Potrawy z grilla mają wielu zwolenników, którzy doceniają zarówno ich smak, jak i jakość. Przez wiele lat jedynym sposobem na grillowanie było rozpalanie klasycznego ogrodowego grilla. Później na rynku pojawiły się patelnie grillowe, a następnie bardziej zaawansowane urządzenia. Dzisiaj podstawą udanego i zdrowego grillowania są grille elektryczne. Warto wiedzieć, jaki grill dobrze sprawdzi się w domu i czym kierować się przy jego wyborze.
Domowy grill elektryczny – dlaczego warto go kupić?
Od kilku lat na świecie toczy się dyskusja dotycząca tego, czy jedzenie z grilla jest zdrowe. W przypadku grilla elektrycznego odpowiedź jest jednoznaczna. Urządzenia grillujące na prąd nie wytwarzają substancji takich, jak m.in. dioksyny czy nitrozaminy, które pojawiają się w trakcie używania grilla na węgiel. Takie substancje są szkodliwe dla zdrowia człowieka i należy unikać ich spożywania. Przyrządzając jedzenie na grillu elektrycznym nie trzeba martwić się o zdrowie, gdyż w trakcie smażenia nie wydzielają się żadne toksyny. Wiele modeli umożliwia także pieczenie bez użycia tłuszczu, co wpływa na mniejszą kaloryczność dań. Grill elektryczny jest więc zdrowszą i wygodniejszą alternatywą dla klasycznego grilla węglowego.
Grill elektryczny – jakie są jego główne zalety?
Jedną z głównych zalet grilla jest możliwość przyrządzania szybkich i zdrowych posiłków, jednak jest także wiele innych korzyści, które płyną z posiadania tego typu urządzenia. Jedną z nich jest oszczędność. Dzisiaj grille elektryczne w większości są energooszczędne, co nie generuje zwiększonych opłat za energię. Dodatkowo do grillowania nie potrzeba żadnych dodatkowych akcesoriów takich, jak np. węgiel, brykiet czy rozpałka, co jest nieuniknione przy używaniu klasycznego grilla. Inną zaletą korzystania z modeli elektrycznych jest brak wytwarzania ognia i dymu w trakcie pieczenia. To ważne m.in. dla mieszkańców blokowisk i budynków wielorodzinnych, którzy w ciepłe dni chcą grillować np. na balkonach. Dzisiaj brak ogrodu nie jest już żadną przeszkodą do grillowania. Grille elektryczne są w pełni niezależne od panujących na zewnątrz warunków atmosferycznych. Z powodzeniem można używać ich w zaciszu własnej kuchni, gdzie sprawdzą się nie tylko w trakcie imprez, ale również na co dzień.
Powierzchnia grillująca – jaki rodzaj wybrać?
Na rynku dostępna jest bogata oferta grilli elektrycznych. Każdy z nich charakteryzuje się inną powierzchną do grillowania potraw. W niektórych modelach są one nawet wymienne, co zwiększa funkcjonalność urządzenia i daje użytkownikowi więcej możliwości. Jednym z rodzajów powierzchni jest płyta grzewcza. To standardowe rozwiązanie, które sprawdza się jednak głównie u osób, które nie przygotowują dużych porcji jedzenia na raz. Dla tych, którzy gotują dla dużej liczby osób, znacznie lepszym rozwiązaniem jest ruszt. Jednym rodzajów powierzchni grzewczej jest również ta przeznaczona do raclette. To szwajcarska metoda grillowania, do której wykorzystuje się specjalne małe patelnie. W grillach elektrycznych najczęściej umieszcza się je pod płytą, dzięki czemu można na nich przyrządzić np. jajka sadzone lub omlety. To znaczne zwiększenie funkcjonalności grilla, który nie musi służyć tylko do grillowania mięsa, ryb czy warzyw.
Grill elektryczny – na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzenia?
Moc urządzenia
Moc grilla elektrycznego będzie miała wpływ na jakość przygotowywanych potraw. Warto więc szukać urządzeń o jak największej mocy. Standardowe modele mają około 1500 W. Taka moc jest w pełni wystarczająca do gotowania w domu, jednak im większa moc urządzenia, tym szybciej przyrządzone potrawy.
Czyszczenie grilla
Kupując grilla, warto zwrócić uwagę na to czy jego powierzchnia jest łatwa do czyszczenia. Z racji na to, że na powierzchni grillowej często pozostaje tłuszcz, urządzenie wymaga częstego mycia. Najłatwiejsze jest czyszczenie grilla wyposażonego w płytę, z której łatwo usunąć zanieczyszczenia. Nieco trudniej czyści się grille, które posiadają ruszt.
Wygląd i dodatkowe funkcje urządzenia
Wybierając grilla elektrycznego, trzeba zdecydować się na model stojący lub stołowy. Jeden i drugi ma swoje zalety, jednak w kuchni najlepiej sprawdzają się grille stołowe. Z łatwością można z nich korzystać również na niewielkich balkonach. Ważny jest także rodzaj materiału z którego wykonano urządzenie. Najlepsze będą grille ze stali lub żeliwa, które wytrzymają przez wiele lat. Dodatkowym autem będzie ich solidny wygląd. Warto zwrócić również uwagę na zabezpieczenia, które zapobiegną np. powstaniu niechcianych poparzeń. To ważne zwłaszcza w domach, w których mieszkają małe dzieci.
Grill elektryczny – jaki model kupić?
Na rynku występuje wiele modeli grilli elektrycznych. Warto poznać jedne z najpopularniejszych urządzeń, tak aby dokonać wyboru zgodnego z własnymi oczekiwaniami. Jest przynajmniej kilka rodzajów sprzętu, który będzie funkcjonalny i idealnie sprawdzi się w codziennym gotowaniu.
Botti Electronic Panini 750 W – grill elektryczny / opiekacz do kanapek ze stali nierdzewnej
To jedno z najprostszych, a zarazem najbardziej popularnych urządzeń, które świetnie sprawdzą się do grillowania w domu. Botti to polska marka, która oferuje klientom trwałe i funkcjonale produkty. Jednym z nich jest właśnie grill elektryczny, którego można używać m.in. do przyrządzania tostów i kanapek. Grill został wykonany ze stali nierdzewnej, co sprawia, że jego zakup będzie inwestycją na wiele lat. Dzięki niewielkim rozmiarom urządzenie sprawdzi się nawet w małej kuchni, gdzie będzie mogło zająć stałe miejsce.
KUCHENPROFI Grande 8 – grill elektryczny / raclette na 8 osób ze stali nierdzewnej
Kup tutaj -> KUCHENPROFI Grande 8 – grill elektryczny / raclette na 8 osób ze stali nierdzewnej
To idealny zestaw grillowy dla osób, które chcą przygotowywać większe porcje posiłków na raz. Grill posiada dużą powierzchnię grillową, a także 8 sztuk patelenek oraz łopatek do przygotowywania jedzenia w stylu raclette. Wszystkie akcesoria zostały pokryte nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu grillowanie nie wymaga używania tłuszczu. Grill ma moc 1200 W, co zapewnia szybkie smażenie zarówno mięsa, jak i warzyw. Urządzenie posiada bezstopniową regulację temperatury i jest bardzo wygodne w użyciu. To sprzęt niemieckiej marki Kuchenprofi, którą cechuje jakość i 90-letnie doświadczenie w produkcji wyposażenia kuchennego. Na rynku można znaleźć się także inne grille elektryczne tej marki, które różni od siebie design oraz moc przygotowywania posiłków.
KUCHENPROFI Taste 4 – grill elektryczny / raclette na 4 osoby ze stali nierdzewnej
Kup tutaj -> KUCHENPROFI Taste 4 – grill elektryczny / raclette na 4 osoby ze stali nierdzewnej
To urządzenie, które sprawdzi się dla mniejszych rodzin. Grill posiada opcje przygotowywania jedzenia w stylu raclette, co jest możliwe dzięki dołączeniu do zestawu specjalnych patelni i łopatek. Z łatwością można przygotować na nich omlety czy np. jajka sadzone. Grill posiada także specjalne uchwyty, dzięki którym można go z łatwością przenosić z miejsca na miejsce. Urządzenie jest wykonane ze stali nierdzewnej i nadaje się do przygotowywania różnego rodzaju żywności.
KUCHENPROFI Style 2000 W – grill elektryczny ze stali nierdzewnej
Kup tutaj -> KUCHENPROFI Style 2000 W – grill elektryczny ze stali nierdzewnej
Grill elektryczny ma 2000 W mocy, dzięki czemu można na nim bardzo szybko przygotowywać posiłki. Cechuje go szeroka powierzchnia grillowa, która pozwala na jednoczesne grillowanie wielu rzeczy. Urządzenie cechuje wysoka jakość i ciekawy design, który będzie pasował do wielu wnętrz. Grill jest bardzo łatwy w obsłudze, a przy tym funkcjonalny, dzięki czemu zadowoli wymagania nawet najbardziej wymagających klientów.
ADLER AD 3051 2800 W – grill elektryczny XL metalowy
Kup tutaj -> ADLER AD 3051 2800 W – grill elektryczny XL metalowy
To niezwykle praktyczny grill stołowy, który po rozłożeniu ma aż 1392 cm2 powierzchni grillowej. Urządzenie pozwala na regulację kąta nachylenia płyty oraz regulację temperatury. Urządzenie ma wyjmowaną tackę ociekową, dzięki której grill jest łatwy w utrzymaniu czystości. Dużą zaletą jest także nieprzywierająca płyta grilla, która pozwala na beztłuszczowe smażenie potraw. W zestawie z urządzeniem znajduje się także specjalna szpatułka, której używanie zapobiega zniszczeniom teflonowej powłoki.
RUSSELL HOBBS Cook@Home Panini Maker 1960 W – opiekacz do panini elektryczny ze stali nierdzewnej
Model marki Russel Hobbs to idealny grill elektryczny do domu. Nadaje się do grillowania, opiekania oraz smażenia. Jest idealny do przygotowywania kanapek w stylu panini. Ważną cechą grilla jest także ruchomy zawias, który umożliwi opiekanie żywności o różnym kształcie i grubości. Moc 1960 W zapewnia szybkie i sprawne przygotowywanie posiłków.
Grillowanie to nie tylko zdrowy sposób na przygotowywanie posiłków. To także okazja do spotkań z bliskimi i wspólnego delektowania się smakiem soczystych potraw z grilla. Grill elektryczny to urządzenie, które powinno znaleźć się w każdym domu.