Co zrobić z ziemniaków pozostałych po obiedzie?

Ziemniak to wdzięczne w obróbce warzywo, dla którego można znaleźć cały szereg zastosowań. Przyda się w kuchni i nie tylko. Nawet, jeśli ugotujemy za dużo ziemniaków, wcale nie muszą się zmarnować. Wystarczy znać sprawdzone sposoby na poradzenie sobie z ich nadmiarem. Umiejętne obchodzenie się z ziemniakiem pozwoli wykorzystać go w sposób praktyczny i jednocześnie bardzo kreatywny.

Sprytne dania z odzysku

Jeśli nie mamy zwierząt domowych i trzody chlewnej, która konsumuje resztki z obiadu, nic straconego. Ugotowanym ziemniakom można nadać drugie kulinarne życie. Niektórzy pozostałe po obfitym posiłku kartofle po prostu podsmażają ponownie wieczorem, używając ich jako jednego ze składników kolacji na ciepło. Zarumienione ziemniaczki można posypać szczypiorkiem i zjeść je wraz ze schłodzonym kefirem. Potencjał drzemiący w ziemniakach pozwala jednak na znacznie więcej eksperymentów. Można z pozostałych po obiedzie kartofli skomponować pełnoprawne dania obiadowe na kolejne dni.

  • Kluski i knedle

Nie ma chyba bardziej popularnej metody wykorzystywania pozostałych po obiedzie kartofli, jak zrobienie z nich klasycznych klusek śląskich. Kluski można podgrzać na maśle i okrasić je rumianymi skwarkami. Można również się wysilić i przygotować solidny obiad składający się z klusek, aromatycznego sosu, rolady i czerwonej kapusty. Knedle są dobrą opcją dla dzieci, które zazwyczaj preferują obiadki na słodko. Knedle z truskawką lub śliwką, posypane cukrem i cynamonem będą smakowały wyśmienicie.

  • Placki i kotlety

Któż z nas nie lubi smaku placków ziemniaczanych. To proste danie, które można jeść na wiele sposobów. Placki na słodko z cukrem pudrem to wspomnienie z dzieciństwa. Placki na ostro z czosnkiem lub placki po węgiersku to także sycące i niezbyt czasochłonne potrawy. Kotleciki ziemniaczane stanowią z kolei tańszą alternatywę dla dobrze znanych mielonych. Można przyrządzić je z sosem pieczarkowym i przegryzać pajdą chleba.

  • Pomysłowa fritatta i babka ziemniaczana

Pozostała z obiadu porcja ziemniaków to nie problem, gdy mamy kulinarną wyobraźnię. Jeśli jeszcze dodatkowo pozostanie nam trochę jajecznicy ze śniadania, możemy przyrządzić fritattę. Daniem, które zachwyca prostotą i szybkością wykonania jest babka ziemniaczana. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, a także pokroić w plastry niczym znane ciasto o tej samej nazwie.

Inne zastosowania gotowanych ziemniaków

Ziemniak nadaje się do użytku nie tylko w formie jedzenia. Może przydać się również w łagodzeniu niektórych dolegliwości. Czasem, zamiast faszerować się lekami, warto postawić na bardziej naturalne metody walki z chorobą, zwłaszcza, jeśli i tak została nam niewykorzystana porcja kartofelków.

  • Właściwości lecznicze

Jeżeli gotujemy na obiad ziemniaki w mundurkach, ich nadmiar także można wykorzystać. Przydają się doskonale w leczeniu zapalenia oskrzeli u któregokolwiek z domowników. Ziemniaki po ugotowaniu należy zawinąć w gazę i ubić na masę, a gdy ostygną przykładać na klatkę piersiową chorego. Okład z ziemniaków najlepiej pozostawić na całą noc. Efekt może pozytywnie zaskoczyć.

  • Pomoc w innych dolegliwościach

Mało kto o tym wie, ale pieczone na obiad kartofle można wtórnie wykorzystać, gdy bolą stawy lub mamy zakwasy po zbyt intensywnym wysiłku fizycznym. Okład ze zmiażdżonych ziemniaków zniweluje także siniaki na delikatnej skórze, złagodzi zwichnięcia i bóle w krzyżu. Jak widać jeden mały ziemniak może mieć tysiące różnych zastosowań, więc nigdy nie powinniśmy wyrzucać resztek posiłków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej?

Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej?

Na sklepowych półkach znajdziemy dwa różne, choć tak podobne do siebie produkty

Next
Słodycze wegańskie – dlaczego warto się na nie zdecydować?

Słodycze wegańskie – dlaczego warto się na nie zdecydować?

Weganizm to styl życia, według którego całkowicie ogranicza się spożycie mięsa

You May Also Like