Jak zrobić smaczne jabłka do szarlotki (i jak je przechowywać w słoiku)

Jeśli kochasz szarlotkę tak samo jak ja, to na pewno wiesz, że smak tego deseru zależy w dużej mierze od jabłek, które w niej znajdują się. Dlatego dzisiaj podzielę się z Tobą prostym przepisem na przygotowanie smacznych jabłek do szarlotki, które dodadzą wyjątkowego aromatu i soczystości naszemu ulubionemu ciastu. A jeśli nie zużyjesz wszystkich jabłek od razu, podpowiem także, jak je przechowywać w słoiku, żeby cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Gotowy na kulinarne wyzwanie? Zacznijmy!

Jak zrobić smaczne jabłka do szarlotki

Jeśli kochasz szarlotkę tak samo jak ja, to na pewno wiesz, że smak tego deseru zależy w dużej mierze od jabłek, które w niej znajdują się. Ale jak właściwie je przygotować? Nie martw się, mam dla Ciebie prosty przepis!

Potrzebne składniki

– 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
– 4 łyżki cukru
– 1 łyżeczka cynamonu
– sok z 1/2 cytryny

Jak zrobić jabłka do szarlotki

1. Najpierw obierz jabłka i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.

2. W rondlu rozgrzej łyżkę oleju lub masła. Dodaj jabłka i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż zmiękną.

3. Gdy jabłka już zmiękną, dodaj cukier, cynamon i sok z cytryny. Mieszaj wszystko razem i gotuj jeszcze przez 5 minut.

4. Po tym czasie jabłka powinny być miękkie i lekko karmelizowane. Zdejmij je z ognia i odstaw do ostygnięcia.

Jak przechowywać jabłka w słoiku

Jeśli nie zużyjesz wszystkich jabłek od razu, możesz je przechować w słoiku, żeby cieszyć się ich smakiem przez dłużej. Oto jak to zrobić:

1. Przygotuj czyste słoiki, które starannie wyparzysz lub umyjesz gorącą wodą.

2. Włóż do słoika jabłka, zostawiając około 2-3 centymetry wolnego miejsca na górę.

3. Zamknij słoik dokładnie, upewniając się, że jest szczelnie zamknięty.

4. Możesz przechowywać słoiki w chłodnym i suchym miejscu, np. spiżarni. Staraj się jednak spożyć jabłka w ciągu roku.

Teraz już wiesz, jak zrobić smaczne jabłka do szarlotki i jak je przechowywać w słoiku. Smacznego!
Jeśli marzysz o smakowitych jabłkach do swojej ulubionej szarlotki, nie musisz już dłużej szukać! Prosty i smaczny przepis na przygotowanie idealnych jabłek do tego deseru czeka na Ciebie. Wystarczy pokroić jabłka, podsmażyć je z dodatkiem odrobiny cynamonu i cukru, a następnie zamknąć je w słoikach, by móc cieszyć się nimi przez długi czas. Nie tylko Twoja szarlotka nabierze zupełnie nowego smaku, ale także będziesz mieć zawsze pod ręką apetyczne jabłka do innych dań. Dzięki temu prostemu przepisowi unikniesz zbyt kwaśnych czy mdłych jabłek, które mogą zepsuć całą przyjemność z tego deseru. Teraz możesz z przyjemnością serwować swojej rodzinie i gościom prawdziwie aromatyczną i soczystą szarlotkę, która z pewnością zostanie zapamiętana na dłużej. Nie czekaj dłużej, wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam, jak łatwo można osiągnąć idealny smak jabłek do szarlotki. Letnia pora to idealny czas na przygotowanie zapasów jabłek do słoika, które będą doskonałą bazą dla wielu smakowitych dań także w innych porach roku. Nie trać okazji, by zasmakować prawdziwego raju dla podniebienia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Jak długo smażyć karczek na patelni? Najlepsze wskazówki i triki!

Jak długo smażyć karczek na patelni? Najlepsze wskazówki i triki!

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak długo smażyć karczek na patelni, aby uzyskać

Next
Jak upiec pyszne muffinki czekoladowe i ile czasu potrzeba na ich pieczenie?

Jak upiec pyszne muffinki czekoladowe i ile czasu potrzeba na ich pieczenie?

Cześć!

You May Also Like