Jaki garnek do bigosu? – Ranking 2022

Jaki garnek do bigosu

Bigos jest jednym z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Danie to towarzyszy polakom podczas świąt, rodzinnych uroczystości oraz codziennych wspólnych posiłków. Czym kierować się przy wyborze garnka, który będzie słóżyć do gotowania tego dania?

Garnek do bigosu dobrej jakości — korzyści

  • odpowiedni sprzęt pozwoli przygotować bigos o największych walorach smakowych,
  • właściwy sprzęt to mniejsze ryzyko powstania spalenizny, która jest niekorzystna dla zdrowia i niesmaczna,
  • brak nieprzyjemnego posmaku związanego z rodzajem materiału, z którego wykonany jest garnek,
  • pełnia bezpieczeństwa, ponieważ posiłek będzie bez substancji toksycznej oraz nie zawiera substancji alergizujących,
  • łatwość w pielęgnacji.

Wybór garnka do gotowania bigosu — na co należy zwrócić uwagę?

Decydując się na zakup bigosu, należy wziąć pod uwagę zarówno warunki panujące we własnej kuchni, jak i przestrzegać kilku uniwersalnych zasad.

Dostosowanie garnka do indywidualnych potrzeb

Wybierając odpowiedni do swojej kuchni garnek, należy zadać sobie kilka istotnych pytać. Po pierwsze czy dania będą gotowane dla wielopokoleniowej rodziny, czy raczej dla 3-4 osób. Na rynku są dostępne dobrej jakości garnki różnej wielkości. Zarówno te przystosowane do gotowania mniejszych porcji o pojemności 1-2 l, jak i te, które zostały przystosowane do potrzeb wielopokoleniowej dużych imprez rodzinnych, które mają ponad co najmniej 7 litrów. Inną kwestią istotną z perspektywy indywidualnych potrzeb konsumenta jest materiał sprzyjający przechowywaniu dania na kolejne dni oraz dostosowanie do gotowania na odpowiednim sprzęcie jak np.:. Kuchenka gazowa czy elektryczna.

Cechy, które charakteryzują każdy garnek dostosowany do gotowania bigosu

Każdy powinien zwrócić uwagi na wystarczającą grubość dna tak, aby uniknąć przywierania. Istotną kwestią jest również wysokiej jakości tworzywo. Bigos jest daniem, które jest kwaśne. Takie posiłki gotując się przez dłuższy czas, zazwyczaj wchodzą w interakcje z niekorzystnymi substancjami zawartymi w materiale garnka. Wysokiej klasy materiał, jakim jest m.in. emalia, nie wpływa na smak i skład takiego dania.

Rodzaje materiałów, z których wykonane są garnki do gotowania bigosu

Obecnie na rynku dostępne są garnki z szeregu różnych materiałów. Każdy z nich, jeżeli jest wysokiej jakości, może się dobrze sprawdzić podczas gotowania bigosu. Specyficzne cechy danych rodzajów garnków może pomóc podjąć decyzję o zakupie produktu dostosowanego najlepiej do osobistych potrzeb klienta.

Garnek aluminiowy

W przypadku garnka wykonanego z aluminium należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią jakość wykonania, ponieważ jest to tworzywo mogące reagować z potrawami takimi, jak bigos, czyli słonymi i kwaśnymi. Do zalet tego rozwiązania można zaliczyć:

  • trwałość,
  • łatwość czyszczenia — naczynie można bez problemu umieścić w zmywarce, jak i myć ręcznie nie powodując uszkodzeń oraz
  • uniwersalność- sprawdzi się na każdej kuchence niezależnie od rodzaju.

Garnek ze stali nierdzewnej

Garnek wykonany ze stali nierdzewnej to niezwykle wytrzymałe rozwiązanie, które sprawdzi się w kuchni przez długie lata. Taki sprzęt umożliwia gotowanie nawet w spartańskich warunkach. Produkt jest wykonany z materiału, który powinien pozwolić gotować potrawy przez długie godziny bez konieczności częstego mieszania w celu uniknięcia przywierania. Stal nierdzewna również łatwo przewodzi ciepło, co sprawia, że może to być najbardziej ekonomiczna propozycja. Produkty wykonane z takiego materiału zazwyczaj charakteryzują się głębokim dnem, dzięki czemu klient ma duży wybór. Niestety w tym wypadku nie powinno się pozostawiać w nim resztek na drugi dzień.

Garnek emaliowany

Ten rodzaj garnków należy do jednych z najlepiej dostosowanych gotowania kwaśnego bigosu. Niezależnie od jakości taki garnek jest stworzony z materiału, który nie reaguje z kwaśną żywnością. Ugotowany bigos nie tylko będzie charakteryzował się naturalnym smakiem, ale również będzie wolny od toksycznych substancji. Produkt w tego typu garnkach można z powodzeniem przechowywać w lodówce. Garnki te  całkowicie nie uczulają alergików. Jedyną wadą takiego rozwiązania jest problem w oczyszczaniu związany z brakiem możliwości umieszczania garnka w zmywarce.

Garnek żeliwny/ brytfanna

Gotowanie w żeliwnych naczyniach bigosu, jeżeli tylko są one dodatkowo pokryte tworzywem, jakim jest emalia, jest jak najbardziej możliwe. Pokrycie emaliowe pozwoli uniknąć przywierania dania. Dodatkowo należy zadbać, decydując się na tego typu rozwiązanie o wysokiej jakości produkt, aby powstały bigos nie był przesiąknięty nieprzyjemnym metalicznym posmakiem. Zaletą tego rozwiązania jest możliwość wykorzystania garnka do gotowania na wszystkich rodzajach kuchenek. Garnek taki niekoniecznie musi być wykorzystywany do gotowania bigosu, ponieważ można w nim również piec potrawy, umieszczając je w piekarniku. Należy być ostrożnym w czyszczeniu tego typu garnków, ponieważ przedmiot nie jest odporny na silne środki czyszczący oraz nie powinno się go umieszczać w zmywarce.

Najlepsze garnki do gotowania bigosu — RANKING

Decydując się na zakup odpowiedniego garnka, warto rozważyć wady i zalety każdego rozwiązania. Istotne są również opinie konsumentów oraz wiarygodność marki. Inną istotną kwestią jest spełnianie przez garnek wszystkich cech typowych dla sprzętu dostosowanego do gotowania kwaśnych potraw, które wymieniono we wcześniejszej części artykułu.

TESCOMA Ultima wysoki 7 l — garnek ze stali nierdzewnej z pokrywką

Kup tutaj -> TESCOMA Ultima wysoki 7 l

Produkt ten sprawdzi się do gotowania naprawdę dużych porcji. Ze względu na pojemność jest to idealne rozwiązanie na święta. Dzięki wysokiej klasy stali 18/10 oraz obecności potrójnego dnia jest to sprzęt dobrze dostosowany do gotowania bigosu. Jakość wykonania umożliwia również przygotowywanie bigosu dla alergika oraz zachowanie autentycznego smaku potrawy. Bigos można gotować zarówno na kuchence gazowej, elektrycznej, ceramicznej, jak i bardzo dobrze się sprawdzi na płytach indukcyjnych. To rozwiązanie to również oszczędność energii.

Garnek gastronomiczny emaliowany z pokrywką WYSOKI CZARNY 20 l marki Florentyna

Kup tutaj -> Garnek gastronomiczny emaliowany z pokrywką WYSOKI CZARNY 20 l marki Florentyna

Ten garnek ma pojemność pozwalającą na wykorzystanie go w restauracjach, czy na stołówkach. Garnki emaliowane są uznawane za najlepiej dostosowane do gotowania potraw, do których mogłyby przenikać toksyny, czy smaki z tworzywa garnka. Tworzywo, które pokrywa zarówno wnętrza, jak i zewnętrzną stronę garnka redukuje zagrożenie przywarcia i przypalenia potrawy. Również w tym wypadku potrawę można gotować na każdym rodzaju kuchenki. Bigos można bez problemu przechowywać w garnku, umieszczając go od razu do lodówki. Zaletą tego rozwiązania jest cena w stosunku to sprzyjających gotowaniu bigosu właściwości.

STAUB La Cocotte Oval 6,7 l grafitowy — garnek żeliwny/brytfanna z pokrywką

Kup tutaj -> STAUB La Cocotte Oval 6,7 l grafitowy — garnek żeliwny/brytfanna z pokrywką

Produkt ten, pomimo że jest wykonany z żeliwa, sprawdzi się idealnie do przygotowywania bigosu. Pokrycie emalią tworzy powłokę non-stick. Pomimo faktu, że jest to garnek żeliwowy w tym wypadku łatwe, jest również czyszczenie, ponieważ można go umieszczać w zmywarce. Garnek ten jest całkowicie przystosowany do wykorzystania na każdym rodzaju kuchenki oraz w piekarniku w temperaturze, która może wynosić maksymalnie 250 stopni Celsjusza. W przypadku tego produktu należy liczyć się z nieco wyższą ceną, która odpowiada wysokiej jakości.

KITCHENAID Steel Core Enamel 6 l kremowy — garnek emaliowany z pokrywką

Kup tutaj -> KITCHENAID Steel Core Enamel 6 l kremowy — garnek emaliowany z pokrywką

Te garnki o efektownym retro designu łączą wszystko to co najlepsze, szczególnie w kontekście gotowania bigosu. Nie ma żadnych przeszkód, aby myć je w zmywarce. Sprawcą się na każdym rodzaju palnika. Naczynie jest również dostosowane do umieszczania go w piekarniku do temperatury 220 stopni Celsjusza. Produkt został dodatkowo wykonany z pełni naturalnych tworzyw. Garnek jest w głównej mierze wykonany z emaliowego materiału, jednak dodatkowym atutem jest obecność wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10 w rdzeniu.

Wykonanie odpowiedniego researchu pozwoli cieszyć się garnkiem w pełni przystosowanym do gotowania bigosu przez wiele lat. Właściwy przepisy, umiejętności kulinarne i dobry sprzęt to podstawa do wykonania perfekcyjnego bigosu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Jakie baterie łazienkowe spełnią nasze oczekiwania?

Jakie baterie łazienkowe spełnią nasze oczekiwania?

Baterie łazienkowe są niezbędne w każdej przestrzeni łazienkowej

Next
Jak usunąć kamień z czajnika?
Jak usunąć kamień z czajnika

Jak usunąć kamień z czajnika?

Woda – bez niej życie nie byłoby możliwe

You May Also Like