu wartościowemu składnikowi. Zaskocz bliskich klasyczną bezą, zachwyć białkowym sernikiem na zimno lub wypróbuj kuszącą alpejską pavlovę z owocami. Dla miłośników smaków zza granicy, sprawdzą się włoskie pączki – frittelle, a delikatny biszkopt z samych białek stanie się podstawą dla niejednego przepysznego deseru. Które z tych wyjątkowych ciast z białek zagoszczą na twoim stole? Zgłęb tajniki białkowej sztuki wypieku i komponuj własne symfonie w kuchennym atelier.