Jaki termometr do mierzenia temperatury wody? – Ranking 2022

Jaki termometr do mierzenia temperatury wody

Żadna kuchnia nie jest kompletna bez niezbędnego elementu wyposażenia, jakim jest termometr. Do różnego rodzaju potraw potrzebujesz różnych termometrów do gotowania. Aby sprawdzić temperaturę podczas robienia cukierków, karmelu, pieczenia chleba, grillowania mięsa, gotowania płynu w tym wody, a nawet przechowywania żywności w lodówce stosuje się inny rodzaj termometru.  A jak wybrać najlepszy do swojej kuchni? Spróbujemy Ci pomóc dobrać najlepszy termometr do Twoich potrzeb.

Termometry spożywcze to niezbędne przyrządy, które należy mieć pod ręką w komercyjnej kuchni. Będziesz musiał sprawdzić temperaturę przesyłki żywnościowej, gotowej żywności, przechowywanej żywności, urządzeń, a nawet otaczającego powietrza w gorącej kuchni.

Dlaczego tak naprawdę termometr jest tak ważny w kuchni?

Po pierwsze termometr zapewnia bezpieczeństwo żywności w czasie jej przechowywania. Niewłaściwe obchodzenie się z żywnością jest główną przyczyną chorób przenoszonych przez źle przechowywane produkty spożywcze. Stałe badanie temperatury produktów gwarantuje, że żywność nie jest narażona na niekorzystne zmiany w jej jakości oraz rozwój np. salmonelli. Precyzyjna kontrola temperatury jest również bardzo ważna w czasie przygotowywania dań. Poleganie wyłącznie na kolorze czy zapachu potrawy, konsystencji lub czasie pieczenia lub gotowania może być mylące. Używanie odpowiedniego termometru w czasie gotowania zapewnia stworzenie idealnej potrawy.

Cechy termometrów

Termometry kuchenne są przeznaczone do różnych zastosowań, a niektóre funkcje najlepiej nadają się do określonych zadań. Wybierając termometr do żywności, pamiętaj o następujących parametrach:

  • Czas odczytu — określany również jako „czas odpowiedzi”. Jest to czas potrzebny termometrowi na uzyskanie dokładnego odczytu. Dla zapracowanych szefów kuchni szybka reakcja może być niezwykle pomocna, gdy trzeba szybko zmierzyć temperaturę, tak aby np. nie chłodzić piekarnika. Szybki czas odczytu jest istotny także podczas sprawdzania dostaw żywności.
  • Dokładność — jeśli chodzi o zapewnienie, że żywność znajduje się poza strefą zagrożenia bezpieczeństwa żywności, dokładność pomiaru jest bardzo istotna. Ma to kluczowe znaczenie przy przygotowywaniu produktów takich jak steki, które należy przyrządzać w odpowiedniej temperaturze. Podobnie jest przy wytwarzaniu cukierków, czy parzeniu herbat, które to czynności wymagają również wysokiego poziomu dokładności.
  • Zakres temperatur — zakres temperatur termometru określa, czy może on być używany do pomiaru dań gorących, zimnych, czy też obu.
  • Typ odczytu – Termometry kuchenne dokonują odczytu cyfrowego lub tradycyjnego, na tarczy. Cyfrowe ekrany ułatwiają odczyt, ale przy okazji mają inne funkcje, takie jak alarmy ostrzegające o osiągnięciu określonej temperatury. Termometry z tarczą analogową są zdecydowanie łatwe do skalibrowania i nie wymagają baterii. Działają również lepiej w ekstremalnych temperaturach otoczenia, takich jak w zamrażarce lub piekarniku.

Jakimi rodzajami termometrów najlepiej mierzyć temperaturę wody? 

  • Termometr pływający jest to bardzo dobry rodzaj termometru do pomiaru temperatury wody, która musi być podgrzana do dokładnej temperatury. Tarcza tego termometru unosi się na powierzchni i wyświetla odczyt, podczas gdy jego sonda mierzy temperaturę poniżej. Te termometry można umieścić bezpośrednio w garnku z zupą czy płynem, a dzięki pływającej konstrukcji nie jest konieczne użycie klipsa mocującego. Jest to również dobry rodzaj termometru do wody, którą należy podgrzać do określonej temperatury.
  • Cyfrowy termometr specjalnie stworzony do cieczy,  przy gwarancji natychmiastowego odczytu posiada dodatkowo atut wodoodporności. Do tego, dzięki długiej sondzie, jest łatwy w czyszczeniu.
  • Termometry termoparowe Termopary mają większy zasięg i szybszy czas reakcji niż termometry cyfrowe i pływające. Wiele z nich posiada wymienne sondy, które można stosować do różnych gorących lub zimnych potraw. Czas odpowiedzi będzie się różnić w zależności od typu sondy.
  • Termometry na podczerwień są wyjątkowe, ponieważ mierzą temperaturę powierzchni bez kontaktu z wodą czy żywnością. Wykorzystują światło podczerwone, aby zapewnić natychmiastowy odczyt, a ponieważ nie ma sondy, nie trzeba ich czyścić między użyciami. To sprawia, że są one bardzo wygodne do przeprowadzania szybkich kontroli.
  • Termometry spieniające przeznaczone do odczytywania gorącego mleka lub innych napojów, dzięki czemu można stwierdzić, że są one najlepszymi termometrami do płynów. Wyposażone są w klips, który mocuje się do dzbanka lub do spieniania oraz wyjątkowo długą sondę która sięga do środka płynu. Bariści używają termometrów spieniających, aby mieć pewność, że gorące mleko ma idealną temperaturę do napojów, takich jak latte i cappuccino.

Jaki termometr wybrać do mierzenia temperatury wody – TOP modeli.

Masz problem z zakupem świetnego termometru do pomiaru temperatury wody? Postaramy się przyjść z pomocą. Oto kilka najlepiej ocenianych modeli.

1. Tescoma Presto, kolor czerwony – cyfrowy, uniwersalny

Kup tutaj -> Tescoma Presto, kolor czerwony – cyfrowy, uniwersalny

Marka Tescoma to czeski lider w produkcji termometrów na podczerwień. Urządzenie Presto  jest gwarantem przygotowania doskonałego dania czy zupy. Tescoma Presto dokonuje pomiaru w zakresie -50-300 stopni Celsjusza. Czytelny i sporych rozmiarów wyświetlacz LCD, pozawala na skrócenie czasu odczytu. Ten kompaktowy termometr cyfrowy z natychmiastowym odczytem sprawdza się dobrze, dając dokładne odczyty temperatury w mniej niż 10 sekund. Ma w zanadrzu kilka sztuczek, takich jak automatyczne wyłączanie, siedem rodzajów mięsa i płynów do wyboru wraz z poziomami wysmażenia i ugotowania. Posiada również alarm, który informuje, kiedy potrawa jest gotowa.

Wykonanie z wysokiej jakości stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego gwarantuje trwałość produktu oraz łatwość utrzymania w czystości.

2. Termometr Gefu Sido to idealnie ugotowana zupa, upieczona pieczeń, najlepsza temperatura do topienia czekolady w polewie, idealna temperatura do smażenia na głębokim oleju. Ten termometr do gotowania obsługuje skalę aż do 300 stopni Celsjusza. Dzięki praktycznemu zaciskowi termometr można łatwo przymocować do krawędzi garnka.

Kup tutaj -> Termometr Gefu Sido

3. Tescoma Accura, biały termometr ze składaną sondą. To poręczne urządzenie jest wykonane z odpornego i higienicznego plastiku. Mierzy temperaturę wewnątrz żywności i napojów w zakresie od -50 do 300 °C. Wyświetlacz z dużymi cyframi i składanym czujnikiem ze stali nierdzewnej dla oszczędności miejsca i bezpiecznego przechowywania. Długość całkowita 25 cm – ze złożonym czujnikiem 14 cm. Termometr jest odporny na parę i wilgoć.

Kup tutaj -> Tescoma Accura, biały termometr ze składaną sondą

4. Gefu II termometr z cyfrową sondą. Cyfrowy termometr do pieczenia posiada potencjometr, który można ustawić na temperaturę do 300°C.  Dodatkowo można określić rodzaj mięsa czy płynu dla dla, którego będzie odbywał się pomiar co sprawia, że „precyzyjne gotowanie” jest dziecinnie proste. Posiada magnes, który ułatwia przyklejenie go do kuchenki oraz stojak, który umożliwia ustawienie go w dowolnym miejscu. Gdy tylko zostanie osiągnięta ustawiona temperatura pieczenia, rozlega się sygnał alarmowy, którego nie można przegapić! Ponadto termometr do pieczenia ma funkcję timera do 99 godzin i 59 minut.

Kup tutaj -> Gefu II termometr z cyfrową sondą

5. Mastrad Oven z sondą wykonany ze stali nierdzewnej. Ten termometr ma wiele dzwonków i gwizdków i co istotne wszystkie są bardzo przydatne. Dzięki kilku programom możesz wybrać mięso, które chcesz przyrządzić i żądaną formę obróbki, a następnie pozwól, aby termometr mógł wykonać resztę pracy za Ciebie. Termometr wyda sygnał dźwiękowy, gdy mięso osiągnie żądaną temperaturę. Atutem jest duży uchwyt sondy i cienka ostra końcówka, która ułatwia korzystanie.

Kup tutaj -> Mastrad Oven z sondą wykonany ze stali nierdzewnej

Podsumowanie

Kupując termometry do gotowania wody należy wziąć pod uwagę trzy główne typy: termopary, cyfrowy natychmiastowy odczyt i termometry tarczowe. Główne różnice pomiędzy tymi rodzajami to szybkość odczytu temperatury i dokładność pomiaru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Jak zrobić espresso w domu?
Jak zrobić espresso w domu

Jak zrobić espresso w domu?

Espresso to klasyk wśród kaw

Next
Jak zrobić popcorn w garnku?
Jak zrobić popcorn w garnku

Jak zrobić popcorn w garnku?

Popcorn to świetna przekąska na wieczór filmowy, którą kupimy bez problemu w

You May Also Like