Dlaczego warto sięgnąć po mąkę orkiszową pełnoziarnistą?

Po wielu latach zapomnienia, mąka orkiszowa pełnoziarnista na nowo wraca do łask. Cieszy się bowiem wysokimi walorami zdrowotnymi i kulinarnymi. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno przy wypieku pieczywa, ciast, ciasteczek, a nawet zagęszczania zup i sosów. Dlaczego warto wprowadzić orkisz do swojego codziennego jadłospisu?

Orkisz i jego wpływ na zdrowie człowieka

Mąka orkiszowa pełnoziarnista jest produktem zbożowym charakteryzującym się o wiele wyższą wartością spożywczą i zdrowotną niż tradycyjna i tak chętnie stosowana mąka pszenna. To, co w sposób szczególny przemawia o jej zaletach to niewątpliwie wysoka zawartość witamin i składników mineralnych, białka i błonnika przy jednocześnie odpowiednio niższej ilości węglowodanów. Tym samym posiada niski indeks glikemiczny, przez co może być stosowana nawet przez cukrzyków. Co więcej, mąka orkiszowa pełnoziarnista ma delikatnie orzechowy posmak, który z pewnością wzbogaci wiele dań, zarówno słonych, jak i słodkich.

Kto powinien włączyć ją do codziennego menu?

Pełnoziarnista mąka orkiszowa, ze względu na dużą ilość cennych dla zdrowia witamin i minerałów, a co za tym idzie, pozytywny wpływ na zdrowie, powinna stanowić uzupełnienie codziennej diety osób w każdym wieku – począwszy od dzieci, przez dorosłych, a kończąc na seniorach. Z uwagi na wysoką zawartość białka, pełnoziarnista mąka orkiszowa pozytywnie wpływa na regenerację mięśni podczas treningu, wspomagając prawidłowy rozwój – dzieci i młodzieży.

Orkisz wykazuje również dobroczynny wpływ na spadek cholesterolu (za sprawą obecności kwasów tłuszczowych i fitosterolu), dzięki czemu jego spożywanie powinno być w sposób szczególny wskazane u osób z problemami układu sercowo-naczyniowego. To jednak nie koniec cennych właściwości. Mąka orkiszowa pełnoziarnista stanowi doskonały dodatek w codziennej diecie osób, cierpiących z powodu insulinoodporności czy cukrzycy. Posiada bowiem niski indeks glikemiczny, który nie przyczynia się do wzrostu wagi czy poziomu cukru, a przy okazji posiada umiejętność regulacji procesów trawiennych. Co więcej, orkisz wywiera pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie, ale również urodę. Zapewnia atrakcyjny wygląd włosów, skóry i paznokci.

Do czego używać pełnoziarnistą mąkę orkiszową?

Orkisz znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Może być bowiem używany do wielu potraw, zaczynając od pieczywa, po ciasta czy ciasteczka. Stanowi świetny dodatek do różnego rodzaju placuszków, racuchów, naleśników, omletów, a także makaronu. Tak naprawdę, pełnoziarnista mąka orkiszowa może zastępować każdą mąkę zawartą w przepisach, zapewniając smaczny i udany wypiek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Piwo dla miłośników wyjątkowych doznań smakowych

Piwo dla miłośników wyjątkowych doznań smakowych

Znudziły Ci się sztampowe piwa z browarów przemysłowych?

Next
Dlaczego warto mieć w domu generator ozonu?

Dlaczego warto mieć w domu generator ozonu?

Stan powietrza w domu ma duży wpływ na zdrowie i komfort jego mieszkańców

You May Also Like