Jaka patelnia do jajecznicy? – Ranking 2022

Jaka patelnia do jajecznicy

Jajecznica uważana jest za jedną z najprostszych do przygotowania potraw. Jednak czytając opinie miłośników jajecznicy, można stwierdzić, że jej smażenie nie jest aż tak łatwe, jak się powszechnie wydaje. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie tej potrawy, ale żaden z nich nie zagwarantuje Ci sukcesu, jeśli nie będziesz posługiwać się odpowiednimi narzędziami. Najważniejszym z nich jest patelnia. Jaka jest najlepsza i którą warto kupić? Poniższe wskazówki ułatwią Ci dokonanie wyboru.

4 błędy w robieniu jajecznicy

Jajecznica cieszy się ogromną popularnością w naszym kraju. Jej przyrządzenie nie wymaga wiele czasu, specjalistycznej wiedzy kulinarnej czy wyrafinowanych technik. Jest pożywna, zawiera dużą ilość białka, węglowodanów oraz mikroelementów, co czyni ją idealnym posiłkiem na początek dnia. Można ją przygotować na wiele sposób, jednak by cieszyła podniebienie, warto wystrzegać się kilku podstawowych błędów.

Niewłaściwe zmieszanie jajek

W pośpiechu dnia codziennego łatwo jest popełnić ten błąd, od którego zależy delikatność i puszystość jajecznicy. Jeśli białko i żółtko nie zostaną dokładnie ze sobą wymieszane, na Twoim talerzu pojawi się zbita, ciężka masa. Poprawnie połączone jajka tworzą jednolity płyn.

Pamiętaj także, aby nie mieszać ich zbyt wcześnie. Białka i żółta łączy się tuż przed wylaniem na patelnię, ponieważ w ten sposób masa jajeczna uzyskuje właściwe napowietrzenie, które nadaje potrawie odpowiednią puszystość i lekkość.

Nieodpowiednia patelnia

Przygotowując jajecznicę, musisz wziąć pod uwagę liczbę osób, które zasiądą przy stole. Użycie zbyt dużej patelni sprawi, że jajka zetną się za mocno albo się przypalą. Jeśli natomiast patelnia będzie mieć zbyt małą średnicę w stosunku do ilości masy jajecznej, Twoja potrawa wysmaży się nierównomiernie.

Dobrze jest sięgnąć po małą patelnię, kiedy przyrządzasz jajecznicę dla niewielkiej liczby domowników. Pamiętaj, aby wybrać tę, która posiada nieprzywierającą powłokę. Ułatwi ona smażenie jajek i umycie naczynia.

Za wysoka temperatura smażenia

Jajecznica nie należy do potraw, które smaży się w wysokiej temperaturze. Należy to robić na małym ogniu, ponieważ w ten sposób będziesz lepiej kontrolować proces ścinania się masy jajecznej i uzyskasz konsystencję, jaka najbardziej Ci odpowiada.

Zbyt długie smażenie

Gdy jajecznica pozostaje zbyt długo na patelni, staje się twarda i sucha. Ważne jest, aby jajka dobrze się ścięły, jednak nie należy niepotrzebnie przedłużać smażenia. Patelnię z jajecznicą zdejmij z ognia, gdy masa jajeczna się zetnie. Potrawę możesz jeszcze przez chwilę pozostawić w ciepłym naczyniu, aby uzyskać taką spoistość jajecznicy, jaką lubisz.

Patelnia do jajecznicy – czy warto ją kupić

Bardzo często zdarza się, że jajka przywierają do powierzchni patelni i przypalają się. Użycie większej ilości tłuszczu do ich smażenia nie chroni przed takimi sytuacjami.Trudno jest także wyczyścić naczynie z zaschniętych, przypieczonych pozostałości jajecznicy. Specjaliści kulinarni, a także zwykli amatorzy tej potrawy sugerują, aby przygotowywać ją na przeznaczonych do tego celu patelniach z powłoką non-stick.

Odpowiednie do przyrządzania jajecznicy są patelnie:

  • teflonowe, np. aluminiowa z odpowiedniej jakości powłoką,
  • ceramiczne,
  • kamienne,
  • tytanowe.

Właściwie dobrana patelnia wpływa pozytywnie na jakość przygotowywanych na niej potraw.

Czym się kierować, wybierając patelnię do jajecznicy

Jednym z najważniejszych elementów patelni, która ma służyć do przygotowywania jajecznicy i smażenia jajek, jest nieprzywierająca powierzchnia. Chroni przed przypalaniem się potraw i ułatwia czyszczenie naczynia. Warto zwrócić uwagę także na inne, istotne charakterystyki patelni.

Zużycie tłuszczu

Aby uzyskać smaczną jajecznicę o odpowiedniej konsystencji, należy użyć do smażenia odrobiny tłuszczu – masła lub tłustej śmietanki. Patelnie, które posiadają powłoki non-stick, nie potrzebują jego dużej ilości, co przekłada się na mniejszą kaloryczność potraw przygotowywanych w ten sposób.

Dobrze jest wybierać takie patelnie, dzięki którym pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu z jedzenia i przyrządzisz wartościowe dania.

Dno patelni

Kupując patelnię do smażenia jajek, zwróć uwagę na jej dno. Jeśli nie jest ono gładkie i przypomina plaster miodu, nie będzie właściwe do przygotowywania jajecznicy.Tego typu patelnie przypalają masę jajeczną, a ich czyszczenie jest znacznie trudniejsze z uwagi na rowki wyżłobione na dnie naczynia.

Wielkość patelni

Wybór zarówno kształtu, jak i wielkości patelni do jajecznicy zależy od wieku i liczby osób, dla których będziesz przygotowywać tą potrawę, a także od Twojej kreatywności. Duża ilość masy jajecznej równomiernie ścina się na patelniach o większej średnicy. Te z wgłębieniami świetnie sprawdzą się w przyrządzaniu jajecznych placuszków dla dzieci lub fantazyjnych dań dla Twoich gości.

Stopień wysmażenia

Jeśli lubisz jajecznicę dobrze wysmażoną, odpowiednia dla Twoich potrzeb będzie patelnia teflonowa. Zwróć jednak uwagę na jakość i trwałość powłoki. Puszystą i miękką jajecznicę uzyskasz za pomocą patelni ceramicznej.

Dostępne alternatywy

Nie jest prawdą, że do smażenia jajek nie nadają się inne patelnie pozbawione odpowiedniej powłoki. Przygotowywanie jajecznicy z ich użyciem może być jednak nieco trudniejsze, a czyszczenie naczynia po smażeniu będzie wymagać większego zaangażowania. Powszechnie wiadomo, że smażenie jajek na patelni żeliwnej bez powłoki non-stick nadaje im niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Jaką patelnię do jajecznicy warto kupić

Na rynku dostępnych jest bardzo wiele modeli patelni do jajecznicy. Poniższy ranking prezentuje te, który zyskały największą popularność wśród miłośników smażenia jajek.

Patelnia do jajek i placuszków nieprzywierająca RACUSZEK 24 cm

Jest najlepiej ocenianą przez użytkowników patelnią, która służy nie tylko do przygotowywania dań z jajek, ale także placuszków. Posiada 4 zagłębienia, przy pomocy których szybko usmażysz jajka, racuchy czy placki ziemniaczane z wykorzystaniem minimalnej ilości tłuszczu.

Patelnia wykonana jest ze stali węglowej i posiada nieprzywierającą powłokę, dzięki której Twoje potrawy nie będą się przypalać. Można jej używać na kuchenkach ceramicznych, elektrycznych, gazowych i indukcyjnych.

Dużym atutem tej patelni jest jej niewielka cena. Niestety nie nadaje się ona do czyszczenia w zmywarkach.

Patelnia do jajek i placuszków aluminiowa nieprzywierająca GRANDE CZARNA 27 cm

Kup tutaj -> Patelnia do jajek i placuszków aluminiowa nieprzywierająca GRANDE CZARNA 27 cm

Jest zdecydowanie większa od swojej poprzedniczki, dzięki czemu jednorazowo możesz przygotować na niej aż 7 porcji dania. Charakteryzuje się aluminiową, odporną na uszkodzenia konstrukcją, energooszczędnością oraz wytrzymałą, nieprzywierającą powłoką Pfluon Granit. Posiada nienagrzewający się uchwyt wykonany z tworzywa sztucznego.

Ten model patelni współpracuje ze wszystkimi typami kuchenek. Nadaje się także do mycia w zmywarce. Elementem, który może zniechęcać do zakupu tej patelni, jest nieco większa cena.

Patelnia do jajek i placuszków nieprzywierająca GRANDE FACE 27 cm

Kup tutaj -> Patelnia do jajek i placuszków nieprzywierająca GRANDE FACE 27 cm

Podobnie jak model powyższy cechuje się wytrzymałym, aluminiowym korpusem, szybko nagrzewającym się dnem, nieprzywierającą powłoką Pfluon Granit oraz ergonomiczną rączką. Patelnia może być używana na wszystkich rodzajach kuchenek.

Posiada specjalnie skonstruowane dno z otworami, które umożliwiają jednoczesne usmażenie 7 „uśmiechniętych” porcji potrawy, szczególnie atrakcyjnych dla dzieci. Wyżłobienia w dnie patelni mogą jednak utrudniać jej czyszczenie.

AMBITION Graphite 26 cm czarna – patelnia do jajek i placuszków nieprzywierająca

Kup tutaj -> AMBITION Graphite 26 cm czarna – patelnia do jajek i placuszków nieprzywierająca

Posiada nieprzywierającą, dwuwarstwową powłokę Ilag Basic, która doskonale sprawdza się w wysokich temperaturach, dzięki czemu możesz smażyć ulubione potrawy z niewielką ilością tłuszczu lub bez niego. Z pomocą tej patelni przygotujesz jednorazowo 4 placuszki lub jajka sadzone.

Grube dno patelni równomiernie rozprowadza temperaturę, a jej korpus wykonany z odlewu aluminium czyni ją odporną na uszkodzenia. Uchwyt patelni zrobiony jest z tworzywa bakelitowego, co sprawia, że leży on dobrze w dłoni i nie nagrzewa się.

Patelnię można myć w zmywarce, jednak nie nadaje się ona do użytku na kuchenkach indukcyjnych.

TESCOMA Smartclick 24 cm czarna – patelnia do jajek i placuszków nieprzywierająca z odpinaną rączką

Kup tutaj -> TESCOMA Smartclick 24 cm czarna – patelnia do jajek i placuszków nieprzywierająca z odpinaną rączką

Ten model patelni jest bardzo wygodny w użyciu, ponieważ posiada odpinaną rączkę, co ułatwia czyszczenie i przechowywanie naczynia. Patelnia charakteryzuje się wysoką energooszczędnością, trwałą powłoką antyadhezyjną, a także mocną, aluminiową budową. Przy jej pomocy usmażysz jednocześnie 4 jajka lub placki.

Patelnia współpracuje ze wszystkimi typami kuchenek. Można ją łatwo umyć w zmywarce. Niestety wysoka cena może zniechęcać do zakupu tego produktu.

Który model patelni do jajek będzie odpowiedni dla Ciebie?

Wybierając patelnię do jajecznicy, kieruj się przede wszystkim własnymi potrzebami. Przemyśl, jak lubisz smażyć jajka i dla kogo będziesz przyrządzać tę potrawę. Warto wziąć pod uwagę także zagadnienia związane z czyszczeniem patelni oraz jej przechowywaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Jak wyczyścić garnek emaliowany?
Jak wyczyścić garnek emaliowany

Jak wyczyścić garnek emaliowany?

Garnki emaliowane dla niektórych są reliktem przeszłości, aczkolwiek trzeba

Next
Jak ubić mleko do kawy?
Jak ubić mleko do kawy

Jak ubić mleko do kawy?

Spienione mleko jest niezbędne do przygotowania cappuccino czy latte macchiato

You May Also Like