Fasolka po bretońsku – domowy przepis na to danie

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to bardzo popularne danie w naszym kraju. Jest prosta do przyrządzenia, niezwykle smaczna i pożywna. Jej nazewnictwo jednak może być mylące, ponieważ nie ma żadnych potwierdzonych dowodów na to, że ta uwielbiona przez Polaków potrawa pochodzi właśnie z Bretanii.

Pochodzenie

Szukając w kuchni francuskiej podobieństw do naszej fasolki, natrafimy jedynie na cassaulet, którą można określić jako swoisty „bigos z fasoli”. Ta potrawa cieszy się jednak popularnością na południu Francji. Być może właściwym tropem będą trendy kulinarne z terenów Wielkiej Brytanii, gdzie fasolka w sosie pomidorowym stanowi danie niemal narodowe. Jeszcze przed okupacją rzymską mieszkańców wysp brytyjskich nazywano „Britonami”. Można zatem domniemywać, że fasolka po bretońsku po pewnych dziejowych perturbacjach i przekształceniach nazewniczych wywodzi się właśnie od nich. Niezależnie od pochodzenia, jedno jest pewne – danie, które zaskarbiło sobie nasze serca, stanowi wspaniały pomysł na obiad.

W sam raz dla zapracowanych

Panuje powszechne przekonanie, że nieskomplikowane potrawy kilkuskładnikowe to idealny sposób na smaczny, pyszny i szybki obiad. Obecnie większość ludzi boryka się z problemem braku czasu. Często nie możemy znaleźć pomysłu na obiad, którego przygotowanie nie będzie pracochłonne. Zazwyczaj nie mamy możliwości przygotować wykwintnych dań, których przygotowanie jest bardzo problematyczne. Właśnie dlatego dobrym rozwiązaniem jest wybór prostych potraw, takich jak fasolka po bretońsku. Nie stanowi ona żadnego kulinarnego wyzwania i poradzi sobie z nią każdy, niezależnie od poziomu kucharskich umiejętności.

Jak przyrządzić fasolkę dla 3-4 osób?

Fasolka po bretońsku wiąże się z krótką listą składników, a potrzebne nam produkty bardzo łatwo dostępne. Zanim przystąpimy do gotowania, będziemy potrzebować:

  • suszona fasola Jaś (ok. 500 g)
  • kiełbasa (gatunek to kwestia upodobań – 350 g w zupełności wystarczy)
  • boczek (100-200 g)
  • cebula (2-3 sztuki)
  • czosnek (2-3 ząbki)
  • przecier pomidorowy (300g), lub passata (500 ml)
  • liście laurowe (2-3 listki)
  • majeranek (jedna łyżka)
  • odrobina cukru
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Fasolę najlepiej zalać wodą dzień wcześniej, żeby napęczniała. 12 godzin powinno w zupełności wystarczyć. Następnie odcedzamy ją i zalewamy świeżą wodą (kilka centymetrów ponad poziom fasoli). Dodajemy listki laurowe oraz pół łyżki majeranku, i gotujemy do momentu, gdy fasola zrobi się miękka. Długość gotowania jest uzależniona od gatunku i wielkości fasoli.

W międzyczasie boczek kroimy w kostkę, lub paski, a kiełbasę w cienkie plastry, bądź półksiężyce. Czosnek i cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone składniki. Po kilku minutach smażenia zawartość patelni wrzucamy do garnka z fasolą. następnie wlewamy passatę, lub dodajemy przecier pomidorowy. Całość doprawiamy resztą majeranku, cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut. Voilá! Nasza fasolka po bretońsku jest gotowa!

Potrawa na każdą okazję

Trudno o bardziej uniwersalne danie niż fasolka po bretońsku. To świetny pomysł na obiad, ale również na kolację. Aby zaoszczędzić czas, możemy przyrządzić większą ilość, a nadmiar przełożyć do słoików i zapasteryzować. Możemy ją zaserwować naszym domownikom w zwykły dzień oraz gościom na specjalne okazje w formie bardziej zaawansowanej. Jak to zazwyczaj bywa z daniami jednogarnkowymi, fasolka po bretońsku nadaje się do wszelakich modyfikacji. Dobrym pomysłem będzie dodanie różnych warzyw: ziemniaków, marchewki, selera, czy papryki. Coraz większą popularnością także cieszy się fasolka po bretońsku w wersji wegańskiej. Rezygnacja z mięsa wcale nie musi oznaczać gorszego smaku. Jak się okazuje, taki szybki obiad może być prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Prev
Czy okap z półką to dobry wybór?
Czy okap z półką to dobry wybór

Czy okap z półką to dobry wybór?

Okap kuchenny powinien znaleźć się w każdej kuchni

Next
Sofy 4-osobowe w stylu skandynawskim – do jakiego wystroju pasują?
sofy 4osobowe skandynawskie

Sofy 4-osobowe w stylu skandynawskim – do jakiego wystroju pasują?

Sofy 4-osobowe są wygodne, praktyczne i sprawdzają się dobrze w kawalerce,

You May Also Like