Jak zrobić szynkę w szynkowarze?

Jak zrobić szynkę w szynkowarze

W dzisiejszych czasach znalezienie dobrej, domowej wędliny bez ulepszaczy jest nie lada wyzwaniem. Wiele wędlin, które są obecne na sklepowych półkach nie odpowiada składem poszukiwaczom domowych smaków, a te z górnej półki są często niedostępne finansowo. Jednak niewiele osób wie, że doskonałą szynkę można zrobić w domowym zaciszu – i nie potrzeba do tego skomplikowanych urządzeń czy wędzarni! Dowiedz się jak zrobić szynkę w szynkowarze.

Szynka z szynkowaru – jak ją zrobić?

Przede wszystkim należy przygotować się, że ten proces wytwarzania wędlin trochę trwa. Niestety, nie da się wykonać jej tak, aby podać nasz wyrób na stół już pierwszego dnia. Jednak aby wykonać pierwszy krok należy najpierw wybrać się po dobrej jakości mięso – bo to od niego będzie zależał potem smak naszej szynki. Najlepiej kierować swoje kroku do sklepu mięsnego, nie do supermarketu. Najlepiej kupić łopatkę, karkówkę lub oczywiście szynkę. Można oczywiście skorzystać także z mięsa podzielonego na kawałki lub nawet zmielonego.

Pierwszy etap: marynowanie

Aby odpowiedzieć na pytanie jak zrobić szynkę w szynkowarze, przede wszystkim należy zacząć od peklowania mięsa. Będziemy potrzebować soli peklowej oraz wybranego mięsa. Z soli peklowej przygotowujemy zalewę poprzez zmieszanie dwóch łyżeczek z litrem przegotowanej wody. Tak przygotowanym roztworem zalewamy mięso, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, rozmaryn, tymianek i inne, ulubione przyprawy np. czosnek niedźwiedzi. Zamykamy szczelnie pojemnik i chowamy go do lodówki na co najmniej pięć dni. Pamiętajmy, aby codziennie mięso obracać, zapewniając mu równomiernie marynowanie. Co ważne, znajdziemy także przepisy, które pomijają zastosowanie solanki. Rzeczywiście, możemy go pominąć i po prostu zamarynować mięso na dobę. Jednak będzie to dobra praktyka tylko dla mięs zmielonych, ewentualnie pokrojonych w kawałki. Długie marynowanie w solance nada mięsu smaku i kruchości, dlatego warto poczekać.

Po drugie: przygotowanie do przyrządzenia w szynkowarze

To, jak zrobić szynkę w szynkowarze, jest sprawą dość prostą. Gdy mamy już marynowane mięso, po pięciu dniach wyjmujemy je z lodówki i dokładnie myjemy z solanki. Możemy dodatkowo obtoczyć je np. w majeranku, który świetnie łączy się z wędlinami. Szynkowar należy wyłożyć specjalną folią, przełożyć do niego mięso i dokładnie docisnąć za pomocą np. tłuczka do ziemniaków. Szczególnie ważne jest to przy mięsach w kawałkach. Woreczek można zakręcić, jednak nie zawiązujemy go.

Trzeci krok: parzenie mięsa w szynkowarze

Po wykonaniu powyższych czynności czeka nas już ostatnia prosta. W zależności jaki szynkowar posiadamy, możemy mieć specjalny garnek lub nie. Jeśli go posiadamy – umieszczamy w nim szynkowar oraz termometr według instrukcji producenta. Jeśli zaś nasze urządzenie jest jednoczęściowe, wystarczy nabyć wysoki, wąski garnek. Nalewamy do niego wody tak, aby po włożeniu szynkowaru była ona wyżej niż poziom mięsa. Zagotowujemy ją do poziomu około 80 stopni. Warto przed włożeniem szynkowaru podłożyć na dnie ściereczkę aby nie obijał się o garnek. Pamiętajmy o utrzymaniu temperatury – do jej kontroli służy dołączony do urządzenia termometr. Za jego pomocą sprawdzamy zarówno to, czy woda jest odpowiednio ciepła jak i to, czy mięso ma odpowiednią temperaturę (powinno to być nie więcej niż 72 stopnie). Mięso parzymy około 2.5 godziny,a następnie studzimy szynkowar  w chłodnej wodzie i zostawiamy do ostudzenia na kilka godzin I gotowe!

Jak widać, to, jak zrobić szynkę w szynkowarze, jest nietrudne, a nawet bardzo proste. Właściwie tego kulinarnego zadania może podjąć się każdy, kto chciałby przygotować domową wędlinę i zaskoczyć nią rodzinę lub gości. Wystarczy dobre mięso, garść przypraw i trochę czasu aby wyczarować naprawdę smaczną szynkę bez niepotrzebnych dodatków i ulepszaczy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Jaka patelnia do naleśników? – Ranking 2022
Jaka patelnia do naleśników

Jaka patelnia do naleśników? – Ranking 2022

Specjalna patelnia do naleśników to dobra inwestycja, jeśli przygotowujemy w

Next
Najzdrowsza patelnia ceramiczna – Ranking 2022
Najzdrowsza patelnia ceramiczna

Najzdrowsza patelnia ceramiczna – Ranking 2022

W ostatnim czasie patelnie ceramiczne znów stają się coraz bardziej popularne

You May Also Like