Jak zrobić mielone w piekarniku i inne pyszne przepisy na dania z wykorzystaniem piekarnika!

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić mielone w piekarniku? A może szukasz pomysłu na wykorzystanie piekarnika w przygotowaniu innych pysznych dań? Jeśli tak, to trafiłeś we właściwe miejsce! W tym artykule podzielę się z Tobą prostymi i smacznymi przepisami, które sprawią, że wykorzystanie piekarnika stanie się Twoją nową ulubioną techniką kulinarną. A jeśli lubisz popcorn albo marzysz o Mirunie, tutaj także znajdziesz odpowiedzi na te pytania! Odkryj, jak łatwo i smacznie przygotować różnorodne potrawy, korzystając z piekarnika. Gotowy? Zacznijmy przygodę kulinarną!

Jak zrobić mielone w piekarniku?

No to zaczynamy przygodę kulinarną! Dobra, a więc myślimy o mielonych, tak? Ale jak to zrobić w piekarniku? No jak? Nie martw się, mam dla Ciebie prosty przepis, który da Ci naprawdę pysznego mielonego!

Ba, taki mielony w piekarniku będzie nie tylko pyszny, ale i zdrowszy niż ten smażony na patelni. Bo tak, tu w piekarniku nie trzeba dużej ilości tłuszczu, takiego złego dla naszych szlachetnych tętnic!

Co więc będziemy potrzebować? No jasne, mięso mielone! Nie ma mielonego bez mięsa mielonego (hehe, co za genialne powiedzenie). Najlepiej wybierz chude mięso, np. mięso z indyka – takie dobre na figurę. Ale możesz też użyć wołowiny albo wieprzowiny. Po prostu wybierz to, co lubisz najbardziej!

No to mięso mamy. Ale czym jeszcze dopełnić nasze mielone? Coś musi być, no nie? Jasne, cebula! Pokrój ją w drobniutką kostkę i podsmaż delikatnie na patelni. Chwilka tylko i gotowe. Dodamy jeszcze czosnek – bo czosnek to takie superfood, które dodaje potrawie taaaakiego aromatu! Wrzuć go do cebuli i smaż jeszcze przez chwilę.

Mięso, cebula, czosnek – jest gitara. Teraz jeszcze dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek i oregano. Jak widzisz, to właśnie te przyprawy sprawią, że smak mielonego będzie wyjątkowy! Teraz wszystko dokładnie wymieszaj.

Na ostatnim etapie formujemy kotlety. No wiesz, takie takie plackowate kształty. Wyłożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzejesz do 180 stopni i na taką temperaturę będziesz piekł mielone około 30 minut.

Jak zrobić popcorn w piekarniku?

A teraz coś dla tych, którzy uwielbiają popcorn! Ale nie chcą go smażyć na oleju. No przecież nikt nie chce się bać o swoją linię, prawda?

No to masz tu super prosty przepis na popcorn z piekarnika, który jest nie tylko zdrowy, ale i pyszny! No jak to zrobić?

No przecież to jest dziecinnie proste, a jednak takie pyszne! Wystarczy, że włóż 1/4 szklanki kukurydzy do naczynia żaroodpornego. Jeżeli masz popcornową formę do pieczenia to można ją użyć. A jeśli nie, to zwykłe naczynie żaroodporne też się nada.

Dodaj do kukurydzy 1 łyżkę oleju roślinnego i 1 łyżeczkę soli. Teraz wszystko mieszamy, żeby się dobrze połączyło. Naczynie zamykamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. No i co? No i czekamy, aż kukurydza pęknie, no! I to wszystko!

Gdy kukurydza już pęknie, wyłączamy piekarnik i zostawiamy popcorn wewnątrz na jakieś 5 minut. To dla niego taki odpoczynek po ciężkiej pracy.

Jak zrobić Mirunę w piekarniku?

A teraz taki przepis na próżno wypatrywaną Mirunę, co? Haha, nooooo Miruna jest znanym przysmakiem, a my ją zrobimy w piekarniku, bo takiej pieczonki Miruny jeszcze nie widziałeś!

No to zaczynamy! Potrzebujesz mięsa drobiowego (najlepiej udko z kurczaka), boczku w plastrach, cebuli, marchewki, selera, pietruszki, ziemniaków i czosnku. To są takie podstawowe składniki. Ale jak chcesz to możesz jeszcze dodać swoje ulubione warzywa!

No to jak, zaczynamy? Najpierw dokładnie umyj wszystkie warzywa. Potem obierz je, no chyba, że nie lubisz obierać, to zostaw takie skórki, nic się nie stanie! Pokrój marchewkę, seler i pietruszkę w kostkę. Ziemniaki możesz pokroić na plastry albo w kostkę, jak wolisz.

Kiedy już masz pokrojone warzywa, weź naczynie żaroodporne. Zaczynaj układać na dnie warzywa. Na warzywach układamy pokrojone drobno czosnek. Teraz przychodzi kolej na udko kurczaka – ułóż je na warzywach. Na wierzch ułóż plastry boczku.

No i co dalej? No dalej przychodzi najważniejszy moment! Pieczonkę owiniemy folią aluminiową, tak delikatnie, jak dla dziecka. I wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. No i gotowe!

W piekarniku pieczonka miruna będzie robić się przez około 1,5 godziny. Ubierasz się na elegancko, czekasz i w tym czasie może trochę posprzątasz w kuchni, no tu już jak chcesz. Ale pamiętaj, że ten czas upłynie szybko!

No i mamy gotowe mielone, popcorn i Mirunę! Wszystko zrobione w piekarniku. A teraz, bez względu na to, którą z tych potraw wybierzesz, już wiesz, jak sobie z nimi poradzić. Smacznego!
Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie trzy nietypowe przepisy na dania, które można przygotować w piekarniku – mielone, popcorn oraz Mirunę. Dzięki tym przepisom możesz cieszyć się ulubionymi smakami, ale w sposób bardziej zdrowy i niskokaloryczny. Wykorzystując piekarnik, unikamy nadmiaru tłuszczu, a jedzenie nabiera cudownego smaku i aromatu dzięki odpowiednim przyprawom. W przypadku mielonych, możemy wykorzystać różne rodzaje mięsa, takie jak indyk, wołowina czy wieprzowina, a także dodać ulubione przyprawy, aby nadać im niepowtarzalny smak. A jeśli jesteś fanem popcornu, ale nie chcesz smażyć go w oleju, to piekarnik będzie idealnym rozwiązaniem. Wystarczy wrzucić kukurydzę, odrobinę oleju i soli do naczynia żaroodpornego, włożyć je do piekarnika i czekać, aż kukurydza pęknie. Pomysł na Mirunę w piekarniku to świetna alternatywa dla tradycyjnej pieczeni mięsnej. Składniki takie jak mięso drobiowe, boczek i różne warzywa zamkniemy w folii aluminiowej i upieczemy przez 1,5 godziny. W ten sposób można stworzyć pyszne i zdrowe danie, które zaskoczy Twoich gości. Wszystkie te przepisy są łatwe do wykonania, a smakowanie ich zapewni Ci prawdziwą przyjemność kulinarną. Zadbaj o siebie i spróbuj czegoś nowego, bo życie jest zbyt krótkie, aby je spędzać na smaku potraw jedynie smażonych na patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Jak samodzielnie przygotować syrop z malin na zimę i cieszyć się soczystym smakiem przez cały rok?

Jak samodzielnie przygotować syrop z malin na zimę i cieszyć się soczystym smakiem przez cały rok?

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak samodzielnie przygotować syrop z malin na

Next
Jak pięknie udekorować stół na Andrzejki i roczek!

Jak pięknie udekorować stół na Andrzejki i roczek!

Dekorowanie stołu na różne okazje to niewątpliwie jedno z najprzyjemniejszych

You May Also Like