Jaki garnek do frytek? – Ranking 2022

Jaki garnek do frytek

Frytki to pyszna przekąska i dodatek obiadowy, idealny do ryb czy mięs. Smakują dobrze zarówno z samą solą, jak i z sosami czy dodatkowymi przyprawami. Można przygotować je ze świeżych ziemniaków lub zdecydować się na wersję gotową, czyli frytki mrożone. W domu ziemniaczane patyczki smaży się albo w specjalnym urządzeniu (frytkownica), albo w garnku, jednak nie każdy będzie do tego celu odpowiedni. Jaki garnek do frytek wybrać?

Jaki garnek do frytek?

Garnek odpowiedni do smażenia frytek musi spełniać określone kryteria. Najważniejsza jest grubość jego dna i ścianek. Tylko naczynie o grubszych brzegach – co najmniej 1 mm – będzie w stanie utrzymać tak wysoką temperaturę, aby frytki faktycznie smażyły się, a nie nasiąkały tłuszczem. Istotną kwestią jest też rozmiar garnka i jego wysokość. Smażenie frytek w garnku będzie bezpieczne, jeśli olej nie zajmie więcej niż 3/4 jego objętości. Zaleca się natomiast, aby frytki smażyć w proporcji 1:10, czyli na 1 kg frytek użyć 10 litrów oleju. Wielkość garnka dobieramy zatem do wielkości porcji, które planujemy przygotowywać.

Garnek do frytek – z jakiego materiału?

Jaki garnek do frytek wybrać? Kolejną ważną kwestią jest materiał wykonania naczynia. Łatwiej będzie więc zacząć od zadecydowania, z jakiego materiału garnek wybieramy, a dopiero później zastanowić się nad jego wielkością. Do smażenia frytek nadają się garnki stalowe, żeliwne i emaliowane. Warto znać ich wady i zalety, aby wybrać produkt, który będzie bardziej uniwersalny – taki, w którym usmażymy frytki, ale też ugotujemy zupę czy przygotujemy sos. Czym charakteryzują się zatem polecane do smażenia frytek modele?

Garnki ze stali nierdzewnej

Garnki stalowe są najpopularniejsze i najlepiej sprawdzają się przy smażeniu frytek. Ich zaletą jest odporność na wysokie temperatury, brak zmian kształtu i łatwość czyszczenia. Garnki ze stali nie są podatne na uszkodzenia. Można myć je w zmywarce, szorować druciakiem, a także mieszać w nich potrawy metalowymi akcesoriami. Naczyń ze stali nie poleca się jedynie do przygotowywania dań kwaśnych. Takie garnuszki nie wymagają konserwacji i nie są podatne na korozję. Nadają się do stosowania na płycie indukcyjnej. Im grubsze, wielowarstwowe ich dno, tym lepiej sprawdzą się w kuchni – nie będą przypalać, na długo utrzymają ciepło potrawy i pozwolą wydajniej korzystać z energii.

Garnki emaliowane

Garnki emaliowane kojarzą się z tradycyjnymi polskimi kuchniami. Są to naczynia pokryte warstwą szkliwionej emalii, dzięki której nie pochłaniają smaków i zapachów, a także nie rdzewieją. Garnki pokryte emalią nie wpływają na skład chemiczny potraw. Są bezpieczne dla alergików i obojętne dla środowiska. Występują w wielu wariantach kolorystycznych do wyboru i nadają się do stosowania na indukcji. Dobrze przewodzą też ciepło i długo je utrzymują, o ile mają odpowiednio grube boki i dno. Ich wadą jest jednak podatność na uszkodzenia i przypalenia.

Garnki żeliwne

Garnki z żeliwa są najbardziej wytrzymałe, choć trwałość wiąże się także z ich stosunkowo wysoką ceną. Takie naczynia nie wydzielają szkodliwych substancji, nadają się do stosowania na wszystkich rodzajach kuchenek i są łatwe w czyszczeniu. Nie można jednak myć ich w zmywarce. Wadą garnków z żeliwa jest ich waga i konieczność konserwacji. Żeliwo najmocniej jednak nagrzewa się i najdłużej trzyma ciepło.

Dedykowany garnek do frytek

Osoby poszukujące garnka do smażenia frytek mogą zdecydować się także na specjalne naczynie do frytek. Najczęściej bywa to garnek stalowy, a jego charakterystycznym elementem jest dedykowany koszyczek-sitko, na którym umieszcza się porcję pokrojonych ziemniaków. Dzięki takiemu rozwiązaniu po ich usmażeniu znacznie łatwiej jest wyjąć wszystkie frytki jednocześnie z gorącego oleju. Jest to zatem produkt wygodny i bezpieczny w użyciu. Fakt istnienia garnków dedykowanych smażeniu frytek nie oznacza, że zwykły garnek nie sprawdzi się w tej roli równie dobrze. Potrzebna okaże się jednak dodatkowa łyżka cedzakowa z odpornego na wysokie temperatury materiału, którą wyłowimy każdy kawałek ziemniaka z oleju.

Garnki do frytek: top 5 propozycji

TESCOMA GrandCHEF 6 l – garnek do frytek ze stali nierdzewnej z krajalnicą i koszykiem

Kup tutaj -> TESCOMA GrandCHEF 6 l – garnek do frytek ze stali nierdzewnej z krajalnicą i koszykiem

Zestaw GrandChef to stalowy garnek o pojemności 6 litrów, koszyczek na frytki i krajalnica. Produkt został pokryty powłoką nieprzywierającą. Można korzystać z niego na każdym rodzaju kuchenki. Garnek z zestawu został wyposażony w duże uchwyty i dno indukcyjne. Model nadaje się do używania w piekarniku.

Garnek do smażenia frytek stalowy z pokrywką SSW SREBRNY 4,1 l

Kup tutaj -> Garnek do smażenia frytek stalowy z pokrywką SSW SREBRNY 4,1 l

Specjalny stalowy garnek o pojemności 4,1 litra w zestawie z koszyczkiem na frytki znacząco uławia proces smażenia tego przysmaku. Produkt jest polerowany od wewnątrz i na zewnątrz, co nadaje mu bardzo elegancki wygląd. W komplecie z garnkiem otrzymujemy szklaną pokrywkę z chromowanym brzegiem i odpowietrznikiem pary. Naczynie posiada stalowe, puste w środku uchwyty, dzięki którym z garnka można korzystać w piekarniku. Dno naczynia jest wielowarstwowe, co oszczędza energię.

AMBITION Berry 3,5 l srebrny – garnek ze stali nierdzewnej z pokrywką

Kup tutaj -> AMBITION Berry 3,5 l srebrny – garnek ze stali nierdzewnej z pokrywką

Stalowy garnek od Ambition to uniwersalne naczynie, w którym można gotować prawie wszystko. Produkt wyposażono w metalowe uchwyty i pokrywkę ze szkła hartowanego z odpowietrznikami. Wewnątrz garnka znajduje się skala, która ułatwia odmierzanie płynów. Naczynie nadaje się do stosowania na każdym rodzaju kuchenki.

Garnek emaliowany z pokrywką EMALIA POLSKA PLESZEW KOGUCIK KREMOWY 3,8 l

Kup tutaj -> Garnek emaliowany z pokrywką EMALIA POLSKA PLESZEW KOGUCIK KREMOWY 3,8 l

Niewielki garnek emaliowany sprawdzi się do przygotowywania mniejszych porcji frytek. Jego pojemność to 3,8 litra. Naczynie posiada dwa uchwyty i szklaną pokrywkę z odpowietrznikiem. Nadaje się do stosowania na każdym rodzaju kuchenki. Dzięki oryginalnemu designowi – ciekawy kolor i malowany wzór rustykalny – może stanowić piękna ozdobę kuchni.

Garnek żeliwny z pokrywką FLORINA HIERRO CZERWONY 3,5 l

Kup tutaj -> Garnek żeliwny z pokrywką FLORINA HIERRO CZERWONY 3,5 l

Żeliwny garnek marki Florina posiada 3,5 litra pojemności, grube dno i powłokę emaliową, która zapobiega przywieraniu. Produkt nie zawiera żadnych szkodliwych substancji chemicznych, dzięki czemu jest w pełni bezpieczny nawet dla alergików. W zestawie z naczyniem otrzymujemy żeliwna pokrywkę z uchwytem stalowym. Nie posiada ona odpowietrzników, czym zapewnia stały obieg pary wodnej. Dużym atutem tego modelu jest efektowny czerwony kolor emalii.

Jak smażyć frytki?

Kiedy wiemy już, jaki garnek do frytek sprawdzi się najlepiej, możemy zastanowić się, jak smażyć je bezpiecznie oraz… smacznie. Do przygotowania frytek należy wybrać olej bezwonny o wysokim punkcie dymienia, na przykład rzepakowy. Jeśli smażymy frytki ze świeżych ziemniaków, po pokrojeniu ich w słupki zanurzmy je w wodzie na około 20 minut. Wiele osób zaleca moczyć frytki w wodzie z cukrem – mają ładny, karmelowy kolor i słodkawy smak. Przed wrzuceniem frytek do oleju należy dokładnie odsączyć je z wody, aby tłuszcz nie pryskał.

Frytki smaży się w w proporcji 1:10, czyli 1 kilograma warzyw na 10 litrów tłuszczu. Pozwala to osiągnąć najlepszą chrupkość frytek. Temperatura oleju musi osiągać natomiast poziom około 190 – 200 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze smażenie frytek nie trwa długo – zaledwie kilka minut. Po wyjęciu frytek z oleju, warto też odsączyć je z tłuszczu ręcznikiem papierowym.

Jakie frytki wybrać?

Dobry produkt bazowy, to smaczne danie na talerzu. Osoby, które nie mają czasu na samodzielne krojenie ziemniaków w słupki, mogą zdecydować się na frytki mrożone. Najlepsze są te proste, ponieważ zwykle robi się je z kawałków warzyw, a nie z pulpy ziemniaczanej. Frytki karbowane mają gorszą jakość i wchłaniają więcej tłuszczu. A jeśli robimy frytki samodzielnie? Warto zadbać o zakup odpowiedniej odmiany ziemniaków. Polecane gatunki to przede wszystkim Tajfun, Ibis czy Ibiza.

Czy smażenie frytek w garnku jest bezpieczne? Jak najbardziej, jeśli posiadamy odpowiedni garnek i smażymy kawałki ziemniaków zgodnie z zaleceniami. Warto pamiętać, aby podczas mieszania frytek nie pochylać się nad rozgrzanym olejem i zawsze ostrożnie posługiwać się nagrzanym koszyczkiem na frytki lub łyżką cedzakową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Jak zrobić popcorn w garnku?
Jak zrobić popcorn w garnku

Jak zrobić popcorn w garnku?

Popcorn to świetna przekąska na wieczór filmowy, którą kupimy bez problemu w

Next
Jak wyczyścić garnek emaliowany?
Jak wyczyścić garnek emaliowany

Jak wyczyścić garnek emaliowany?

Garnki emaliowane dla niektórych są reliktem przeszłości, aczkolwiek trzeba

You May Also Like