Jaki garnek do gotowania na parze? – Ranking 2022

Jaki garnek do gotowania na parze

W poniższym rankingu zapoznamy się z garnkami przeznaczonymi do gotowania na parze. Dzięki nim stworzymy szybkie i zdrowe posiłki. Ponadto dowiemy się jakie są  wady i zalety garnków parowych oraz jak powinno wyglądać gotowanie przy ich pomocy, aby wydobyć z potraw głębie ich smaku.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze garnka?

Przy wyborze garnka parowego należy wziąć pod uwagę kilka czynników. Jednym z najważniejszych elementów jest sitko. To właśnie ono umożliwia przeprowadzenie procesu gotowania za pomocą pary. Na rynku dostępne są garnki z jednym, dwoma, a nawet trzema sitkami. Bez wątpienia najlepszym rozwiązaniem jest wybór garnka z jak największą ilością sitek. Pozwoli on na przygotowanie podwójnej porcji dania, nie tylko dla siebie, ale również i naszych gości.

Rodzaje kuchenek a garnek parowy

Decydując się na zakup zwykłych garnków, pierwsze pytanie, jakie nasuwa się nam na usta tyczy rodzaju kuchenek. Jak wiadomo, kuchenki indukcyjne potrzebują specjalnie przystosowanych garnków, tak by umożliwiały osiągnięcie optymalnej temperatury na kuchence. Do jakich kuchenek nadają się garnki parowe? Do wszystkich. Na parze możemy gotować na tradycyjnej gazowej kuchni, elektrycznej oraz indukcyjnej. Należy jednak przed zakupem wybrać taki model, w którym producent zapewnia o jego uniwersalność, bądź osobliwym charakterze.

Garnek do gotowania na parze i jego zalety

Garnek do przygotowywania potraw na parze bez wątpienia powinien znaleźć się w każdej kuchni. Idealnie sprawdzi się on dla osób, które na co dzień są zabiegane, a jednocześnie dbają o swoje zdrowie i sylwetkę. Dlaczego właściwie warto zainteresować się kupnem garnka na parze?

Zdrowe i lekkostrawne posiłki

Garnek parowy jest idealnym wyborem dla osób, które chcą w swojej codziennej diecie ograniczyć spożywanie ciężkich, tłustych i często bardzo niezdrowych potraw. Do gotowania na parze potrzebujemy tylko i wyłącznie wody, bez zbędnych dodatków typu smalec bądź olej słonecznikowy.

W przypadku, gdy chcemy dostarczyć do swojego organizmu, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania kwasy tłuszczowe, wystarczy polać ugotowane wcześniej danie łyżką oliwy z oliwek. Dzięki temu mamy pewność, iż spożywamy zdrowe tłuszcze, które nie utleniają się podczas smażenia.

Smak i wygląd grzechu wart!

Dzięki gotowaniu na parze, mamy gwarancję, że warzywa bądź mięso nie stracą swojego intensywnego koloru, co często zdarza się podczas smażenia bądź tradycyjnego gotowania w wodzie. Zieleń z brokuła ugotowanego na parze, rozbudzi kubki smakowe nawet najbardziej wymagających osób. Warzywa ugotowane na parze, nie tylko mają piękny kolor, ale również są niezwykle soczyste, jędrne oraz pełne witamin, których nie tracimy we wrzącej wodzie.

Trzy w jednym

Garnki przystosowane do gotowania na parze są świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie przepadają za zmywaniem. Dzięki zastosowaniu kilku parowników w jednym garnku możemy pozwolić sobie na przyrządzenie całego dania przy użyciu jednego elementu. W każdym z wkładów parowych możemy umieścić inny składnik – rybę, warzywa czy ziemniaki. Ponadto dzięki temu rozwiązaniu cały obiad będzie gotowy w podobnym czasie.

Jak używać garnka parowego?

Używanie garnka parowego jest dziecinnie proste. Na początku należy wlać na dno garnka optymalną ilość wody i ustawić go na palniku. Ilość wlanej wody jest zależna od wielkości i pojemności garnka. Gdy będzie jej zbyt dużo, będzie dotykała górnego sita, zaś gdy będzie jej zbyt mało, garnek może się przypalić. Kolejnym krokiem jest umieszczenie wkładów parowych. Tak jak wcześniej wspomniano, na każdym z parowników może zostać umieszczony inny składnik – mięso, warzywa czy ryż. Całość warto przykryć pokrywką, która zatrzyma większość pary wodnej. Nadmiar pary zostanie odprowadzony przez specjalny otwór. Czas gotowania na parze zależny jest od tego, jaką twardość składników preferujemy.

Wady i zalety garnków do gotowania na parze

Wśród głównych zalet garnków przeznaczonych do gotowania parowego wyróżniamy:

  • szeroki wybór garnków wyprodukowanych z wielu tworzyw, w tym emalii, stali nierdzewnej oraz ceramiki,
  • lekkostrawność potraw przygotowywanych na parze,
  • duża zawartość witamin pozostających w składnikach,
  • przyśpieszony czas gotowania dzięki możliwości gotowania kilku składników jednocześnie.

Tak jak większość elementów wyposażenia kuchennego, tak i garnki parowe mają swoje wady. Najczęściej wymienianymi jest niemożność przygotowania sosów oraz potrawek w garnku parowym. Niektóre osoby wskazują również na zbyt jałowy smak potraw. Warto jednak zaznaczyć, iż większość z nas przyzwyczajonych jest do zbyt słonych potraw, przygotowywanych na głębokim tłuszczu.

Rodzaje garnków na parze

Wśród garnków na parze wymieniamy trzy główne rodzaje: ceramiczne, emaliowane oraz te wykonane ze stali nierdzewnej. Każdy z nich ma swoje wady i zalety.

Garnki parowe emaliowane

Ten rodzaj garnków jest niezwykle estetyczny oraz nadaje się do gotowania na każdego typu kuchence. Dodatkowo są bezpieczne dla zdrowia. Ich główną wadą jest ich ciężar, który w porównaniu do garnków wykonanych z innego tworzywa jest naprawdę dość spory.

Garnki parowe emaliowane

Jest to rodzaj garnków, który swoim wyglądem wpisze się idealnie w klimat kuchni retro. Ich cena jest stosunkowo niska, stąd też są chętnie kupowane. Niestety, garnki emaliowane mają najkrótszy żywotność ze wszystkich rodzajów garnków parowych.

Garnki parowe ze stali nierdzewnej

Zdecydowanie są najbardziej popularne wśród konsumentów. Ich niska cena, estetyczny wygląd oraz możliwość mycia w zmywarce, biją na głowę konkurencję. Garnki wykonane ze stali nierdzewnej są wytrzymałe. Decydując się na garnki tego typu, warto zwrócić uwagę na fakt, że nie wszystkie nadają się na kuchenkę indukcyjną.

Jaki garnek parowy kupić?

Jeśli zastanawiamy się nad tym jaki garnek parowy wybrać, warto sprawdzić polecane przez nas produkty, które są najpopularniejszymi i najbardziej docenianymi modelami przez klientów.

Garnek do gotowania na parze stalowy z pokrywką KONIGHOFFER SENSO

Kup tutaj -> Garnek do gotowania na parze stalowy z pokrywką KONIGHOFFER SENSO

Garnek do gotowania na parze z serii Senso marki Konighoffer składa się z 5 elementów. Jest jednym z najchętniej kupowanych garnków przez klientów. Dzięki wykonaniu ze stali nierdzewnej otrzymujemy produkt bardo wysokiej jakości za niską cenę. Garnek składa się z kilku poziomów, co pozwala na gotowanie różnych produktów w tym samym czasie. W skład garnka wchodzą również 3 sita wykonane ze stali nierdzewnej oraz szklana pokrywka. Każde z sitek posiada wygodne uchwyty, które pozwalają na łatwy montaż. Ogromną zaletą garnka jest możliwość mycia go w zmywarce. Średnica pola grzewczego garnka wynosi 17,5 cm, jego średnica to 20 cm, a pojemność 3,3 litra.

Garnek do gotowania na parze aluminiowy z pokrywką FLORINA NATURA LINE

Kup tutaj -> Garnek do gotowania na parze aluminiowy z pokrywką FLORINA NATURA LINE

Model Florina Natura Line to kolejny garnek przeznaczony do gotowania na parze. Jego całkowita pojemność to 2,2 litra. Garnek składa się z trzech elementów: szklanego parnika, szklanej pokrywy oraz rondla. Garnek został wykonany z aluminium, które jest niezwykle trwałe i eleganckie. Dzięki swojej higieniczności materiał ten idealnie sprawdza się w kontakcie z żywnością. Na skutek zastosowania szklanej, transparentnej pokrywy z odpowietrznikiem, możemy dokładnie monitorować cały proces gotowania. Garnek posiada szerokie, ergonomiczne uchwyty, które pozwalają na bezpieczne przenoszenie gorącego naczynia.

Garnek do gotowania na parze ze stali nierdzewnej z pokrywką FLORINA STIMA

Kup tutaj -> Garnek do gotowania na parze ze stali nierdzewnej z pokrywką FLORINA STIMA

Wartym uwagi modelem garnka parowego jest garnek Florina Stima. Dzięki niemu, mamy możliwość przygotowania lekkich, pełnowartościowych posiłków, bez grama tłuszczu i soli. Komplet składa się z dwóch szklanych parowników, rondla oraz szklanej pokrywki z odpowietrznikiem. Pojemność naczynia wynosi 2,5 litra. Garnek wykonany został ze stali nierdzewnej 18/10. Przeznaczony jest do użytkowania na wszystkich rodzajach kuchenek. 30-letnie doświadczenie marki Florina wpływa na wysoką jakość, z jaką wykonany jest ten model.

Mając podstawowe informacje na temat garnków parowych oraz zapoznając się kilkoma przykładami najchętniej kupowanych naczyń, powinniśmy z łatwością dobrać odpowiedni sprzęt dla siebie. Warto pamiętać, iż kupno garnka parowego to nie tylko oszczędność czasu i energii, ale przede wszystkim poprawa naszego samopoczucia oraz zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Jak przechowywać warzywa i owoce?
Jak przechowywać warzywa i owoce

Jak przechowywać warzywa i owoce?

Aby warzywa i owoce dłużej utrzymywały świeżość i ciągle pozostawały smaczne,

Next
Jak się robi ciasto na pizzę?
Jak się robi ciasto na pizzę

Jak się robi ciasto na pizzę?

Pizza chociaż jest potrawą pochodzącą z Włoch, w naszym kraju cieszy się

You May Also Like