Jaką patelnię grillową wybrać? – Ranking 2022

Jaką patelnię grillową wybrać

Patelnia grillowa to sposób na rozkoszowanie się grillowanymi potrawami przez cały rok, nie tylko w sezonie letnim. Taką patelnię poleca się przede wszystkim osobom, które chcą zdrowo się odżywiać, ponieważ umożliwia ona smażenie bez dodatku tłuszczu. Jak wybrać najlepszą patelnię grillową? Które modele są najbardziej polecane przez klientów?

Czym jest patelnia grillowa i do czego służy?

Patelnia grillowa – od patelni tradycyjnej – różni się przede wszystkim ukształtowaniem dna. W przypadku modeli grillowych nie jest ono płaskie, lecz mocno pofalowane. Utworzone w ten sposób rowki odprowadzają tłuszcz i trzymają go z daleka od potrawy. Umiejętnie używana patelnia grillowa pozwala przygotowywać dania zdrowe, smaczne i soczyste. Można korzystać z niej „na sucho” lub z minimalnym dodatkiem masła lub oleju – w zależności od preferencji. Większość patelni grillowych nadaje się do stosowania na kuchenkach gazowych, choć bez trudu znajdziemy także modele na indukcję, a nawet takie, które można wykorzystywać w piekarniku.

Jakie zalety ma smażenie na patelni grillowej?

Osobom, które nie są przekonane do zakupu pierwszej patelni grillowej przedstawiamy kilka zalet smażenia potraw z użyciem takiego kuchennego gadżetu:

  • patelnia grillowa nadaje się do smażenia mięs, warzyw, ryb i innych produktów,
  • nie powoduje przywierania, nawet jeśli jest używana bez tłuszczu,
  • wytopiony z mięs smażonych na patelni grillowej tłuszcz nie wnika w nie ponownie, lecz jest odprowadzany za sprawą karbowanego dna,
  • patelnie grillowe mają wysokie brzegi, dlatego nie potrzebują pokrywki (nie pryska z nich tłuszcz),
  • potrawy smażone na patelni grillowej mogą być zdrowe, smaczne, soczyste i miękkie, a dodatkowo apetyczne się prezentują (mają charakterystyczne prążki).

Jak wybrać najlepszą patelnię grillową?

Przy wyborze patelni grillowej pod uwagę należy wziąć jej przeznaczenie (rodzaj kuchenki), a także wielkość i materiał, z jakiego została wykonana. Za dobrą patelnię grillową uznaje się produkty z grubym dnem (najlepiej o grubości 5 mm), ponieważ takie dno równomiernie rozprowadza ciepło, chroniąc potrawy przed przywieraniem i gwarantując najlepsze efekty smażenia – szybkie zamknięcie soków wewnątrz mięsa. Kluczowe przy wyborze patelni jest zadecydowanie o materiale powierzchni grillowej. Do wyboru mamy:

  • patelnie grillowe z aluminium,
  • patelnie grillowe ze stali,
  • patelnie grillowe z żeliwa.

Obok nich na rynku występują też patelnie z powłoką nieprzywierającą, na przykład teflonową, tytanową czy ceramiczną. Który wariant wybrać?

Patelnia grillowa z aluminium

Jej największą zaletą jest przystępna cena, a największą wadą niska wytrzymałość. Patelni grillowej z aluminium nie wolno używać w piekarniku ani myć w zmywarce. Za zakupem takiego modelu przemawia jednak szybkość nagrzewania i lekkość. Patelnie aluminiowe polecamy więc niewymagającym oraz osobom, które planują rzadko korzystać z takiego wyposażenia kuchni.

Patelnia grillowa ze stali

Patelnia stalowa produkowana jest ze stali nierdzewnej – odpornej na korozję i uszkodzenia w kontakcie z metalowymi sztućcami czy szpatułkami. Modele ze stali nagrzewają się powoli, ale również powoli oddają ciepło. Mogą więc podtrzymywać temperaturę dania nawet po wyłączeniu kuchenki. Łatwo jest utrzymać je w czystości, ponieważ nadają się do mycia ręcznego i do mycia  w zmywarce. Wolno jest też korzystać z nich w piekarniku, jeśli posiadają uchwyt odporny na działanie wysokiej temperatury.

Patelnia grillowa z żeliwa

Model żeliwny patelni grillowej to zdecydowanie najlepsza – choć nie najtańsza – inwestycja. Patelnia żeliwna może służyć w domu długie lata i nigdy nie będzie przypalała potraw, nawet przy wysokich temperaturach. Co więcej, można korzystać z niej także w piekarniku, co pozwala przygotowywać dania zapiekane. Warto pamiętać, że pomimo swojej solidności, żeliwo jest wrażliwe na czyszczenie i wymaga impregnacji (przed pierwszym użyciem).

Patelnia z powłoką: ceramiczna

Patelnia grillowa z powłoką ceramiczną dobrze rozprowadza ciepło i nie jest zbyt delikatna, dlatego nie wymaga wyłącznego stosowania akcesoriów drewnianych czy silikonowych. Taki model jest też beztłuszczowy, co oznacza, że potrawy nie przywierają do powłoki nawet wtedy, kiedy zupełnie nie używamy tłuszczu podczas smażenia.

Patelnia z powłoką: teflonowa

Patelnie grillowe z powłoką teflonową są łatwe do utrzymania w czystości i nie powodują przywierania. Jednak powłoka teflonowa należy do bardzo delikatnych – można stosować przy niej wyłącznie drewniane, plastikowe czy silikonowe akcesoria. Największą zaletą takich modeli jest niska cena i równomierne rozprowadzanie ciepła.

Patelnia z powłoką: tytanowa

Patelnia grillowa z powłoką tytanową jest odporna na uszkodzenia i równomiernie rozprowadza ciepło. Pod względem swoich właściwości praktycznych przypomina modele ceramiczne, jednak bywa od nich znacznie droższa. Pomimo dużej wytrzymałości, warto traktować ją delikatnie, tak jak model teflonowy.

Polecane patelnie grillowe

Kiedy wiemy już, czego możemy oczekiwać od poszczególnych rodzajów patelni grillowych, przyjrzyjmy się kilku najchętniej wybieranym modelom:

TEFAL Unlimited Grill 26 cm

Kup tutaj -> TEFAL Unlimited Grill 26 cm

Patelnia posiada powłokę nieprzywierającą Titanium, wolną od szkodliwych związków chemicznych. Jej atutem są praktyczne krawędzie z dziubkami do przelewania i grube dno, które równomiernie się nagrzewa. Produkt wyposażono we wskaźnik Thermo SignalTM – informujący o gotowości do smażenia – oraz ergonomiczny uchwyt i dodatkową małą rączkę do przenoszenia. Z modelu można korzystać na każdej kuchence, również indukcyjnej. Wolno jest także myć go w zmywarce.

TEFAL Daily Chef Grill 26 cm

Kup tutaj -> TEFAL Daily Chef Grill 26 cm

To kolejny lubiany i często wybierany model patelni z udoskonaloną powłoka Titanium Pro (bardziej wytrzymała). Produkt posiada grube dno Thermo-Fusion, które rozgrzewa się szybko i równomiernie. Atutem modelu jest praktyczny wskaźnik rozgrzania Thermo-Signal. Patelnia wyróżnia się lekkością i praktycznym designem. Jest głęboka i odpowiednia do stosowania na każdym rodzaju kuchenek. Można używać jej także w piekarniku, jednak do temperatury 175 stopni Celsjusza. Model nadaje się do mycia w zmywarce.

AMBITION Silverstone 26 x 26 cm

Kup tutaj -> AMBITION Silverstone 26 x 26 cm

Patelnia marki Ambition to jedna z przystępniejszych cenowo opcji. Model wykonano z aluminium pokrytego powłoką nieprzywierającą. Produkt bardzo szybko się nagrzewa. Posiada bezpieczny uchwyt z powłoką soft touch i otworem umożliwiającym zawieszenie na ścianie. Jej zaletą są także boczne profile z dziubkami do przelewania soków czy sosów. Patelnia może być użytkowana na każdym rodzaju kuchenek. Nie wolno natomiast myć jej w zmywarce.

ZWIEGER White Stone czarna 28 x 28 cm

Kup tutaj -> ZWIEGER White Stone czarna 28 x 28 cm

Duża patelnia od Zwieger została wykonana z aluminium i pokryta specjalną powłoką granitową. Produkt jest lekki i wygodny w przenoszeniu. Posiada aż trzy warstwy powłoki nieprzywierającej i aluminiowy korpus, który szybko się nagrzewa. Może być używany na każdym typie kuchenki. Nie zaleca się jednak myć go w zmywarce. Patelnia została wyposażona w pełny dysk indukcyjny, który pozwala wykorzystywać energię kuchenki wydajniej o około o 30-40%. Model posiada też specjalne profile boczne z dziubkami i długi nienagrzewający się uchwyt.

MAYSTERNYA IRON GRILL 35 x 35 cm

Patelnia MAYSTERNYA IRON GRILL to prosty model patelni żeliwnej, wyposażony w dwa krótkie uchwyty. Produkt nadaje się do stosowania na każdym rodzaju kuchenki, ale nie może być myty w zmywarce. Świetnie sprawdza się do zapiekania dań w piekarniku ze względu na brak rękojeści, która mogłaby ulec stopieniu. Przed pierwszym użyciem wymaga wygrzania i impregnacji olejem. Warto podkreślić, że patelnia jest dosyć ciężka – waży prawie 4,5 kg.

Jak smażyć na patelni grillowej?

Kiedy wybierzemy już swoją wymarzoną patelnię grillową, musimy jeszcze nauczyć się prawidłowo z niej korzystać. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie rozgrzanie dna patelni przed ułożeniem na nim produktów, które chcemy usmażyć. Przedtem jednak, warto dodatkowo je zamarynować. Do smażenia mięsa i ryb nie potrzebujemy tłuszczu, natomiast do grillowania warzyw zaleca się użycie minimalnej ilości oleju lub masła klarowanego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Jak się robi ciasto na pizzę?
Jak się robi ciasto na pizzę

Jak się robi ciasto na pizzę?

Pizza chociaż jest potrawą pochodzącą z Włoch, w naszym kraju cieszy się

Next
Jak ułożyć sery na desce?
Jak ułożyć sery na desce

Jak ułożyć sery na desce?

Deski z serami mogą być zarówno deskami przeglądowymi, jak i tematycznymi

You May Also Like