Ile białka w jajku: właściwości i porównanie wartości odżywczych różnych rodzajów jaj

Białko to niezbędny składnik każdej diety, obfitujący w aminokwasy niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. Jajka są znane ze swej wartości odżywczej, są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin i minerałów. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę z dokładnej zawartości białka w jajkach czy różnic pomiędzy rodzajami jaj. W niniejszym artykule przyjrzymy się wartościom odżywczym jaj, wyjaśnimy, ile białka znajdziemy w jednym jajku oraz porównamy zawartość białka w różnych rodzajach jaj.

Ile białka w jednym jajku?

Od razu przejdźmy do konkretów – ile białka znajdziemy w jednym jajku? Odpowiedź jest dosyć prosta: ilość białka w jednym jajku zależy od jego rozmiaru. W przypadku jajka o rozmiarze „M” mówimy o około 5,5 g białka, podczas gdy w większym jajku o rozmiarze „L” białka jest więcej – około 6,5 g.

Proporcja białka w częściach jajka: białko i żółtko

Warto również zwrócić uwagę na proporcję białka w poszczególnych częściach jajka – białku oraz żółtku. Otóż w białku jajka znajdziemy około 3,5 g białka, podczas gdy w żółtku będzie to około 2 g – 3 g białka, w zależności od jego rozmiaru.

Różne rodzaje jaj a zawartość białka

Tutaj sprawa staje się nieco bardziej skomplikowana – ilość białka w jajkach może się różnić w przypadku jaj pochodzących od różnych gatunków ptaków lub jaj o różnych metrykach. Dla przykładu, jedno jajko przepiórcze zawiera około 1,5 g białka, co jest wielokrotnie mniej niż w przypadku typowego jajka kurzego, jednak warto pamiętać, że jaja te są znacznie mniejsze.

W przypadku jaj strusich – których rozmiar jest znacznie większy niż jaj kurzych – ilość białka jest proporcjonalnie większa i wynosi około 45 g białka w jednym jajku.

Wartość odżywcza jaj

Chociaż jajka są jednym z najlepszych źródeł białka, to warto pamiętać, że przynoszą one także inne wartości odżywcze, które wpływają na nasze zdrowie. Jajka zawierają szereg ważnych witamin i minerałów, takich jak witaminy A, D, E oraz K, a także żelazo, fosfor, selen czy witaminy z grupy B.

Czy jajka są zdrowe?

Oczywiście! Jajka są doskonałym źródłem wartości odżywczych oraz energii – zawierają pełnowartościowe białko oraz niezbędne aminokwasy. Warto jednak zwrócić uwagę na sposób ich spożywania, gdyż w niektórych przypadkach mogą również stanowić źródło niezdrowych tłuszczów. Jajka smażone na dużej ilości tłuszczu, stosowane w różnych potrawach jak omlety czy jajecznica, mogą mieć więcej kalorii i tłuszczy nasyconych niż te gotowane na twardo, na miękko czy na parze.

Jak spożywać jajka?

Aby czerpać jak najwięcej korzyści z jajek, pamiętajmy, aby spożywać je w różnorodnych formach. Możemy przykładowo gotować jajka na twardo, na miękko, przygotowywać np. jajecznicę na parze czy jajka sadzone na małej ilości oleju jak i jajka po sztokholmsku (jajo zapiekane z warzywami) i wiele innych smakowitych dań.

W każdym razie, pamiętajmy o tym, że klucz do zdrowia tkwi w umiarze i różnorodności – nie zastając więc ciągle na kolejnych jajkach, zmieniajmy takie dodatki obiadowe na ryby czy mięso drobiowe.

Ważne informacje o białku w jajkach

Bez wątpienia, jajka są niezwykle wartościowym źródłem białka w naszej diecie. Zawartość białka w jednym jajku kurzym waha się od 5,5 g do 6,5 g, w zależności od rozmiaru. Ważne jest również szczegółowe spojrzenie na różne części jajka, takie jak białko (około 3,5 g białka) oraz żółtko (około 2 g – 3 g białka). Warto również mieć na uwadze inne rodzaje jajek, takie jak przepiórcze (około 1,5 g białka) czy strusie (około 45 g białka).

Chociaż białko w jajkach jest niezwykle istotne, nie zapominajmy o bogactwie witamin, minerałów oraz wartości energetycznej, które przynoszą jajka. Odpowiednie spożycie jajek pozwoli nam cieszyć się zdrowiem i dobrą formą, lecz klucz tkwi w umiarze, różnorodności oraz właściwym przygotowaniu tych smacznych darów natury.

Spróbujmy więc odkrywać na nowo świat jajek, nie tylko pod względem ich zawartości białka, ale też multum innych wartości odżywczych oraz kulinarnych możliwości, które oferują. Może warto zastanowić się nad tym, jakie potrawy z jajek dają nam największą radość i korzyści dla zdrowia?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Dobre jajko – pływa czy tonie? Poznaj zaskakujące fakty!

Dobre jajko – pływa czy tonie? Poznaj zaskakujące fakty!

Cześć!

Next
Ile cholesterolu w jajku: rzetelne informacje i praktyczne porady dotyczące spożycia jajek

Ile cholesterolu w jajku: rzetelne informacje i praktyczne porady dotyczące spożycia jajek

Jaja to popularny składnik diety wielu osób, który dostarcza białka, witamin i

You May Also Like