Jaka patelnia do naleśników? – Ranking 2022

Jaka patelnia do naleśników

Specjalna patelnia do naleśników to dobra inwestycja, jeśli przygotowujemy w swoim domu takie smakołyki przynajmniej raz w tygodniu. Od zwykłej patelni model tego typu różni się przede wszystkim wysokością rantów – są one znacznie niższe, co ułatwia podważanie i przewracanie placków. Patelnie dedykowane naleśnikom pozwalają smażyć je szybko i osiągać najlepsze rezultaty. Jaka patelnia do naleśników będzie wygodna w użyciu i trwała?

Jaka powinna być dobra patelnia do naleśników?

Patelnie do naleśników mają niskie ranty i okrągły kształt. Ich średnica to z reguły około 28 – 30 cm, choć na rynku dostępne są również naczynia o średnicy 12 czy aż 42 cm. Wybierając produkt tego typu, poza rozmiarem pod uwagę należy wziąć także jego przeznaczenie, czyli możliwość użytkowania patelni na kuchence gazowej, ceramicznej czy indukcyjnej. Naczynie będziemy dobierać do posiadanej już kuchni, nigdy odwrotnie, dlatego należy zapoznać się w pierwszej kolejności z tą właśnie informacją producenta. Dobra patelnia do naleśników powinna mieć dosyć grube dno, które równomiernie się nagrzewa oraz nieprzywierającą powłokę. W trakcie smażenia korzystna okaże się także niska waga naczynia i jego poręczny uchwyt. A z czego powinna być wykonana patelnia do smażenia naleśników?

Korpus patelni do naleśników

Jaka patelnia do naleśników będzie najpraktyczniejsza? Wpływ na jej trwałość, szybkość nagrzewania się czy wagę ma przede wszystkim materiał korpusu, czyli głównej części naczynia. Patelnie do naleśników o charakterystycznych niskich rantach wykonuje się z żeliwa, stali nierdzewnej i aluminium. Który model wybrać?

Patelnia do naleśników z aluminium

Patelnie aluminiowe są zdecydowanie najlżejsze, co w perspektywie smażenia całych stosów naleśników może okazać się bardzo ważnym atutem. Aluminiowy korpus również bardzo szybko się nagrzewa, dlatego pozwala przygotowywać placki w dobrym tempie. Jeśli patelnia z aluminium posiada powłokę nieprzywierającą, będzie dobrym i tanim naczyniem do smażenia naleśników. Jej jedyną wadą może okazać się niższa trwałość – w porównaniu do pozostałych modeli.

Patelnia do naleśników z żeliwa

Żeliwna patelnia do naleśników ma największą wagę, dlatego podczas smażenia naleśników może okazać się nieporęczna. Jej zaletą jest natomiast trwałość, a także odporność na odkształcenia i zarysowania. Patelnia z żeliwa długo się nagrzewa, ale też bardzo wolno stygnie, co okazuje się praktyczne, jeśli w trakcie smażenia naleśników robimy sobie przerwy. Warto pamiętać, że naczynia żeliwne wymagają konserwacji i trzeba aplikować na nie niewielką ilość tłuszczu w trakcie smażenia – z reguły nie mają powłoki nieprzywierającej. Największą wadą takiego modelu patelni może okazać się jednak jego wysoka cena.

Patelnia do naleśników ze stali

Stalowa patelnia do naleśników to rozwiązanie alternatywne dla patelni z aluminium czy żeliwa. Są one nieco cięższe niż modele aluminiowe, ale też bardziej trwałe. Nie dorównują pod tymi względami patelniom żeliwnym, ale są od nich znacznie tańsze. Stalowa patelnia nie nadaje się do sprawnego smażenia naleśników, jeśli nie posiada powłoki nieprzywierającej. W połączeniu z warstwą tytanu, ceramiki czy teflonu stanowi natomiast świetne narzędzie do przygotowywania placków na minimalnej ilości lub nawet bez tłuszczu.

Patelnia do naleśników z powłoką nieprzywierającą

Naleśniki to bardzo cienkie placki, które ciężko byłoby oderwać od patelni, jeśli ta nie zostałby pokryta powłoką nieprzywierającą lub warstwą dodatkowego tłuszczu. Z tego względu powłoka nieprzywierająca stanowi często kluczowy element takiego produktu. Jakie rodzaje powłok wyróżniamy?

Patelnia do naleśników z powłoką teflonową

Powłoka teflonowa to najpopularniejsza powłoka nieprzywierająca, dostępna też w najniższej cenie. Chociaż świetnie sprawdza się podczas smażenia naleśników, należy bardzo uważać na jej uszkodzenie. Powłoka teflonowa jest delikatna i łatwo jest zarysować ją twardymi akcesoriami, dlatego placki na patelni z warstwą teflonu można przewracać wyłącznie łopatkami z drewna czy silikonu.

Patelnia do naleśników z powłoką tytanową

Powłoka tytanowa sprawdza się równie dobrze, co powłoka teflonowa, ale jest od niej znacznie trwalsza i bardziej wytrzymała. Z patelnią wyposażoną w taką warstwę nieprzywierającą nie musimy obawiać się o uszkodzenia spowodowane korzystaniem z twardych akcesoriów. Dodatkowo, naczynie tego typu nadaje się do mycia w zmywarce. Minusem takiego rozwiązania jest natomiast jego wyższa cena.

Patelnia do naleśników z powłoką kamienną

Powłoka kamienna – marmurowa lub granitowa – to rozwiązanie alternatywne dla powłoki teflonowej i tytanowej o uśrednionej trwałości i cenie. Patelnie z powłoką kamienną pozwalają smażyć placki z minimalną ilością tłuszczu. Ich wadą jest jednak zwiększona waga naczynia, nawet jeśli jego korpus został wykonany z lekkiego aluminium.

Patelnia do naleśników z powłoką ceramiczną

Ceramiczna powłoka prezentuje się elegancko i ułatwia równomierne smażenie naleśników. Szybko się rozgrzewa, jest odporna na wysokie temperatury i nie wymaga używania tłuszczu. Wykazuje się także dużą odpornością na zarysowania. Największą wadą patelni z powłoką ceramiczną jest trudność utrzymania ich w czystości – modele tego typu nie są łatwe do umycia i nie powinny być zalewane wodą, kiedy są jeszcze bardzo gorące.

Najlepsze patelnie do naleśników

TEFAL Unlimited 25 cm czarna – patelnia do naleśników nieprzywierająca

Kup tutaj -> TEFAL Unlimited 25 cm czarna – patelnia do naleśników nieprzywierająca

Model Unlimited to patelnia z powłoką Titanium anti-scratch, czyli z powłoką tytanową wysokiej jakości, odporną na zarysowania. Naczynie wyposażono w grube dno Thermo-FusionTM+ o większej średnicy, które szybko się nagrzewa i równomiernie rozprowadza temperaturę. Produkt posiada ergonomiczny uchwyt i wskaźnik rozgrzania Thermo SignalTM. Patelni można używać na każdym rodzaju kuchni, a nawet w piekarniku do temperatury 175 stopni Celsjusza. Produkt nadaje się do mycia w zmywarce.

AMBITION Graphite 25 cm czarna – patelnia do naleśników nieprzywierająca

Kup tutaj -> AMBITION Graphite 25 cm czarna – patelnia do naleśników nieprzywierająca

Model Graphite to patelnia z odlewanego aluminium, które szybko i równomiernie się nagrzewa. Naczynie zostało pokryte powłoką nieprzywierającą ILAG Basic, odporną na przypalenia i uszkodzenia, a także ułatwiającą czyszczenie. Produkt posiada długą, ergonomiczną rączkę. Nadaje się do używania na każdym rodzaju kuchenki. Nie zaleca się natomiast myć go w zmywarce.

AMBITION Silverstone 26 cm szara – patelnia do naleśników nieprzywierająca

Kup tutaj -> AMBITION Silverstone 26 cm szara – patelnia do naleśników nieprzywierająca

Model Silverstone został wykonany z odlewanego aluminium, które szybko i równomiernie się rozgrzewa. Naczynie pokryto odporną na ścieranie warstwą nieprzywierającą – powłoka Qualum Basic Stone Edition. Patelnia posiada długi, ergonomiczny uchwyt z powłoka Soft Touch. Nadaje się do każdej kuchenki, ale nie należy myć go w zmywarce.

AMBITION Jasper 25 cm czerwona – patelnia do naleśników aluminiowa

Kup tutaj -> AMBITION Jasper 25 cm czerwona – patelnia do naleśników aluminiowa

Model Jasper to patelnia z aluminium pokryta powłoką nieprzywierającą Qualum Basic Stone Edition, odporną na ścieranie. Naczynie szybko i równomiernie się rozgrzewa. Jest też odporne na przypalenia. Produkt wyposażono w ergonomiczną rączkę, która nie nagrzewa się podczas smażenia. Patelni można używać na każdym rodzaju kuchni, w tym również na płycie indukcyjnej. Produkt zaleca się myć ręcznie.

ZWIEGER Obsidian 26 cm – patelnia do naleśników nieprzywierająca

Kup tutaj -> ZWIEGER Obsidian 26 cm – patelnia do naleśników nieprzywierająca

Model Obsidian posiada bardzo niskie ranty, wygodny uchwyt w charakternym czerwonym kolorze i szybko nagrzewający się korpus z odlewanego aluminium. Naczynie wyposażono w powłokę nieprzywierającą Greblon C3+ NON-STICK. Produkt pokrywa też specjalny lakier żaroodporny, zwiększający trwałość zewnętrznej warstwy patelni. Model nadaje się do stosowania na każdym rodzaju kuchenki. Posiada pełny dysk indukcyjny, a jego dodatkową zaletą jest powłoka soft touch na rękojeści produktu.

Co jeszcze można smażyć na patelni do naleśników?

Patelnia do naleśników to inwestycja nie tylko w idealne naczynie do smażenia placków, które nadziewa się słodkim lub słonym farszem, ale także do smażenia jajek, omletów czy placków ziemniaczanych. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby na takiej patelni podgrzewać tortille czy obsmażać dowolny rodzaj kotletów, które przygotowuje się z użyciem minimalnej ilości tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Jak usunąć kamień z czajnika?
Jak usunąć kamień z czajnika

Jak usunąć kamień z czajnika?

Woda – bez niej życie nie byłoby możliwe

Next
Jak zrobić szynkę w szynkowarze?
Jak zrobić szynkę w szynkowarze

Jak zrobić szynkę w szynkowarze?

W dzisiejszych czasach znalezienie dobrej, domowej wędliny bez ulepszaczy jest

You May Also Like