Jaki kieliszek do prosecco?

Jaki kieliszek do prosecco

Dobór rodzaju szkła do serwowanego alkoholu nie musi stanowić kłopotliwego odczucia dezorientacji. Z pewnością obiła Ci się o uszy nazwa Prosecco. To bardzo modne obecnie, obecne na salonach wino musujące, wytwarzane w Wenecji Euganejskiej z winogron odmiany Glera. Ten produkt wyróżnia się wyjątkowym smakiem, swoją szlachetnością porównywalnymi z francuskim szampanem. Włoskie, musujące prosecco warto podawać w myśl kilku zasad.

Jak podawać prosecco?

Prosecco jest winem musującym, które podawane jest nie tylko przy okazji ważnych uroczystości, ale na co dzień do posiłków oraz podczas spotkań w gronie znajomych. To wyjątkowo apetyczne, lekkie, kwaskowate wino swój smak zawdzięcza gatunkowi gron oraz wczesnemu ich zbieraniu, aby zachować pełnię efektu. Wysokiej jakości wino musujące prosecco podawane być powinno w temperaturze od 3 do 10 ºC, aby zaprezentować wszystkie jego walory. Wysokiej klasy produkt dostępny jest w różnych poziomach goryczy, a jego moc to najczęściej 10-12%.

Jakie kieliszek do prosecco wybrać?

Prosecco jak pozostałe wina musujące powinno być serwowane w kieliszkach, w których podawany jest szampan. Szkło, nazywane fletem posiada długą, smukła nóżkę oraz wysoki kielich, zawierający lekko poszerzające się przy górnej krawędzi elementy. Ten stylowy, efektowny kieliszek umożliwia swobodne musowanie wina oraz skupienie pełni smaku przy zewnętrznych krawędziach kieliszka. Wino musujące prosecco, podawane schłodzone doskonale pasujje do wyjątkowej prezencji wysokich kieliszków-szampanówek. Jeśli nie posiadasz takiego szkła, możesz ewentualnie podać prosecco w kieliszku wysokim o szerokiej czarze.

Co podać wraz z prosecco?

Prosecco jest to wino o wyrazistym smaku, najczęściej podawane w formie aperitiv. Jego wytrawny, półwytrawny oraz kwaskowaty smak sprawia, że doskonale sprawdza się w roli trunku, pobudzającego apetyt oraz wpływającego na prawidłowe trawienie. Efektowne proseco doskonale pasuje podczas przyjęć, gdzie podawane są owoce morza, drób, a także pizza, desery i przystawki. Z prosecco warto poeksperymentować, by odnaleźć swoje ulubione połączenie smakowe. Świetnie komponuje się również z owocami, zwłaszcza truskawkami oraz malinami. Prosecco można podać solo, lecz głębię jego smaku odkryć można w połączeniu z innymi produktami. Ten włoski trunek znakomicie sprawdza się do obiadu, podwieczorku oraz podczas wieczornych spotkań z przyjaciółmi. Doskonale smakuje w wersji podanej bez dodatków oraz jako składnik koktajli.

Najpopularniejsze drinki z prosecco

Najbardziej popularnym obecnie koktajlem z prosecco jest Aperol Splitz, który stworzony jest z prosecco, likieru Aperol oraz wody gazowanej, podanych z lodem, wykonanych w proporcji 3-2-1. Dekoruj plastrem pomarańczy. Sprawdzi się również Rossini, powstający z połączenia prosecco z musem truskawkowym oraz Mimoza, którą wykonasz dzięki zestawieniu prosecco z sokiem pomarańczowym. Popularne drinki podaje się w dużych kieliszkach do wina. Podając prosecco solo, bez dodatku innych produktów za porcję uznaje się 150 ml. Wtedy wino zajmuje w kieliszku mniej więcej połowę objętości. Można podać połowę porcji, czyli 75 ml prosecco wtedy, gdy wino traktujemy jako element toastu.

Prosecco, a szampan

Niezwykły efekt prosecco związany jest przede wszystkim z jego smakiem, porównywalnym jakością do smaku francuskiego, znacznie droższego szampana. Obydwa trunki posiadają bąbelki, powstające w podwójnej fermentacji jednak w przypadku prosecco CO2 dodawany jest przed rozlaniem do butelek, w przypadku szampana już po tej czynności. Prosecco to alternatywa, która zdecydowanie mniej uderza w stan portfela, a smak zachwyca nie mniej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Jak odświeżyć bułki w mikrofali?
Jak odświeżyć bułki w mikrofali

Jak odświeżyć bułki w mikrofali?

Świeże, miękkie i aromatyczne bułki na śniadanie to spełnienie marzeń, jednak

Next
Jak ugotować ryż na parze?
Jak ugotować ryż na parze

Jak ugotować ryż na parze?

Ryż gotowany na parze jest bardzo smaczny i zdrowy, ponieważ podczas takiej

You May Also Like